Bekendmaking De Legger rijkswaterstaatswerken Waterwet is vastgesteld, Rijkswaterstaat

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat heeft de Legger rijkswaterstaatswerken – inclusief het gewijzigde onderdeel Vegetatielegger – vastgesteld. Het gaat om een wijziging van de Legger uit 2014.

Rijkswaterstaatswerken zijn van groot belang voor de veiligheid, bereikbaarheid en leefbaarheid in Nederland. De waterstaatswerken, zoals dijken, sluizen en vaarwegen, moeten voldoen aan normen, die we vastleggen in zogenaamde Leggers. Hiermee zorgt Rijkswaterstaat voor een goede werking van de waterstaatswerken en efficiënt onderhoud.

Achtergrond

De Waterwet regelt de leggerplicht voor alle waterstaatswerken. In 2009 zijn de Leggers van de primaire waterkeringen, bedoeld voor het keren van buitenwater, vastgesteld. In 2014 is de Legger rijkswaterstaatswerken geactualiseerd en uitgebreid met een nieuw onderdeel: de Vegetatielegger. De Vegetatielegger is nu geactualiseerd en de Legger rijkswaterstaatswerken is hierop aangepast.

De Legger rijkswaterstaatswerken bestaat uit geografische data en een toelichting hierop. De Vegetatielegger, onderdeel van de Legger rijkswaterstaatswerken, bestaat uit overzichtskaarten en regels. Deze samen geven aan wat de norm is voor vegetatie in het rivierbed, ten behoeve van de hoogwaterveiligheid en de waterkwaliteit. De Vegetatielegger is van toepassing op de uiterwaarden van de Maas, de Rijntakken en een deel van de Rijn-Maasmonding.

Wijzigingen ten opzichte van de ontwerp Legger rijkswaterstaatswerken met als onderdeel Vegetatielegger

De ontwerpVegetatielegger 2020 heeft ter inzage gelegen van 14 januari tot en met 24 februari 2020. Naar aanleiding van onder meer de 10 binnengekomen zienswijzen is een aantal wijzigingen aangebracht. De Legger is online beschikbaar via www.rijkswaterstaat.nl/leggers, onder Vegetatielegger. U kunt een complete beschrijving en motivering van de wijzigingen terugvinden in het besluit en de nota van antwoord.

Vervolgproces

Per 1 juli 2014 is de Algemene wet bestuursrecht (negatieve lijst) gewijzigd waardoor er niet langer beroep ingesteld kan worden tegen de vaststelling van een Legger, tenzij de ligging van een waterbergingsgebied of beschermingszone wordt vastgesteld of gewijzigd.

Door de overdracht van gebieden, ruimtelijke ingrepen en natuurlijke processen kunnen waterstaatswerken veranderen. Daarom wordt de Legger rijkswaterstaatswerken periodiek geactualiseerd. De frequentie en de omvang van deze actualisaties is afhankelijk van verschillende factoren. Het onderdeel Vegetatielegger kan ook afzonderlijk geactualiseerd worden. Als hiervan in de toekomst sprake is, zal dit worden bekend gemaakt in de Staatscourant en via de website van Rijkswaterstaat.

Waar vindt u meer informatie?

Uitgebreide informatie over de Leggers is beschikbaar op www.rijkswaterstaat.nl/leggers.

Contact

Heeft u na het bezoeken van de websites nog vragen over de Legger rijkswaterstaatswerken/Vegetatielegger? Dan kunt u bellen met Rijkswaterstaat: 0800 8002 (gratis).

Naar boven