Wijzigingsregeling Regeling Creatief gebruik digitaal erfgoed 2019–2020

Het bestuur van stichting Fonds voor Cultuurparticipatie,

gelet op artikel 10, vierde lid van de Wet op het specifiek cultuurbeleid,

gelet op artikel 4:23, eerste lid van de Algemene wet bestuursrecht,

gelet op het Algemeen Subsidiereglement van Stichting Fonds voor Cultuurparticipatie;

met goedkeuring van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 28 april 2020;

besluit:

ARTIKEL I

De Regeling Creatief gebruik digitaal erfgoed 2019–2020 wordt als volgt gewijzigd:

A.

Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

Onder h wordt het volgende onderdeel toegevoegd, luidende:

i. onderwijsactiviteiten:

het deelnemen aan primair onderwijs, voortgezet onderwijs of middelbaar beroepsonderwijs, waaronder inbegrepen het speciaal onderwijs.

B.

Artikel 2 wordt als volgt gewijzigd:

‘door jongeren’ wordt verwijderd, en na ‘vrije tijd’ wordt ingevoegd ‘of tijdens onderwijsactiviteiten’.

C.

Artikel 3 wordt als volgt gewijzigd:

‘die zich inzet voor actieve cultuurparticipatie en/of erfgoedbeoefening en zich richt op jongeren’ wordt vervangen door ‘die zich tijdens onderwijsactiviteiten of in de vrije tijd inzet voor actieve cultuurparticipatie of erfgoedbeoefening’.

D.

Artikel 4, eerste lid, wordt als volgt gewijzigd:

‘door jongeren’ wordt vervangen door ‘tijdens onderwijsactiviteiten of’, en ‘deze’ wordt vervangen door ‘leerlingen of’.

E.

Artikel 8, tweede lid, wordt als volgt gewijzigd:

‘niet meer dan 50%’ wordt vervangen door ‘maximaal 100%’.

F.

Artikel 10 wordt als volgt gewijzigd:

’18 december 2020’ wordt vervangen door ‘1 oktober 2021’.

G.

Artikel 12, eerste lid, onderdeel b, wordt als volgt gewijzigd:

Na ‘organisatorische kwaliteit’ wordt ingevoegd ‘en redelijkheid van de begroting’.

H.

Artikel 18, tweede lid, wordt als volgt gewijzigd:

‘1 januari 2025’ wordt vervangen door ‘1 januari 2026’

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag nadat deze in de Staatscourant is gepubliceerd.

ARTIKEL III

Deze regeling wordt aangehaald als: Wijzigingsregeling Regeling Creatief gebruik digitaal erfgoed 2019–2020.

Deze wijziging zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Het bestuur van stichting Fonds voor Cultuurparticipatie, namens deze, G.J.A.M. van der Vossen directeur-bestuurder a.i.

TOELICHTING

Algemeen

Met de regeling Creatief gebruik digitaal erfgoed 2019–2020 stimuleert het Fonds voor Cultuurparticipatie het actief en creatief gebruik van digitaal erfgoed. Hiermee sluit het Fonds aan bij de intensiveringsopdracht van het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) om samen met het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het Mondriaan Fonds, elk vanuit de eigen invalshoek, middels het uitvoeren van subsidieregelingen bij te dragen aan nieuwe gebruiksvormen voor digitaal erfgoed en het bereiken van nieuwe doelgroepen. Het Fonds richt zich hierbij op de toename van het actieve gebruik van erfgoedcollecties waarbij de gebruiker centraal staat en de nadruk ligt op participatie en beleving.

De ervaring vanuit de afgelopen periode waarin de regeling Creatief gebruik digitaal erfgoed 2019–2020 open staat, leert dat de invalshoek van het Fonds waarbij de gebruiker centraal staat, een grote stap is in de digitaliseringsontwikkeling van de erfgoedsector. De eerste aandacht gaat uit naar houdbaarheid, zichtbaarheid en toegankelijkheid. In tweede instantie wordt de stap gezet naar de gebruiker en participatie.

Op basis van de input vanuit een quickscan onder potentiële aanvragers en gesprekken met stakeholders1 wordt de regeling verruimd. De invalshoek van de regeling blijft staan, daarvan wordt het belang onderkend, maar er wordt ruimte in de regeling gecreëerd om deze laagdrempeliger en toegankelijker te maken. De belangrijkste belemmeringen in de regeling worden daarmee weggenomen.

Artikelsgewijs

Onderdelen A tot en met D

Aanvragers kunnen subsidie aanvragen voor projecten gericht op actief en creatief gebruik van digitaal erfgoed door cultuurmakers in de vrije tijd of door leerlingen in het (al dan niet speciaal) primair, voortgezet of middelbaar beroepsonderwijs. De gebruiker (cultuurmaker of leerling) ontwikkelt, maakt, geeft vorm en creëert met digitaal erfgoed als bronmateriaal. In het project staat de gebruiker en diens belevingswereld centraal. Digitaal erfgoed wordt daarmee binnen een context geplaatst die de gebruiker aanspreekt om er creatief mee aan de slag te kunnen gaan.

De doelgroep ‘jongeren’ is hiermee losgelaten. De doelgroep kan nu iedereen zijn. Van belang is en blijft dat de gebruiker van het digitale erfgoed centraal staat. De te subsidiëren projecten hoeven zich niet langer alleen tot de vrije tijd te beperken. En het is mogelijk om subsidie aan te vragen voor projecten onder schooltijd, voor zover die vallen onder het begrip ‘onderwijsactiviteiten’.

Onderdeel E.

Het subsidiepercentage van 50% is verhoogd naar maximaal 100%. Aansluitend hierop wordt in de beoordelingscriteria, bij beoordelingscriterium ‘organisatorische kwaliteit’ (onderdeel G), de redelijkheid van de begroting nu expliciet meegenomen. Het Fonds kijkt er hierbij naar of er een redelijke financiële bijdrage komt vanuit de aanvrager, samenwerkingspartners, andere fondsen (rijkscultuurfondsen zijn evenwel uitgesloten) of andere mogelijke inkomstenbronnen.

Onderdeel F

Om potentiele aanvragers voldoende ruimte te bieden om van deze gewijzigde regeling gebruik te maken, is de indieningstermijn verlengd.

Onderdeel G.

De redelijkheid van de begroting wordt hiermee nadrukkelijker een belangrijk onderdeel van de selectiecriteria. Daartegenover staat, dat het maximaal percentage van subsidieverlening is verhoogd van 50% naar 100% (onderdeel E).


X Noot
1

Er zijn gesprekken gevoerd met Netwerk Digitaal Erfgoed, Digitaal Erfgoed Nederland, Kennisnet, Mondriaan Fonds, Fonds Creatieve Industrie en potentiele aanvragers.

Naar boven