Definitief instemmingsbesluit winningsplan Leeuwarden-101 voor gaswinning, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Kennisgeving

De Minister van Economische Zaken en Klimaat heeft ingestemd met het winningsplan Leeuwarden-101. Van 21 mei 2020 tot en met 2 juli 2020 ligt het instemmingsbesluit ter inzage.

Gaswinning uit de kleine velden

In Nederland zijn er zo’n 240 kleine gasvelden waarvan ongeveer de helft op land ligt. De risico’s en impact van gaswinning uit kleine velden zijn niet vergelijkbaar met die van gaswinning uit het Groningenveld. Ongeveer de helft van het gas dat in Nederland geproduceerd wordt, komt uit de kleine velden. De jaarlijkse hoeveelheid gas die wordt gewonnen uit alle kleine velden neemt af omdat verschillende gasvelden uitgeput raken. En ook al is Nederland begonnen met het afbouwen van gas vanwege de energietransitie, gas blijft de komende decennia nog steeds nodig voor de energievoorziening van woningen en bedrijven. Het gebruik van gas uit eigen land leidt daarbij tot een lagere CO2-uitstoot dan geïmporteerd gas vanwege het transport. Waar het gas uit kleine velden veilig gewonnen kan worden, wordt de winning dan ook toegestaan. Het winningsplan Leeuwarden-101 beschrijft gaswinning uit een dergelijk klein veld.

Wat staat er in het winningsplan Leeuwarden-101

Vermilion Energy Netherlands B.V. (hierna: Vermilion) heeft een verzoek tot instemming met het winningsplan Leeuwarden-101 ingediend bij de Minister van Economische Zaken en Klimaat. Het winningsplan Leeuwarden-101 betreft het gasveld Leeuwarden-101, gelegen binnen het gebied van de winnings­vergunning Leeuwarden. Geografisch gezien ligt het gasveld Leeuwarden-101 in de provincie Fryslân, in de gemeenten Tytsjerksteradiel en Smallingerland en in het verzorgingsgebied van het Wetterskip Fryslân.

Uit het Leeuwarden-101-gasveld is van 1978 tot 1992 gas gewonnen vanaf de locaties in Garijp en De Tike. De reden van de aanvraag is dat Vermilion verwacht de gaswinning te kunnen hervatten door het aanpassen van de bestaande putten of het boren van een aftakking vanuit een van de bestaande putten. Het winningsplan bevat gegevens over het verwachte productievolume, een bodemdalingsprognose en een seismische risicoanalyse.

De gaswinning eindigt eind 2031.

Aanpassingen aan het ontwerp-instemmingsbesluit

Het ontwerp-instemmingsbesluit met betrekking tot dit winningsplan heeft reeds ter inzage gelegen. Alle ingediende zienswijzen en reacties op het ontwerp-instemmingsbesluit zijn betrokken bij het opstellen van het definitieve besluit. In de Nota van Antwoord zijn alle zienswijzepunten beantwoord en is opgenomen of en op welke wijze de zienswijzen in het definitieve instemmingsbesluit zijn verwerkt. De voorschriften in het ontwerp-instemmingsbesluit zijn naar aanleiding van de zienswijzen niet aangepast.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt het instemmingsbesluit met het winningsplan Leeuwarden-101 en de Nota van Antwoord van 21 mei 2020 tot en met 2 juli 2020 inzien op: http://www.nlog.nl/opslag-en-winningsplannen-ter-inzage. Vanwege de corona-maatregelen is het niet mogelijk om het instemmingsbesluit fysiek te kunnen inzien op de gebruikelijke locaties. Voor meer informatie over de terinzagelegging kan contact opgenomen worden met medewerkers van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Contactgegevens staan onderaan deze kennisgeving.

Als u op het ontwerp-instemmingsbesluit een zienswijze heeft ingediend en u bent belanghebbende, kunt u nu desgewenst beroep instellen.

Wat zijn de vervolgstappen?

Als u tegen het ontwerp-instemmingsbesluit een zienswijze heeft ingediend en u bent belanghebbende, dan kunt u van 21 mei 2020 tot en met 2 juli 2020 beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Als u belang hebt bij het besluit en om gegronde redenen niet in staat bent geweest om een zienswijze in te dienen, kunt u ook beroep instellen.

Het beroepschrift moet ondertekend zijn en ten minste de dagtekening bevatten en de naam en het adres van de indiener, een omschrijving van het besluit waartegen het is gericht en de gronden van het beroep.

Voor het indienen van een beroepschrift moet u griffierecht betalen. Nadat u het beroep heeft ingediend, zal de Raad van State u laten weten hoeveel en wanneer u moet betalen. Meer informatie vindt u op www.rechtspraak.nl.

Wilt u meer weten?

Meer informatie over het kabinetsbeleid over gaswinning uit kleine velden kunt u vinden op www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/gaswinning-uit-kleine-gasvelden. Voor nadere inlichtingen over dit besluit of informatie over de terinzagelegging kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met mevrouw J.W.L. Bakker, tel. 070 379 68 91, of de heer M.E. Kuiper, tel. 070 378 68 14.

Naar boven