Kennisgeving Besluit genetisch gemodificeerde organismen milieubeheer, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Beschikking op de vergunningaanvraag van het Universitair Medisch Centrum Groningen te Groningen (hierna: UMCG), voor introductie in het milieu van genetisch gemodificeerde organismen

Vergunningaanvraag

Op 12 mei 2020 is door de Minister van Infrastructuur en Waterstaat vergunning verleend op de aanvraag met kenmerk GGO IM-MV 20-001 aan het UMCG voor de introductie in het milieu van genetisch gemodificeerde organismen krachtens het Besluit genetisch gemodificeerde organismen milieubeheer 2013.

Op 10 januari 2020 had het UMCG een daartoe strekkende aanvraag ingediend.

De aanvraag heeft betrekking op een klinische studie waarin autologe T-suppressorcellen van proefpersonen die een niertransplantatie hebben ondergaan ex vivo worden getransduceerd met een lentivirale vector welke een chimere antigeen receptor (CAR) gericht tegen humaan leukocyten antigeen (HLA)-A*02 tot expressie brengt. De genetisch gemodificeerde T-suppressorcellen worden teruggegeven aan de HLA-A*02 negatieve proefpersonen met als doel een tolerantie op te wekken voor de HLA-A*02 positieve donornier zodat deze niet afgestoten wordt. De werkzaamheden zijn voorgenomen plaats te vinden in de gemeente Groningen.

Procedure

Voor de behandeling van de aanvraag van het UMCG is de uniforme openbare voorbereidingsprocedure doorlopen, conform afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht.

Vanaf 24 maart 2020 is de ontwerpbeschikking ter inzage gelegd en er konden tot en met 4 mei 2020 mondelinge of schriftelijke zienswijzen worden ingediend. In deze periode zijn geen zienswijzen ingediend.

Inzage beschikking

De aanvraag, de beschikking en de overige relevante stukken zijn vanaf 20 mei 2020 beschikbaar op de internetpagina:

www.ggo-vergunningverlening.nl.

Beroep

Voor nadere informatie over dit besluit kunt u terecht bij Bureau GGO.

Binnen zes weken na de dag waarop het besluit overeenkomstig artikel 3:44, eerste lid, onderdeel a, van de Algemene wet bestuursrecht, ter inzage is gelegd, kunnen belanghebbenden beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Het beroepschrift dient te zijn ondertekend en dient ten minste het volgende te bevatten:

  • a. de naam en het adres van de indiener;

  • b. de dagtekening;

  • c. een omschrijving van het besluit waartegen het beroepschrift zich richt;

  • d. een opgave van redenen waarom men zich niet met het besluit kan verenigen;

  • e. zo mogelijk een afschrift van het besluit waartegen het beroep zich richt.

Voor de behandeling van een beroepschrift wordt een bedrag aan griffierecht geheven.

Het niet-voldoen aan deze eisen kan leiden tot niet-ontvankelijkheid van het beroepschrift.

Naar boven