Verkeersbesluit Orion, Aalten

Logo Aalten

Zaaknummer: Z/19/061536

Gemeente Aalten

 

 

Aanleiding

De gemeente Aalten is voornemens tot het nemen van een verkeersbesluit voor de plaatsing van een openbare laadpaal. Dit verkeersbesluit wordt genomen, om te voorzien in de groeiende behoefte aan openbare laadvoorzieningen. Door de plaatsing van de openbare laadpaal wordt voorzien in het algemene belang en wordt er uitvoering gegeven aan de beleidsregels. De gemeente Aalten heeft in 2017 beleidsregels geformuleerd die bedoelt zijn voor het verlenen van medewerking aan verzoeken om oplaadpalen en/of andere oplaadinfrastructuur in de openbare ruimte. De gemeente Aalten is voornemens om één laadpaal te plaatsen aan de Orion te Aalten.

Belangenafweging

De bovengenoemde straten zijn bij de gemeente Aalten in beheer. De gemeente Aalten wil het elektrisch vervoer bevorderen, aangezien zij de voordelen van elektrisch rijden inziet. De belangrijke voordelen van elektrische auto’s zijn dat zij geen CO2 en fijnstof uitstoten en daarmee minder schadelijk voor het milieu zijn. Bovendien zijn elektrische auto’s stiller en veroorzaken minder stank. Door de vele voordelen van elektrisch rijden wordt het verloren gaan van een openbare parkeerplaats ten gunste van een parkeerplaats voor een selecte groep gebruikers als acceptabel gezien.

Maatregel

De aanvraag voldoet aan de gestelde eisen binnen de ‘Beleidsregels oplaadinfrastructuur elektrische voertuigen gemeente Aalten’. Het is daarom mogelijk om de aanvraag toe te kennen. Het gaat om de volgende maatregelen:

Het aanwijzen van één parkeerplaats als parkeergelegenheid alleen bestemd voor elektrische personenauto’s met gebruik van de laadpaal. De locaties zijn mede bepaald op basis van verzoeken vanuit bewoners die zijn binnen gekomen bij de exploitant. In eerste instantie wordt er één openbare parkeerplaats gereserveerd; Deze parkeerplaats in te richten als parkeerplaats voor het opladen van elektrische voertuigen en bij deze parkeerplaats een verkeersbord te plaatsen. Er wordt overgegaan tot plaatsing van de laadpaal voorzien van het verkeersbord RVV E8 met het onderbord met de tekst ‘opladen elektrische voertuigen’.  

 

Juridisch kader

Wettelijke grondslag

Dit besluit is genomen conform:

artikel 2, lid 1, onder a, b, c en d Wegenverkeerswet 1994;

artikel 15, Wegenverkeerswet 1994;

artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer;

artikel 34 onder a van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer;

artikel 3.4 van de Algemene Wet Bestuursrecht;

Beleidsregels oplaadinfrastructuur elektrische voertuigen gemeente Aalten;

mandaatregeling 2016 Aalten;

Tekening VK2-04-28. 

 

Advies

Conform het BABW art. 24 is advies gevraagd aan de korpschef van de regio Oost-Nederland. Er is geen bezwaar tegen de maatregel kenbaar gemaakt.

Beleidskader

De maatregel tot het realiseren van een openbare laadpaal aan de Orion is getoetst aan Nationaal, Provinciaal en Gemeentelijk beleid. Elektrisch vervoer is in opmars. Om deze groei te kunnen faciliteren zijn openbare oplaadpalen noodzakelijk.  Bij het open markt model blijft het initiatief bij de autorijders en de marktpartijen die laadpalen plaatsen en exploiteren. De gemeente faciliteert hierbij. Hierbij kan het gebruik van de laadpalen verzekerd worden door het 'paal-volgt-auto' principe; er wordt alleen een oplaadpunt gerealiseerd wanneer er daadwerkelijk vraag is door gebruikers. De gemeente Aalten heeft in 2017 beleidsregels geformuleerd die bedoelt zijn voor het verlenen van medewerking aan verzoeken vanuit de markt om oplaadpalen en/of andere oplaadinfrastructuur in de openbare ruimte te realiseren.  De aanvraag voldoet aan alle gestelde beleidsuitgangspunten. Van andere belemmeringen is geen sprake en daarom kan tot realisatie van een openbare oplaadpaal overgegaan worden.

BESLUIT

Burgemeester en wethouders besluiten de volgende verkeersmaatregel te nemen:

 

  • 1.

    Het aanwijzen van een parkeerplaats als parkeergelegenheid bestemd voor het opladen van elektrische personenauto`s op de Orion te Aalten, door het plaatsen van het verkeersbord E8, volgens bijlage I van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, met een onderbord met de tekst ‘opladen elektrische voertuigen’

 

Hoogachtend,

namens burgemeester en wethouders van de gemeente Aalten,

R. Pardijs

Afdeling Bestuur en Openbare Ruimte

Team Beheer Openbare Ruimte

 

Mededelingen

Bezwaar- of beroepsclausule

Bent u het niet eens met dit besluit? U kunt bezwaar maken. Dit kan op grond van de Algemene wet bestuursrecht. Schrijf daarvoor een brief of maak digitaal bezwaar met uw DigiD op www.aalten.nl.

Zet in die brief in ieder geval:

 

uw naam, adres en woonplaats;

de datum;

een omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt;

waarom u het niet eens bent met het besluit en

uw handtekening.

 

Doe dit wel binnen zes weken nadat het besluit waartegen u bezwaar maakt, is verzonden. Anders kan uw bezwaar niet in behandeling worden genomen. 

Voorlopige voorziening

Ook wanneer u bezwaar maakt mag het besluit uitgevoerd worden. Wilt u dit tegenhouden? Vraag dan om een voorlopige voorziening bij de voorzieningenrechter. Dat kan zodra u bezwaar gemaakt hebt.

Het postadres van de Voorzieningenrechter is:

Rechtbank Gelderland

Sector Bestuursrecht

Postbus 9030

6800 EM Arnhem.

 

Mediation

Wilt u liever een gesprek om tot een oplossing te komen? We kunnen dan met een neutrale gespreksleider vrijblijvend gaan zoeken naar een oplossing. U houdt het recht om alsnog binnen de gestelde termijn van zes weken bezwaar te maken.

Naar boven