Tijdelijke regeling van het Fonds Podiumkunsten voor live-uitvoeringen tijdens de Covid-19crisis (Balkonscènes)

Het bestuur van het Fonds Podiumkunsten

Gelet op artikel 10 lid 4 van de Wet op het specifiek cultuurbeleid en artikel 2 van het Algemeen Reglement Fonds Podiumkunsten

Besluit:

Artikel 1: Definities

In deze regeling wordt verstaan onder:

bestuur:

de raad van bestuur van de stichting Nederlands Fonds voor Podiumkunsten;

podiumkunstenaar:

iemand die artistiek-inhoudelijk actief is in de podiumkunsten en in die hoedanigheid aantoonbaar geïntegreerd is in de professionele podiumkunstpraktijk in Nederland.

Artikel 2: Doel

Het bestuur kent in het kader van deze regeling financiële bijdrages toe aan podiumkunstenaars om hen in staat te stellen initiatieven te ontwikkelen die passen bij de beperkingen als gevolg van de Covid-19crisis.

Artikel 3: Doelgroep

  • 1. De regeling is gericht op podiumkunstenaars die kleinschalige live-uitvoeringen willen ontwikkelen, waarbij rekening is gehouden met de beperkingen van de Covid-19crisis.

  • 2. Een aanvraag kan worden ingediend door een individuele podiumkunstenaar of door een rechtspersoon met volledige rechtsbevoegdheid die artistiek en financieel verantwoordelijk is voor het werk van een of meer podiumkunstenaar(s).

  • 3. Subsidie wordt niet verstrekt aan aanvragers die reeds een instellingssubsidie van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap of een meerjarige activiteitensubsidie van het Fonds Podiumkunsten ontvangen.

  • 4. Het bestuur weigert het subsidie als de aanvraag wordt ingediend door een instelling die zich primair richt op het presenteren van podiumkunstenaanbod, zoals podia en festivals.

Artikel 4: Instapeis

Subsidie kan alleen worden aangevraagd indien de betrokken uitvoerenden professioneel actief zijn in de podiumkunsten en in die hoedanigheid in de afgelopen periode regelmatig zelfstandig of met anderen hebben deelgenomen aan voorstellingen of concerten op relevante podia of festivals in Nederland.

Artikel 5: Eisen voor deelname

  • 1. Een bijdrage kan worden toegekend aan initiatieven:

    • a. van in Nederland woonachtige podiumkunstenaars;

    • b. die betrekking hebben op uitvoeringen, waarbij rekening is gehouden met de beperkingen van de Covid-19crisis;

    • c. die zullen resulteren in een live toonmoment;

    • d. waarvan de kosten in redelijke verhouding staan tot de voorgenomen activiteiten.

  • 2. Niet in aanmerking voor subsidie komen activiteiten:

    • a. die onvoldoende bijdragen aan de doelstelling van deze regeling;

    • b. waarvan de artistieke kwaliteit onvoldoende gewaarborgd is;

    • c. waarbij onvoldoende is gewaarborgd dat de door de overheid vastgestelde beperkende maatregelen inzake de Covid-19crisis worden nageleefd of waar anderszins sprake is van onaanvaardbare risico’s;

    • d. waar onvoldoende is voorzien in randvoorwaarden om een goede uitvoering van de activiteiten te garanderen.

  • 3. Het bestuur kan het subsidie weigeren als de aanvrager of een van de bij de activiteiten betrokken uitvoerenden voorafgaand aan het indienen van de aanvraag reeds eenmaal subsidie heeft verkregen op grond van deze regeling.

Artikel 6: Aanvraagprocedure

  • 1. De aanvraag wordt digitaal ingediend.

  • 2. Een aanvraag wordt ingediend met behulp van een door het bestuur opgesteld formulier.

  • 3. Het bestuur kan als onderdeel van de beoordelingsprocedure nadere vragen stellen over de aanvraag.

  • 4. Het bestuur informeert de aanvrager uiterlijk binnen 4 weken na de uiterlijke indiendatum schriftelijk over zijn besluit.

  • 5. Aanvragen worden afgehandeld op volgorde van indiening. Als moment van indiening geldt de datum waarop de aanvraag compleet is.

Artikel 7: Toekenning

  • 1. Het bestuur kent een financiële bijdrage toe ten behoeve van een initiatief als dat voldoet aan de eisen van de regeling en voor zover de financiële middelen dat toelaten.

  • 2. Het bestuur bepaalt de hoogte van de bijdrage. De bijdrage is een tegemoetkoming in de investering van tijd, materialen en diensten van derden en kan gebruikt worden voor kosten die verband houden met de ontwikkeling van nieuw werk.

  • 3. Het subsidie bedraagt nooit meer dan € 5.000.

Artikel 8: Subsidieplafond

  • 1. Het subsidieplafond bedraagt € 500.000.

  • 2. Het bestuur kan besluiten het subsidieplafond in lid 1 te verhogen.

  • 3. Een besluit als bedoeld in het tweede lid wordt bekendgemaakt via de website van het Fonds Podiumkunsten.

Artikel 9: Overig

In alle gevallen waarin dit reglement niet voorziet, beslist het bestuur.

Artikel 10: Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na publicatie in de Staatscourant.

Artikel 11: Citeertitel

Deze regeling wordt aangehaald als: Tijdelijke regeling van het Fonds Podiumkunsten voor live-uitvoeringen tijdens de Covid-19crisis (Balkonscènes).

Deze regeling zal in de Staatscourant worden geplaatst.

Het bestuur van het Fonds Podiumkunsten, H. Post, directeur / bestuurder

Vastgesteld in de vergadering van de Raad van Bestuur d.d. 7 mei 2020

Toelichting Tijdelijke regeling van het Fonds Podiumkunsten voor live-uitvoeringen tijdens de Covid-19crisis (Balkonscènes)

Inleiding

Het Fonds beoogt met de tijdelijke regeling Balkonscènes op kleine schaal mogelijkheden te scheppen voor ontmoetingen tussen podiumkunstenaars en het publiek. Door de Covid-19crisis is het op dit moment heel moeilijk om de kracht van podiumkunsten te ervaren. Het Fonds wil initiatieven steunen die dat binnen de huidige beperkingen toch mogelijk maken. Het doel is tweeledig. Het Fonds wil met de ondersteuning van deze initiatieven ruimte maken voor de live-ervaring, die essentieel is voor de podiumkunsten. Daarnaast beoogt het Fonds om zelfstandige makers en uitvoerenden die op dit moment weinig tot geen mogelijkheid hebben hun beroep uit te oefenen de ruimte te geven dat weer te doen. Met Balkonscènes wil het Fonds ook bijdragen aan een vorm van continuïteit in de podiumkunsten, om zo te investeren in de mogelijkheden om na de crisis weer geleidelijk te kunnen opstarten.

Waarvoor

De titel Balkonscènes kan op veel manieren worden geïnterpreteerd, maar is afgeleid van de monoloog die Julia in Shakespeares Romeo en Julia uitspreekt vanaf het balkon. Balkonscènes is bedoeld om kleinschalige live-uitvoeringen die de veilige afstand die tijdens de Covid-19crisis zo belangrijk is, als vanzelf in zich dragen. De vorm waarin dat gebeurt, is in principe vrij. Een uitvoering kan zich zowel binnen als buiten afspelen. Het kan gaan om werk dat reeds is ontwikkeld of om nieuw werk. Belangrijk is vooral dat het plan past binnen de geldende beperkende maatregelen vanwege het Covid19-virus. Veiligheid van zowel uitvoerenden als publiek moet gegarandeerd zijn.

Een bijdrage kan om die reden alleen worden toegekend als het Fonds er op basis van de aanvraag van overtuigd is dat een aanvrager zich (zowel bij het ontwikkelen van de live-uitvoering als de uiteindelijke uitvoering zelf) houdt aan de beperkingen die door de overheid worden voorgeschreven.

Balkonscènes richt zich op het live-element, wat wil zeggen op activiteiten waar het publiek direct bij aanwezig is. Pure online activiteiten komen dus niet in aanmerking. Online publieksbereik kan wel aanvullend zijn en er kan online aandacht worden gevraagd voor de activiteiten.

Voor wie

Balkonscènes is bedoeld voor podiumkunstenaars die op kleinschalige wijze live-uitvoeringen willen geven. Er kan worden aangevraagd door individuen, zoals regisseurs, acteurs, choreografen, dansers, musici maar ook muziek- en theaterauteurs. Daarnaast kan worden aangevraagd door gezelschappen, ensembles, bands et cetera die vanuit een rechtspersoon werken. Het moet dan wel gaan om rechtspersonen met een volledige rechtsbevoegdheid.

Instapeis

Om voor subsidie in aanmerking te komen moet(en) de aanvrager(s) deel uitmaken van de professionele podiumkunstpraktijk. Als handvat wordt daarvoor gehanteerd dat de betrokkenen regelmatig optreden op podia (waaronder ook festivals) die een relevante programmering hebben in het genre of de discipline waarbinnen de groep of de performer opereert.

Procedure

Podiumkunstenaars die in aanmerking willen komen voor een financiële bijdrage dienen een aanvraag in. Zij dienen te voldoen aan de eisen voor deelname, zoals die zijn beschreven in de regeling.

Aanvragen moeten worden ingediend met behulp van het online aanvraagformulier dat te vinden is op de website van het Fonds Podiumkunsten. De activiteiten moeten beknopt worden beschreven aan de hand van de door het Fonds geformuleerde vragen. De aanvrager dient in ieder geval de volgende vragen te beantwoorden in de aanvraag:

  • Wie zijn artistiek eindverantwoordelijk?

  • Wie gaan de live-uitvoering verzorgen?

  • Wat voor soort live-uitvoering gaat de aanvrager ontwikkelen?

  • Welke middelen zijn hiervoor nodig?

De aanvraag is leidend voor de toetsing of de aanvrager in aanmerking komt voor subsidie. Het is dus van belang dat de aanvraag helder is en een goed beeld geeft van de voorgenomen activiteiten.

De subsidieaanvraag zal worden behandeld door het bureau van het Fonds. Er vindt een feitelijke toets plaats of de besteding van het subsidie past binnen de door het Fonds benoemde doelen en de eisen voor deelname.

Eigen aan de aard van deze subsidie is dat niet ieder initiatief even succesvol zal zijn. Bij het nemen van een besluit houdt het Fonds hier rekening mee.

Wanneer aanvragen bij het Fonds

Aanvragen kunnen doorlopend worden ingediend bij het Fonds via het digitale loket. Er is een beperkt budget beschikbaar van € 500.000. Aanvragen worden afgehandeld op volgorde van indiening.

Naar boven