Kennisgeving/bekendmaking Stikstofbuffer Heiligerlee, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Van vrijdag 29 mei 2020 tot en met vrijdag 10 juli 2020 liggen de besluiten ter inzage voor Stikstofbuffer Heiligerlee. Belanghebbenden die een zienswijze hebben ingediend op een ontwerpbesluit kunnen beroep instellen.

Wat gaat er gebeuren?

De stikstofbuffer of -caverne bij Heiligerlee (gemeente Oldambt) wordt sinds 2010 door Gasunie Transport Services (GTS) gebruikt voor het opslaan van stikstof dat wordt geproduceerd door de stikstofinstallatie in Zuidbroek (gemeente Midden-Groningen). Het grootste deel van de geproduceerde stikstof wordt direct gemengd met geïmporteerd gas – om dit geschikt te maken voor cv- en kookapparatuur van huishoudens in Nederland – en via het transportnetwerk van GTS vervoerd naar de rest van het land. Het deel dat niet direct wordt bijgemengd, wordt getransporteerd via een pijpleiding naar de stikstofbuffer bij Heiligerlee voor tijdelijke opslag. De stikstofpijpleiding loopt van de stikstofinstallatie in de gemeente Midden-Groningen, door Scheemda naar de buffer­locatie. Als stikstofbuffer wordt een bestaande zoutcaverne (holte) gebruikt bij Heiligerlee aan de zuidkant van Winschoten, bij de grens met Scheemda (gemeente Oldambt). GTS breidt de bestaande stikstofinstallatie in Zuidbroek momenteel uit met een aanvullende stikstofinstallatie. Voor deze uitbreiding is een afzonderlijke procedure afgerond. U vindt meer informatie hierover op: www.bureauenergieprojecten.nl.

Om na de uitbreiding van de stikstofinstallatie in Zuidbroek de stikstofcaverne zo optimaal mogelijk te gebruiken, moet de injectiecapaciteit, zoals is vastgelegd in het bestaande stikstofopslagplan, van 16.000 m3 per uur worden vergroot naar 190.000 m3 per uur. Dit gebeurt via een wijziging van het stikstofopslagplan. Naast de wijziging van het stikstofopslagplan is de werking van de inrichting geactualiseerd in een nieuwe revisievergunning (omgevingsvergunning) en is vergunning verleend voor het plaatsen van een vochtvanger en een noodaggregaat. Technisch hoeft er aan de stikstofcaverne niets te worden gewijzigd, omdat de bestaande bebuizing voldoende capaciteit heeft. Ook de bestaande stikstofleiding heeft voldoende capaciteit om de toename van stikstof te kunnen transporteren van Zuidbroek naar Heiligerlee en terug.

Waarom is dit project nodig?

Door vergroting van de injectiecapaciteit van de caverne kan de caverne net zo snel met stikstof worden gevuld als er stikstof kan worden uitgehaald. De vochtvanger en het noodaggregaat zijn nodig voor een optimaal gebruik van de stikstofbuffer.

Welke procedure wordt gevolgd?

Op de besluitvorming voor Stikstofbuffer Heiligerlee is de rijkscoördinatieregeling van toepassing. De besluiten die voor het project nodig zijn, worden voorbereid in één gecoördineerde procedure. De Minister van Economische Zaken en Klimaat coördineert deze procedure. De besluiten worden gelijktijdig ter inzage gelegd.

De ontwerpbesluiten hebben van vrijdag 28 februari 2020 tot en met donderdag 9 april 2020 ter inzage gelegen. Rekening houdend met de ingebrachte zienswijzen zijn de besluiten genomen.

De besluiten worden op donderdag 28 mei 2020 door de Minister van Economische Zaken en Klimaat bekendgemaakt door toezending aan de aanvrager en via deze publicatie in de Staatscourant.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt de besluiten en de onderliggende stukken van vrijdag 29 mei 2020 tot en met vrijdag 10 juli 2020 digitaal inzien op: www.bureauenergieprojecten.nl.

Op papier kunt u deze stukken in dezelfde periode inzien bij:

  • gemeente Oldambt, Johan Modastraat 6, 9671 CD Winschoten.

In verband met de coronamaatregelen kunt u op deze locatie alleen op afspraak de stukken inzien. Neemt u hiervoor contact op via telefoonnummer 0597 48 20 00.

Hoe kunt u beroep indienen?

Belanghebbenden die een zienswijze hebben ingediend op een ontwerpbesluit kunnen tegen dat besluit beroep instellen bij:

Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State

Postbus 20019

2500 EA Den Haag

De termijn voor het indienen van een beroepschrift is zes weken en start de dag nadat de besluiten ter inzage zijn gelegd. Dit betekent dat het indienen van een beroepschrift mogelijk is van zaterdag 30 mei 2020 tot en met vrijdag 10 juli 2020. Een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij geen zienswijze heeft ingediend op het ontwerp van het desbetreffende besluit kan ook beroep instellen.

Het beroepschrift moet ondertekend zijn en ten minste de volgende onderdelen bevatten:

  • de naam en het adres van de indiener;

  • de datum van ondertekening;

  • een omschrijving van het besluit waartegen u in beroep gaat;

  • de redenen waarom u het niet eens bent met het besluit.

Voor het indienen van een beroepschrift moet u griffierecht betalen. Nadat u het beroep heeft ingediend, laat de griffier van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State u weten hoeveel dat precies is en wanneer en hoe u dat moet betalen.

U stuurt uw beroepschrift naar de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, zoals hierboven aangegeven. We verzoeken u vriendelijk om een kopie van het beroepschrift te sturen aan:

Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

T.a.v. directie WJZ

Postbus 20401

2500 EK Den Haag

Wilt u meer weten?

Meer informatie over Stikstofbuffer Heiligerlee en alle bijbehorende stukken vindt u op www.bureauenergieprojecten.nl. Heeft u naar aanleiding daarvan nog vragen? Dan kunt u Bureau Energieprojecten bellen via telefoonnummer 070 379 89 79.

Naar boven