Besluit van 23 april 2020 van de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming, nr. ANVS-2020/4911, tot het wijzigen van de Procedureregeling belangenconflicten ANVS in verband met het vervallen van het Algemeen Rijksambtenarenreglement

De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming,

Gelet op artikel 8 van de Kernenergiewet;

BESLUIT:

ARTIKEL I

De Procedureregeling belangenconflicten ANVS wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1, eerste lid, komt te luiden:

  • 1. De Autoriteit zorgt ervoor dat personen, die direct voorafgaande aan hun indiensttreding bij de Autoriteit werkzaam waren bij een vergunninghouder ingevolge de Kernenergiewet of bij een andere (rechts)persoon waarop de Autoriteit toezicht op de naleving van regels op grond van de Kernenergiewet houdt, in de eerste twee jaar na indiensttreding bij de Autoriteit geen werkzaamheden verrichten die betrekking hebben op deze vergunninghouder of (rechts)persoon.

B

In artikel 2, eerste lid, wordt ‘de artikelen 61, 62 en 64 van het Algemeen Rijksambtenarenreglement’ vervangen door ‘artikel 8, eerste lid, aanhef en onder a, b en e, en tweede lid, aanhef en onder a, van de Ambtenarenwet 2017’.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Dit besluit wordt met de toelichting in de Staatscourant geplaatst.

Den Haag, 23 april 2020

DE AUTORITEIT NUCLEAIRE VEILIGHEID EN STRALINGSBESCHERMING, Overeenkomstig het door de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming zelf genomen besluit, namens dze, A.M.P. van Bolhuis, bestuursvoorzitter

TOELICHTING

Dit besluit wijzigt de Procedureregeling belangenconflicten ANVS in verband met de wijziging van de rechtspositie van ambtenaren per 1 januari 2020.

Het eerste lid van artikel 1 wordt tekstueel gewijzigd om de interne werking van deze procedureregeling te verduidelijken. De regel is gericht aan de Autoriteit, die zorg moet dragen voor het afdoende waarborgen van het voorkomen en oplossen van belangenconflicten.

Op 1 januari 2020 is onder meer de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren in werking getreden. Dit heeft tot gevolg gehad dat het Algemeen Rijksambtenarenreglement (ARAR) per die datum is komen te vervallen. De integriteitsregels van het Rijk zijn niet langer in het ARAR en daarop gebaseerde besluiten en regelingen van bestuursorganen, maar in de Ambtenarenwet 2017 opgenomen. In artikel 2, eerste lid, van de Procedureregeling belangenconflicten ANVS wordt verwezen naar bepalingen uit het ARAR. Deze verwijzingen worden met dit besluit aangepast.

  • Artikel 61 van het ARAR bevatte bepalingen met betrekking tot het melden, registreren, openbaar maken van nevenwerkzaamheden, alsmede een verbod op bepaalde nevenwerkzaamheden. De regels over dit onderwerp zijn vanaf 1 januari 2020 opgenomen in artikel 8, eerste lid, onder a, en tweede lid, onder a, van de Ambtenarenwet 2017.

  • Artikel 62 van het ARAR bevatte bepalingen met betrekking tot het deelnemen, middellijk of onmiddellijk, in aannemingen en leveringen. De regels over dit onderwerp zijn vanaf 1 januari 2020 opgenomen in artikel 8, eerste lid, onder b, van de Ambtenarenwet 2017.

  • Artikel 64 van het ARAR bevatte bepalingen met betrekking tot het aannemen van vergoedingen, beloningen, giften of beloften van derden. De regels over dit onderwerp zijn vanaf 1 januari 2020 te vinden in artikel 8, eerste lid, onder e, van de Ambtenarenwet 2017.

De Gedragscode Integriteit Rijk blijft ook in de gewijzigde situatie bestaan. De verwijzing daarnaar in het tweede lid van artikel 2 behoeft daarom geen wijziging.

De grondslag voor de regels in de Procedureregeling belangenconflicten ANVS ligt in artikel 8 van de Kernenergiewet, dat de ANVS verplicht procedures vast te stellen ter voorkoming en oplossing van belangenconflicten. Integriteitsregels en -beleid voor rijksambtenaren gelden verder uiteraard onverkort voor de ambtenaren werkzaam onder gezag van de ANVS. Voor een toelichting daarop wordt verwezen naar de toelichting en de bijlage bij de Procedureregeling belangenconflicten ANVS.

DE AUTORITEIT NUCLEAIRE VEILIGHEID EN STRALINGSBESCHERMING, namens deze, A.M.P. van Bolhuis, bestuursvoorzitter

Naar boven