Gemeente Amsterdam - vaststelling stedenbouwkundig programma van Eisen Zeeburgerpad (Centrum) en welstandscriteria voor het Zeeburgerpad (Centrum)

Logo Amsterdam

Burgemeester en wethouders van Amsterdam maken bekend, dat bij raadsbesluit van 28 april 2020 het Stedenbouwkundig Programma van Eisen Zeeburgerpad (Centrum) en welstandscriteria voor het Zeeburgerpad (Centrum) vastgesteld zijn.

De gemeenteraad heeft het Stedenbouwkundig Programma van Eisen Zeeburgerpad (Centrum) vastgesteld op grond van Artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht. De welstandscriteria Zeeburgerpad (Centrum) zijn vastgesteld op grond van artikel 12a van de Woningwet.

Plangebied

Het plangebied Zeeburgerpad (Centrum), ligt aan de oostelijke rand van de Amsterdamse binnenstad, ten oosten van molen De Gooyer. Aan de westzijde wordt het gebied begrensd door brug 78 (ten oosten van de Funenkade), aan de noordzijde door de Nieuwe Vaart, aan de oostzijde door de spoordijk van het spoortraject Amsterdam Centraal – Amsterdam Muiderpoort en aan de zuidzijde door het Lozingskanaal.

Stedenbouwkundig Programma van Eisen Zeeburgerpad (Centrum)

Op grond van de ‘Structuurvisie Amsterdam 2040’ is het Zeeburgerpad aangemerkt om te transformeren naar een woon/werkgebied. Het huidige planologische regime staat de beoogde transformatie niet toe. Met het Stedenbouwkundig Programma van Eisen (SPvE) wordt de gewenste ontwikkeling van het deel van het Zeeburgerpad in het centrum, mogelijk gemaakt. Het SPvE bevat zowel functionele als stedenbouwkundige uitgangspunten en dient als toetsingskader bij de beoordeling van concrete initiatieven (aanvragen omgevingsvergunning) om af te wegen of er aanleiding is om van het vigerende bestemmingsplan Oostelijke eilanden af te wijken.

Welstandscriteria voor het Zeeburgerpad (Centrum)

Voor het Zeeburgerpad gelegen in stadsdeel Centrum wijzigt het ruimtelijk systeem Binnenstad (1) van de welstandsnota ‘De Schoonheid van Amsterdam’ naar het ruimtelijk systeem De IJ-landen (9), gebiedstype ‘Verstedelijkt havengebied’ (9a).

De huidige criteria zijn gebaseerd op het Amsterdamse stadshuis, de meest voorkomende typologie in de binnenstad. De bebouwing aan het Zeeburgerpad is echter van een andere typologie. Ook het karakter van het gebied wijkt duidelijk af ten opzichte van de rest van de binnenstad. Het plangebied vormt daarnaast één ruimtelijk geheel met het deel van het Zeeburgerpad dat gelegen is in stadsdeel Oost. Voor dit gebied zijn nu al de welstandscriteria ‘Verstedelijkt havengebied (9a)’ van toepassing. Met het gebruik van dezelfde welstandscriteria voor het gehele Zeeburgerpad wordt het uniform karakter van het gebied als één geheel gewaarborgd.

Inwerkingtreding en ter inzage legging

Het Stedenbouwkundig Programma van Eisen Zeeburgerpad (Centrum) en de welstandscriteria conform het ruimtelijk systeem De IJ-landen (9), gebiedstype ‘Verstedelijkt havengebied’ (9a) uit de welstandsnota ‘De Schoonheid van Amsterdam’ treden in werking op de dag na bekendmaking van de vaststelling van de besluiten. Tevens wordt met de inwerkingtreding van het gewijzigde welstandskader de bestaande regelingen met betrekking tot welstandsbeleid – ruimtelijk systeem Binnenstad (1) van de welstandsnota ‘Schoonheid van Amsterdam – ingetrokken.

Tegen het besluit tot vaststelling van beleid is geen bezwaar en beroep mogelijk.

Het Stedenbouwkundig Programma van Eisen Zeeburgerpad (Centrum) evenals het gewijzigde welstandskader voor dit gebied zijn digitaal raadpleegbaar via www.amsterdam.nl/projecten/zeeburgerpad.

Amsterdam, 20 mei 2020

burgemeester en wethouders,

Peter Teesink

gemeentesecretaris

Femke Halsema

burgemeester

 

Naar boven