Besluit van de raad van de gemeente Amsterdam tot wijziging van de Gemeenschappelijke regeling ombudsman Metropool Amsterdam in verband met de invoering van de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wijziging Gemeenschappelijke regeling ombudsman Metropool (WNRA))

Logo Amsterdam

De raad van de gemeente Amsterdam,

 

gelezen het voorstel van het presidium van 2 maart 2020, gelet op artikel 81y Gemeentewet

en de artikelen 1 en 8, tweede lid, van de Wet gemeenschappelijke regelingen,

 

besluit:

Artikel I

De Gemeenschappelijke regeling ombudsman Metropool Amsterdam wordt als volgt gewijzigd.

 

  • a.

    Artikel 8, vierde lid komt te luiden:

  • 4. Het college besluit, op voordracht van de ombudsman, tot het aangaan van een arbeidsovereenkomst met het personeel van de ombudsman dat nodig is voor een goede uitoefening van zijn werkzaamheden.

 

  • b.

    De toelichting bij artikel 8 komt te luiden:

 

Artikel 8 Bureau van de ombudsman

De medewerkers van het bureau komen in dienst van de gemeente Amsterdam. Uit artikel 160, eerste lid, onder d, van de Gemeentewet volgt dat het college besluit tot het aangaan van een arbeidsovereenkomst met deze ambtenaren. De ambtenaren van het bureau zijn verder ter zake van de inhoudelijke werkzaamheden uitsluitend verantwoording verschuldigd aan de ombudsman. Het college mag bovendien aan deze ambtenaren geen andere werkzaamheden opdragen

De CAO Gemeenten, de CAO Amsterdam en andere voor ambtenaren van de gemeente Amsterdam geldende arbeidsrechtelijke regelingen zijn van toepassing op de ambtenaren werkzaam bij de ombudsman.

In een apart besluit wordt voor arbeidsrechtelijke bevoegdheden ten aanzien van de ambtenaren van het bureau een volmacht gegeven door het college van Amsterdam aan de ombudsman.

In een apart besluit worden ook mandaat, machtiging en volmacht geregeld ten aanzien van de overige bedrijfsvoeringsaspecten die het bureau van de ombudsman aangaan.

Artikel II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na bekendmaking en werkt terug tot en met 1 januari 2020.

Artikel III

De regeling wordt aangehaald als Wijziging Gemeenschappelijke regeling ombudsman Metropool (WNRA).

Aldus vastgesteld in de raadsvergadering van 22 april 2020.

De voorzitter

Femke Halsema

De raadsgriffier

Jolien Houtman

Bijlage: Toelichting Wijziging Gemeenschappelijke regeling ombudsman Metropool (WNRA)

 

Algemeen deel

De Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra) is op 1 januari 2020 in werking getreden. Het college sluit vanaf 1 januari 2020 een tweezijdig arbeidscontract af met een werknemer in plaats van dat het college een eenzijdig aanstellingsbesluit neemt.

De gemeentewet is conform gewijzigd. Artikel 81t Gemeentewet bepaalt dat het college op voordracht van de ombudsman besluit tot het aangaan van arbeidsovereenkomsten met het personeel van de ombudsman.

 

Artikelsgewijze toelichting

 

In artikel 8, vierde lid is opgenomen dat het college besluit, op voordracht van de ombudsman, tot het aangaan van een arbeidsovereenkomst.

 

Naar boven