Mededeling in het kader van de voorbereiding van de wegverbreding A9 tussen de knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht, Rijkswaterstaat

Besluit ontheffing Wet natuurbescherming (soorten) van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (Cluster 2)

Het project A9 Badhoevedorp – Holendrecht (A9BAHO) is het vijfde en tevens laatste traject van de weguitbreiding Schiphol – Amsterdam – Almere (SAA). Rijkswaterstaat verbreedt tussen deze knooppunten de A9 naar vier rijstroken per rijrichting en legt een wisselbaan aan. Door de extra rijstroken verbetert de doorstroming en daarmee de bereikbaarheid van de noordelijke Randstad.

Op grond van artikel 20 van de Tracéwet bevordert de Minister van Infrastructuur en Waterstaat een gecoördineerde voorbereiding van de besluiten op de aanvragen om vergunningen en van de overige ambtshalve te nemen besluiten met het oog op de uitvoering van een Tracébesluit. Op deze besluiten is de Crisis- en herstelwet van toepassing.

In het kader van deze coördinatie geeft de Minister van Infrastructuur en Waterstaat kennis van het feit dat het volgende besluit is genomen.

Welk besluit is genomen en ligt ter inzage?

Voor de uitvoering van het Tracébesluit is een besluit genomen, overeenkomstig de procedure van artikel 20, lid 4, van de Tracéwet in samenhang met afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht.

Bij besluit van 13 mei 2020, kenmerk WNB /2019/029.toek, is door de Rijksdienst voor Onder­nemend Nederland namens de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit aan Rijkswaterstaat West Nederland Noord, een ontheffing van de verbodsbepalingen genoemd in artikel 3.5., lid 4 van de Wet natuurbescherming verleend. Het besluit betreft het beschadigen of vernieuwen van voortplantings- en/of rustplaatsen van de gewone dwergvleermuis en van de laatvlieger.

Het besluit is niet gewijzigd ten opzichte van het ontwerpbesluit en is op 20 mei 2020 aan de aanvrager bekendgemaakt.

Waar en wanneer kunt u de stukken inzien?

De mededeling van de bekendmaking wordt op woensdag 27 mei 2020 gepubliceerd in:

  • de digitale Staatscourant onder de rubriek regelgeving;

  • het Weekblad voor Ouder-Amstel (omgevingsvergunning).

Het besluit (Cluster 2) van het project A9 Badhoevedorp – Holendrecht en de bijbehorende stukken kunnen met ingang van vrijdag 22 mei 2020 tot en met donderdag 2 juli 2020 op aanvraag worden ingezien.

  • U kunt bellen met het informatienummer van Rijkswaterstaat: 0800 – 8002 en vragen naar de ontheffing verbodsbepalingen Wet natuurbescherming (soorten) van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (Cluster 2 van het project A9 BAHO). De stukken zullen u dan kosteloos per e-mail of per post worden toegezonden.

Voor deze wijze is gekozen gezien het feit dat het bezoekerscentrum InZicht te Amstelveen gesloten is in verband met de coronacrisis.

Zodra de bijzondere omstandigheden genormaliseerd zijn, liggen de besluiten voor zolang de terinzagelegging nog duurt ter inzage bij het Belevingscentrum Amstelveen, InZicht, 1181 ZM Amstelveen. De actuele openingstijden zijn te vinden op: https://amstelveeninzicht.nl.

Hoe kunnen belanghebbenden beroep indienen?

Procedure

Van vrijdag 22 mei 2020 tot en met donderdag 2 juni 2020 staat voor belanghebbenden die zienswijzen hebben ingebracht tegen het ontwerpbesluit, of aan wie redelijkerwijs niet verweten kan worden dat zij geen zienswijzen hebben ingebracht op het ontwerpbesluit, beroep open bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het beroepschrift moet worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Het beroepschrift kan door burgers tevens digitaal worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State middels deze website: https://digitaalloket.raadvanstate.nl/.

Het beroepschrift dient te zijn ondertekend en dient ten minste te bevatten:

  • de naam en het adres van de indiener;

  • de dagtekening;

  • een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht, dat wil zeggen in ieder geval de vermelding van het bestuursorgaan dat het besluit heeft genomen en, zo mogelijk, de datum en het kenmerk van het besluit;

  • een opgave van de redenen waarom u zich niet met het besluit kunt verenigen.

Tevens dient ten behoeve van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, zo mogelijk, een afschrift van het besluit waartegen het beroep is gericht te worden overgelegd.

Crisis- en herstelwet

Op dit besluit is hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent dat de belanghebbende in het beroepschrift moet aangeven welke zijn beroepsgronden zijn. Na afloop van de beroepstermijn kunnen deze gronden niet meer worden aangevuld. In het beroepschrift dient tevens te worden vermeld dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is. Het instellen van beroep schorst de werking van het besluit niet.

Voorlopige voorziening

Indien beroep is ingesteld, kan een verzoek worden gedaan tot het treffen van een voorlopige voorziening, bijvoorbeeld inhoudende een schorsing van het besluit. Het verzoek om een voorlopige voorziening moet worden ingediend bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag of (door burgers) digitaal middels deze website: https://digitaalloket.raadvanstate.nl/. Pas bij toewijzen van de voorlopige voorziening wordt de werking van het besluit geschorst.

Bij het verzoek moet een afschrift van het beroepschrift worden overgelegd.

Het verzoek dient te zijn ondertekend en dient ten minste het volgende te bevatten:

  • de naam en het adres van de indiener;

  • de dagtekening;

  • een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht, dat wil zeggen in ieder geval de vermelding van het bestuursorgaan dat het besluit heeft genomen en de datum en het nummer of kenmerk van het besluit;

  • de gronden van het verzoek (motivering).

Voor het indienen van een beroepschrift en/of een verzoekschrift om een voorlopige voor­ziening is griffierecht verschuldigd.

Meer informatie?

Voor nadere informatie over het besluit kunt u bellen via telefoonnummer 088 – 042 42 42.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, namens deze, het wnd. afdelingshoofd BJV-Projectadvisering bij Rijkswaterstaat Corporate Dienst, W. Warmerdam

Naar boven