Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 25 april 2020, nr. WJZ/ 20126810, tot intrekking van de Regeling maatregelen preventie vogelgriep 2020

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op Richtlijn nr. 2005/94/EG van de Raad van 20 december 2005 betreffende communautaire maatregelen ter bestrijding van aviaire influenza en tot intrekking van Richtlijn 92/40/EEG (PbEU 2006, L 10) en de artikelen 17 en 31 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling maatregelen preventie vogelgriep 2020 wordt ingetrokken.

ARTIKEL II

Deze regeling wordt bekendgemaakt op www.rijksoverheid.nl en treedt op 29 april 2020 in werking.1

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 25 april 2020

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten

TOELICHTING

Op 12 februari 2020 trad de Regeling maatregelen preventie vogelgriep 2020 in werking. De aanleiding daarvoor was dat een besmetting van hoogpathogene vogelgriep (HPAI) H5N8 op een hobbylocatie in Bretzfeld, Duitsland, liet zien dat het HPAI-virus ook in West-Europa aanwezig was. Vanwege de kans op introductie van HPAI werden commerciële pluimveehouders verplicht om hun pluimvee af te schermen van ander gevogelte en binnen te huisvesten (‘op te hokken’). Houders van fazanten of loopvogels moesten ervoor zorgen dat de dieren niet in contact komen met ander gevogelte of uitwerpselen van gevogelte.

Op dit moment is het risico van insleep van HPAI op een Nederlands pluimveebedrijf laag. In Duitsland zijn er de afgelopen weken geen nieuwe besmettingen geconstateerd. Dat geldt ook voor andere West-Europese landen.

Vanuit Oost-Europa zijn de afgelopen weken nog wel nieuwe uitbraken gemeld, met name in Hongarije. De voorjaarstrek is inmiddels begonnen, wat betekent dat wilde watervogels naar de broedgronden trekken. De belangrijkste route voor watervogels in Oost-Europa, is noordoostelijk. Deze vogels vormen dus geen risico voor Nederland.

De kans op insleep van HPAI op een Nederlands pluimveebedrijf is nu vergelijkbaar met de situatie op 20 januari 2020. Op dat moment beschouwde de deskundigengroep dierziekten de Europese HPAI-situatie niet als dreigend voor Nederland en was de kans op insleep van vogelgriep op een Nederlands pluimveebedrijf klein. De ophok- en afschermplicht hoeft dus niet langer in stand te worden gehouden. De Regeling maatregelen preventie vogelgriep 2020 wordt daarom ingetrokken.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten


X Noot
1

Bekendmaking op 28 april 2020 om 14:52 uur.

Naar boven