Besluit van 6 januari 2020, nr. 2019002742, houdende de herindeling van de ministeriële taak met betrekking tot de Stichting Advisering Bestuursrechtspraak voor Milieu en Ruimtelijke Ordening

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Op de voordracht van Onze Minister-President, Minister van Algemene Zaken d.d. 20 december 2019, nr. 3716530;

Gelet op artikel 44 van de Grondwet;

HEBBEN GOEDGEVONDEN EN VERSTAAN:

Artikel 1

Onze Minister voor Rechtsbescherming wordt belast met de behartiging van aangelegenheden betreffende de Stichting Advisering Bestuursrechtspraak voor Milieu en Ruimtelijke Ordening.

Artikel 2

De taken van het Ministerie van Justitie en Veiligheid en van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat worden dienovereenkomstig gewijzigd.

Artikel 3

De organisatorische, personele en rechtspositionele aspecten van de in de artikelen 1 en 2 bedoelde herindeling van departementale taken worden uitgewerkt in overleg tussen Onze Minister van Justitie en Veiligheid, Onze Minister van Infrastructuur en Waterstaat, Onze Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Onze Minister voor Milieu en Wonen en Onze Minister voor Rechtsbescherming.

Artikel 4

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2020.

Onze Minister-President, Minister van Algemene Zaken, Onze Minister van Infrastructuur en Waterstaat, Onze Minister van Justitie en Veiligheid, Onze Minister voor Milieu en Wonen en Onze Minister voor Rechtsbescherming zijn belast met de uitvoering van dit besluit, dat met de daarbij horende nota van toelichting in de Staatscourant zal worden geplaatst en waarvan afschrift zal worden gezonden aan de Hoge Colleges van Staat, de ministerraad, de Gevolmachtigde Ministers van Aruba, Curaçao en Sint Maarten en de ministeries.

’s-Gravenhage, 6 januari 2020

Willem-Alexander

De Minister-President, Minister van Algemene Zaken, M. Rutte

NOTA VAN TOELICHTING

De Stichting Advisering Bestuursrechtspraak voor Milieu en Ruimtelijke Ordening (StAB) is eind 1995 opgericht door de toenmalige minister van VROM. De StAB heeft een wettelijke taak: het onpartijdig en onafhankelijk adviseren van de bestuursrechter op diens verzoek inzake beroepen op grond van de Wet milieubeheer, de Wet ruimtelijke ordening en de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht. Met de samenvoeging in 2010 van het ministerie van VROM en het ministerie van Verkeer en Waterstaat, kwam de StAB onder het ministerie van Infrastructuur en Milieu (thans: Infrastructuur en Waterstaat: IenW) te vallen.

Eind 2013 is de subsidie geëvalueerd en is er ook een toekomststudie gedaan waarin de positionering van de StAB onder de loep is genomen. Naar aanleiding van deze onderzoeken is ervoor gekozen om de zorg voor de StAB over te heven van de minister voor Milieu en Wonen naar de minister voor Rechtsbescherming. De positionering bij het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) is een optie die goed scoort op de aspecten van onafhankelijkheid en onpartijdigheid. Hierbij geldt dat de positie van de StAB als subsidieontvanger van het ministerie van IenW tot nu toe in de praktijk nooit een rol heeft gespeeld. De overgang naar het ministerie van JenV neemt alle schijn van partijdigheid weg. Daarnaast liggen de werkzaamheden van de StAB vooral op het werkveld van het ministerie van JenV gezien de StAB ten behoeve van de rechtspraak werkt. Het wordt passender geacht om over te gaan naar een gebruikersperspectief, ook omdat de vraagstukken waarover de StAB adviseert niet langer uitsluitend in het domein van het ministerie van IenW liggen.

Met dit besluit wordt derhalve de behartiging van aangelegenheden met betrekking tot de StAB, met inbegrip van de subsidiëring van de StAB, overgedragen aan de minister voor Rechtsbescherming.

De Minister-President, Minister van Algemene Zaken, M. Rutte

Naar boven