Hardinxveld-Giessendam: Verkeersbesluit tot wijzigen van de parkeerduur in de blauwe zone van 1,5 naar 2 uur in het centrumgebied

Logo Hardinxveld-Giessendam

Burgemeester en wethouders van Hardinxveld-Giessendam

Zaaknummer 2020-0056368

 

Inleiding

In het centrumgebied is sinds jaar en dag een parkeerschijfzone (blauwe zone) van kracht. Binnen de blauwe zone mag op de aangegeven plaatsen gedurende maximaal 1,5 uur worden geparkeerd. De winkeliers in het centrum hebben gevraagd of de parkeerduur kan worden uitgebreid naar 2 uur, zodat het centrum aantrekkelijker wordt voor het winkelend publiek.

Bevoegdheid

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994, is het college van burgemeester en wethouders bevoegd dit verkeersbesluit te nemen. Het betreft namelijk verkeer op wegen onder beheer van de gemeente Hardinxveld-Giessendam.

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Krachtens artikel 15 lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 dient er een verkeersbesluit te worden genomen voor de plaatsing van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer opgenomen verkeerstekens, evenals voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd. Het verkeersbesluit wordt genomen uit het oogpunt van:

- het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan

- het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer

Het is dan ook gewenst om de parkeerduur binnen de blauwe zone van het centrumgebied met een half uur uit te breiden naar 2 uur.

De invloed van de uitbreiding van de parkeerduur op de totale parkeercapaciteit is beperkt. Een beperkte parkeerduur zorgt voor een snellere doorloop van geparkeerde voertuigen. Daardoor kunnen er in totaal meer auto's parkeren. De snellere doorloop zorgt dus voor een grotere parkeercapaciteit. Dit is vooral merkbaar als de parkeerduur kort is, bijvoorbeeld een half uur. Als de parkeerduur langer wordt, is het effect op de parkeercapaciteit minder. Een uitbreiding van 1,5 uur parkeerduur naar 2 uur heeft nauwelijks effect.

Ook bij het gezondheidscentrum zal de parkeerduur worden uitgebreid naar maximaal 2 uur. In het verleden is ervoor gekozen om het parkeerregime op het parkeerterrein aan de Peulenstraat gelijk te trekken met het parkeerregime de aangrenzende blauwe zone. Dit betekent dat op het parkeerterrein aan de Peulenstraat ook gedurende 2 uur mag worden geparkeerd. De verwachting is dat dit geen problemen oplevert. De parkeerduur van 1,5 uur levert ook geen problemen op. De uitbreiding van de parkeerduur is beperkt. Met de blauwe zone wordt voorkomen dat het parkeerterrein wordt gebruikt voor lang parkeren. Dat was het doel van het binnen de blauwe zone trekken van dit parkeerterrein.

Conform artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is er overleg geweest met de heer C.W. van Santen, vakadviseur verkeer, District Zuid-Holland-Zuid.

Gelet op artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer en gelet op artikel 3, 1 e lid van het "Mandaatbesluit permanente verkeersmaatregelen" van de politie, Eenheid Rotterdam, vond op 18 juni 2019 overleg plaats tussen de wegbeheerder en de politie, Eenheid Rotterdam. Van politiezijde wordt het volgende opgemerkt:

Bij brief van 28 november 2019 ging de politie akkoord met het voorgenomen verkeersbesluit. Bij de totstandkoming van dit verkeersadvies is van politiezijde meegewogen dat door uitbreiding van de huidige parkeerduur van 1,5 naar 2 uur, dit geen problemen voor de doorstroming of parkeercapaciteit zal opleveren. Door deze maatregel zal de parkeerduur in de nabijheid van onder andere het Gezondheidscentrum gelijk zijn met de aangrenzende blauwe zone.

Door de genomen maatregel wordt de vrijheid van het verkeer, op deze, binnen de bebouwde kom gelegen weg, zoveel mogelijk gewaarborgd, voldoende bevorderd en wordt de veiligheid op de weg gegarandeerd.

Met betrekking tot het aspect daadwerkelijke handhaving van de parkeerschijfzone wordt van politiezijde opgemerkt dat de inschatting is dat de beoogde maatregel onevenredig veel politiecapaciteit kost op basis van prioriteit en de daaraan gelabelde capaciteit. De politiebasiseenheid Lek & Merwede heeft onvoldoende capaciteit om de beoogde maatregel 24/7 te (kunnen) garanderen. Gezien vorenstaande zal van politiezijde terughoudend worden omgegaan met de handhaving van de beoogde maatregel. Van politiezijde wordt dan ook geadviseerd de beoogde maatregel slechts uit te voeren, mits de inzet van externe handhaving van Team Handhaving & Toezicht kan worden verzekerd.

BESLUIT

1. het derde beslispunt van het verkeersbesluit van 18 juli 2018 van het verkeersbesluit blauwe zone centrumgebied Hardinxveld-Giessendam als volgt te wijzigen: "door plaatsing van de borden E10 en E11 van bijlage 1 van het RVV 1990 een parkeerschijfzone met verplicht gebruik van de parkeerschijf in te stellen inclusief een parkeerverbod indien er langer wordt geparkeerd dan 2 uur, voor het centrumgebied van Hardinxveld-Giessendam. Dit betreft de straten Peulenstraat-Talmastraat, Klein Diepje en het gedeelte Buitendams tussen Klein Diepje en nummer 23;"

2. de overige bepalingen in het voornoemde verkeersbesluit van 18 juli 2018 blijft onverkort van kracht;

3. het verkeersbesluit uit te voeren conform de bij dit besluit behorende situatietekening(en);

4. het verkeersbesluit op de gebruikelijke wijze te publiceren.

 

 

Hardinxveld-Giessendam, 13 mei 2020

Burgemeester en wethouders van Hardinxveld-Giessendam.

Namens dezen,

De beleidsmedewerker verkeer en vervoer,

Mevrouw drs. G.S.L.C. Roomer.

Bezwaar- of beroepsclausule

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan tegen dit besluit binnen zes weken na dag van bekendmaking bezwaar worden gemaakt. Het bezwaarschrift moet gericht worden aan: Burgemeester en wethouders van Hardinxveld-Giessendam, Postbus 175, 3370 AD HARDINXVELD-GIESSENDAM.

Het bezwaar schrift dient te zijn ondertekend en het volgende te bevatten:

naam en adres van de indiener;

de dagtekening;

een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht;

de gronden van het bezwaar.

Daarnaast kan een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de Voorzieningenrechter van de Arrondissementsrechtbank binnen het rechtsgebied waarin de indiener van het bezwaarschrift zijn woonplaats heeft. Voor het verzoek zal griffierecht worden geheven.

a. naam en adres van de indiener;

b. d e dagtekening;

c. een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht;

d. de gronden van het bezwaar.

Daarnaast kan een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de Voorzieningenrechter van de Arrondissementsrechtbank binnen het rechtsgebied waarin de indiener van het bezwaarschrift zijn woonplaats heeft. Voor het verzoek zal griffierecht worden geheven.

 

Naar boven