Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 1 mei 2020, nr. 2020-000005503, tot wijziging van het Besluit mandaat, volmacht en machtiging Dienst Uitvoering Onderwijs Wet- en regelgeving 2014

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Handelende met instemming van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap;

Gezien de schriftelijke instemming van de Directeur-Generaal van de Dienst Uitvoering Onderwijs van 12 maart 2020;

Gelet op de artikelen 10:3 en 10:4 van de Algemene wet bestuursrecht;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Besluit mandaat, volmacht en machtiging Dienst Uitvoering Onderwijs Wet- en regelgeving inburgering 2014 wordt als volgt gewijzigd:

A

Aan artikel 1 wordt, onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel u door een puntkomma, een nieuw onderdeel toegevoegd, luidende:

  • v. het op verzoek verlenen van vrijstelling van de inburgeringsplicht voor wat betreft het onderdeel oriëntatie op de Nederlandse arbeidsmarkt, op grond van artikel 2.4a van het Besluit inburgering.

B

Artikel 1, onderdeel h, komt te luiden:

het stellen van een nieuwe inburgeringstermijn op grond van artikel 32 van de Wet inburgering;

C

Artikel 1, onderdeel k, komt te luiden:

het opleggen van een bestuurlijke boete, bedoeld in de artikelen 30, 31 of 33 van de Wet inburgering.

ARTIKEL II

  • 1. Artikel I, onderdeel A, treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst, en werkt terug tot en met 20 april 2019.

  • 2. Artikel I, onderdeel B, treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst, en werkt terug tot en met 1 januari 2013.

  • 3. Artikel I, onderdeel C, treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst, en werkt terug tot en met 1 oktober 2017.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 1 mei 2020

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, W. Koolmees

TOELICHTING

De onderhavige regeling strekt tot wijziging van het Besluit mandaat, volmacht en machtiging Dienst Uitvoering Onderwijs Wet- en regelgeving inburgering 2014. In deze wijziging mandateert de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (minister van SZW) een nieuwe bevoegdheid aan de Directeur-Generaal van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) op het terrein van het inburgeringsexamen. Tevens is van de gelegenheid gebruik gemaakt om twee omissies te herstellen.

De wijziging betreft de toekenning van de bevoegdheid aan DUO om vrijstellingen te verlenen voor het examenonderdeel oriëntatie op de Nederlandse arbeidsmarkt (ONA). Per 20 april 2019 is een vrijstelling voor dit examenonderdeel opgenomen in het Besluit inburgering. Met deze wijziging is DUO bevoegd om namens de minister van SZW te beslissen op verzoeken om vrijstelling van het ONA-examen. Deze wijziging treedt met terugwerkende kracht in werking tot en met 20 april 2019, omdat de wijziging van het Besluit inburgering op die dag in werking is getreden.

Daarnaast zijn de volgende twee omissies gerepareerd.

De eerste heeft betrekking op de bevoegdheid van DUO tot het stellen van een nieuwe inburgeringstermijn op grond van artikel 32 van de Wet inburgering. Deze bevoegdheid was abusievelijk omschreven als het verlengen van die termijn.

Per 1 oktober 2017 is het participatieverklaringstraject toegevoegd aan het inburgeringsexamen. Het verwijtbaar niet afronden van dit traject binnen de termijn leidt tot het opleggen van een boete. Abusievelijk was deze bevoegdheid niet gemandateerd aan DUO.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, W. Koolmees

Naar boven