Call for proposals Stimuleringssubsidies voor vrouwen in Bèta en Techniek, Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Exacte en Natuurwetenschappen

Toegepaste en Technische Wetenschappen 2020

Inhoud

1.

Inleiding

1

1.1

Achtergrond

1

1.2

Beschikbaar budget

1

1.3

Geldigheidsduur call for proposals

2

     

2.

Doel

2

     

3.

Richtlijnen voor aanvragers

2

3.1

Wie kan aanvragen

2

3.2

Wat kan aangevraagd worden

2

3.3

Wanneer kan aangevraagd worden

3

3.4

Het opstellen van de aanvraag

3

3.5

Subsidievoorwaarden

4

3.6

Het indienen van een aanvraag

5

     

4.

Beoordelingsprocedure

6

4.1

Procedure

6

4.2

Criteria

6

     

5

Contact en overige informatie

7

5.1

Contact

7

     

6.

Bijlage(n)

7

1 Inleiding

1.1 Achtergrond

Inclusie en diversiteit zijn belangrijk voor de kwaliteit van wetenschap en voor de impact die wetenschap heeft. In Nederland is het percentage werkzame vrouwen in veel van de bèta- en technische disciplines laag. Dat aandeel wordt nog lager naarmate de positie hoger is: 16% van hoogleraren in bètadisciplines en 15% van hoogleraren in technische disciplines is vrouw (bron: LNVH Monitor Vrouwelijke Hoogleraren 2019). Deze onbalans kan o.a. op twee manieren worden verbeterd:

  • 1. Door de instroom van vrouwen te verhogen. Met dit doel is er budget door NWO beschikbaar gesteld voor jaarlijks extra Veni-toekenningen voor vrouwen in bèta- en techniekdisciplines.

  • 2. Door de uitstroom van gekwalificeerde vrouwen te verminderen. Dit is het doel van dit subsidie-instrument: Stimuleringssubsidies voor vrouwen in Bèta en Techniek1.

Het is de bedoeling dat dit subsidie-instrument een oplossing biedt voor vrouwen die tijdelijk geen financiering hebben voor een continuering van hun bèta en/of technisch wetenschappelijke loopbaan. Zo’n gat kan op allerlei manieren en om allerlei redenen ontstaan en is soms moeilijk te overbruggen. Voor vrouwen is dit vaak reden om, ondanks hun goede kwalificaties, de wetenschap te verlaten en voor een andere carrière te kiezen. Dit instrument is gericht op het voorkomen van deze uitstroom.

1.2 Beschikbaar budget

Voor Stimuleringssubsidies voor vrouwen in Bèta en Techniek stelt NWO voor de domeinen Exacte en Natuurwetenschappen (ENW) en Toegepaste en Technische Wetenschappen (TTW) voor 2020 een budget van 3.6 miljoen euro ter beschikking. Dit budget is jaarlijks tot en met 2022 beschikbaar voor dit doel. Er is geen verdeling van de middelen over (sub)disciplines vastgelegd, noch over het aantal toe te kennen subsidies. Beoordeling en honorering geschiedt conform de beoordelingsprocedure, weergegeven in paragraaf 4.1. Dit instrument betreft een nieuw type financiering en is van tijdelijke aard. Jaarlijks en na afloop van deze 3 jaar wordt dit subsidie-instrument geëvalueerd.

Voor de besteding van het jaarlijkse beschikbare budget geldt het op-is-op principe. Als de middelen zijn uitgeput voor het einde van het kalenderjaar, kunnen pas in het daaropvolgende kalenderjaar weer aanvragen in behandeling worden genomen.

1.3 Geldigheidsduur call for proposals

Voor deze call kan men doorlopend indienen tot en met 31 december 2020. Indien de beschikbare middelen voor 2020 eerder zijn uitgeput wordt de call gesloten.

2 Doel

Het doel van deze subsidie is om gekwalificeerde vrouwen in bèta of technische wetenschappen te behouden en een stabiele uitgangspositie in de wetenschap te bieden. Om dit doel te bereiken ondersteunt deze subsidie vrouwen die tijdelijk geen financiering hebben, maar wel uitzicht hebben op een vaste of hogere onderzoekspositie (vanaf Tenure Track) in de bèta- of technische wetenschappen. Dit wordt gedaan door onderzoeksinstellingen financieel te ondersteunen bij het aanstellen van een vrouw in de overbruggingsperiode naar deze positie. Soms kan een universiteit bijvoorbeeld wel een vaste of hogere positie aanbieden, maar niet per direct. Dit ‘gat’ kan dan overbrugd worden door deze subsidie.

3 Richtlijnen voor aanvragers

3.1 Wie kan aanvragen

Aanvragen kunnen worden ingediend door gepromoveerde vrouwen met of zonder vast dienstverband, afkomstig uit binnen- of buitenland. De aanstelling vindt plaats bij een van de ontvangende onderzoeksinstellingen (zie lijst hieronder). NWO vraagt kandidaten om een 'inbeddingsgarantie' (zie paragraaf 3.5.1).

Ontvangende instellingen kunnen zijn:

  • Universiteiten gevestigd in het Koninkrijk der Nederlanden;

  • Universitaire medische centra gevestigd in het Koninkrijk der Nederlanden;

  • KNAW- en NWO-instituten;

  • het Nederlands Kanker Instituut;

  • het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek te Nijmegen;

  • de Dubble-bundellijn bij de ESRF te Grenoble;

  • NCB Naturalis;

  • Advanced Research Centre for NanoLithography (ARCNL);

  • Prinses Máxima Centrum.

3.2 Wat kan aangevraagd worden

Voor een financieringsvoorstel in deze call kan in totaal minimaal € 20.000 euro en maximaal € 250.000 euro worden aangevraagd. Het gaat om vergoeding van de salariskosten van de onderzoeker en een persoonlijk materieel budget. Dit laatste wordt alleen verstrekt bij valide onderbouwing.

Salaris onderzoeker

Subsidiëring van deze salariskosten is afhankelijk van het type aanstelling en de organisatie waar de aanvrager is/wordt aangesteld.

  • Voor universitaire instellingen worden salariskosten gefinancierd conform de op het moment van subsidieverlening geldende VSNU-salaristabellen (www.nwo.nl/salaristabellen).

  • Voor universitair medisch centra worden salariskosten gefinancierd conform de op het moment van subsidieverlening geldende NFU-salaristabellen (www.nwo.nl/salaristabellen).

  • Voor personeel van hogescholen en andere instellingen worden salariskosten gefinancierd op basis van de cao inschaling van de betreffende medewerker, gebaseerd op de Handleiding Overheidstarieven 2017.

  • Voor de Nederlandse Cariben geldt dat de rijksoverheid in Caribisch Nederland ambtenaren op de BES-eilanden onder andere voorwaarden in dienst neemt dan in Europees Nederland. https://www.rijksdienstcn.com/werken-bij-rijksdienst-caribisch-nederland/arbeidsvoorwaarden.

De maximale duur van de subsidie is 18 maanden. Na deze periode zal de onderzoeksinstelling deze kosten zelf dragen.

Persoonlijk materieel budget

Per jaar van de aanstelling van de onderzoeker kan, mits goed onderbouwd, maximaal € 15.000 materieel budget worden aangevraagd. Materieel budget voor kleinere aanstellingen wordt naar rato aangevraagd en door NWO beschikbaar gesteld2.

Het aan te vragen materieel budget is gespecificeerd naar de onderstaande drie posten:

Projectgebonden goederen/diensten
  • verbruiksgoederen (glaswerk, chemicaliën, cryogene vloeistoffen, etc.)

  • meet- en rekentijd (bijv. supercomputertoegang, etc.)

  • kosten voor aanschaf of gebruik van dataverzamelingen (bijv. van het CBS), waarvoor het totaalbedrag niet meer dan € 25.000 per aanvraag bedraagt.

  • toegang tot grote (inter)nationale faciliteiten (bijv., cleanroom, synchrotron, etc.)

  • werk door derden (bijv. laboratoriumanalyses, dataverzameling, etc.)

Reis- en verblijfskosten ten behoeve van de aangevraagde personeelsposities
  • reis- en verblijfskosten

  • congresbezoek (maximaal 2 per jaar per aangevraagde wetenschappelijke personeelspositie)

  • veldwerk

  • werkbezoek

Uitvoeringskosten
  • zelf te organiseren binnenlands symposium/conferentie/workshop

  • kosten voor Open Access-publiceren (uitsluitend in full gold Open Access tijdschriften, geregistreerd in de ‘Directory of Open Access Journals’ https://doaj.org/)

  • kosten datamanagement

  • kosten voor vergunningaanvragen (bijv. dierproeven)

  • auditkosten (alleen voor instellingen die niet onderworpen zijn aan het onderwijsaccountantsprotocol van OCW), maximaal € 5.000 per aanvraag; voor projecten van drie jaar of korter maximaal € 2.500 per aanvraag.

Niet aangevraagd kunnen worden:

  • basisvoorzieningen binnen de instelling (bijvoorbeeld laptop, kantoormeubilair etc.)

  • onderhouds- en verzekeringskosten

Indien het maximumbedrag van € 15.000 per jaar per fte per aangevraagde wetenschappelijke positie niet toereikend is voor het uitvoeren van het onderzoek, kan, mits goed gemotiveerd in de aanvraag, daarvan afgeweken worden.

3.3 Wanneer kan aangevraagd worden

Voor deze call kunnen doorlopend aanvragen ingediend worden. Omdat deze subsidies vaak ad-hoc oplossingen zijn, is er geen deadline voor het indienen van aanvragen. Zo kunnen de aanvragen van geval tot geval bekeken worden en kan daarmee de flexibiliteit geboden worden die op dat moment nodig is. U kunt de door u ingediende aanvraag niet tussentijds aanpassen. U heeft wel het recht uw aanvraag in te trekken.

3.4 Het opstellen van de aanvraag

De Stimuleringssubsidieaanvraag dient in het Engels te worden geschreven en bevat een:

  • curriculum vitae van de aanvrager.

    In het CV moet duidelijk naar voren komen waarom de aanvrager geschikt is voor een vaste of hogere onderzoekspositie in de bèta- of technische wetenschappen en waar deze subsidie voor overbrugging voor nodig is. Hierbij spelen de volgende factoren een rol:

    • Heeft de aanvrager voldoende wetenschappelijke expertise op het terrein van de onderzoeksaanvraag, mede blijkend uit wetenschappelijke publicaties, publicaties voor een breder publiek, boekbijdragen, presentaties, kennisbenuttingsprestaties en andere wetenschappelijke of niet-wetenschappelijke activiteiten die in het kader van het onderzoek relevant kunnen zijn.

      Hierbij mogen de Journal Impact Factor en H-index niet als indicator dienen, en moet het gebruik van deze indices vermeden worden.

    • Heeft de aanvrager aantoonbare ervaring met leiding geven aan een onderzoeksproject / het begeleiden van PhD’s etc.?

  • motivering van de noodzaak (omschrijving van de situatie of het overbruggingsprobleem) van de aangevraagde Stimuleringssubsidie (maximaal 500 woorden). Hierin moet duidelijk naar voren komen welke stappen al ondernomen zijn tot nu toe, om een vaste en/of hogere positie (vanaf Tenure Track) in de wetenschap te bereiken. Ook moet kort omschreven worden wat de bijdrage van de aanvrager aan de (toekomstige) wetenschap en/of maatschappij zal zijn;

  • onderzoeksvoorstel voor de overbruggingsperiode en ingevulde motivering voor de keuze van de instelling (maximaal 1000 woorden inclusief verwijzingen naar de literatuurlijst);

  • ingevulde paragraaf kennisbenutting (maximaal 1000 woorden);

  • ingevulde paragraaf datamanagement;

  • kostenbegroting.

  • ingevuld en ondertekend inbeddingsgarantieformulier (zie paragraaf 3.5.1).

3.5 Subsidievoorwaarden

Op alle aanvragen zijn de NWO-subsidieregeling 2017 en het Akkoord bekostiging wetenschappelijk onderzoek van toepassing.

Open Access

Als ondertekenaar van de Berlin Declaration on Open Access to Knowlegde in the Sciences and Humanities (2003) zet NWO zich in om de resultaten van wetenschappelijk onderzoek dat door NWO gefinancierd wordt vrij toegankelijk te maken via internet (open access). Daarmee geeft NWO invulling aan het beleid van de Nederlandse regering om al het publiek gefinancierde onderzoek open access te maken. Alle wetenschappelijke publicaties van onderzoek dat is gefinancierd op basis van toekenningen voortvloeiend uit deze call for proposals dienen daarom onmiddellijk (op het moment van publicatie) open access beschikbaar te zijn. NWO accepteert daarbij verschillende routes:

  • publicatie in een open access tijdschrift,

  • deponeren van een versie van het artikel in een repository of

  • publicatie in een hybride tijdschrift waarover de VSNU overeenkomsten heeft gemaakt met uitgevers. Zie daarover www.openaccess.nl.

Eventuele kosten voor publiceren in open access tijdschriften kunnen worden begroot in de projectbegroting. NWO vergoedt geen kosten voor publicaties in hybride tijdschriften. Deze voorwaarden gelden voor alle vormen van wetenschappelijke publicaties voortkomend uit deze call for proposals. Ook wetenschappelijke monografieën, edited volumes, proceedings en hoofdstukken. Voor een nadere toelichting op het open access beleid van NWO zie: www.nwo.nl/openscience.

Datamanagement

Resultaten van wetenschappelijk onderzoek moeten kunnen worden gerepliceerd, geverifieerd en gefalsifieerd. In het digitale tijdperk betekent dit dat behalve publicaties ook onderzoeksdata zo veel mogelijk vrij toegankelijk moeten zijn. NWO verwacht dat de onderzoeksdata die voortkomen uit projecten die door NWO zijn gefinancierd zo veel mogelijk vrij beschikbaar komen voor hergebruik door andere onderzoekers. NWO hanteert daarbij het principe: “zo open als mogelijk, beschermd indien nodig”. Van onderzoekers wordt verwacht dat zij ten minste die data en/of niet-numerieke resultaten die ten grondslag liggen aan de conclusies van binnen het project gepubliceerde werken openbaar maken, gelijktijdig met de publicatie zelf. Eventuele kosten die hiervoor worden gemaakt, kunnen worden meegenomen in de projectbegroting. Onderzoekers maken kenbaar hoe met data voortkomend uit het project wordt omgegaan middels de datamanagementparagraaf in de onderzoeksaanvraag, en het datamanagementplan na honorering.

1. Datamanagementparagraaf

De datamanagementparagraaf maakt deel uit van de onderzoeksaanvraag. Onderzoekers worden dus gevraagd reeds voor aanvang van het onderzoek te bedenken hoe de verzamelde data geordend en gecategoriseerd moeten worden zodat zij vrij beschikbaar kunnen worden gesteld. Vaak zullen al vóór het tot stand komen van de data en de analyse daarvan maatregelen getroffen moeten worden om opslag en deling later mogelijk te maken. Indien niet alle data voortkomende uit het project openbaar gemaakt kunnen worden, bijvoorbeeld om redenen van privacy, ethiek of valorisatie, dient de aanvrager dit beargumenteerd kenbaar te maken in de datamanagementparagraaf.

2. Datamanagementplan

Na honorering van een aanvraag dient de onderzoeker de datamanagementparagraaf uit te werken tot een datamanagementplan. De onderzoeker beschrijft in het plan of gebruik gemaakt wordt van bestaande data of dat het om een nieuwe dataverzameling gaat en hoe de dataverzameling dan FAIR: vindbaar, toegankelijk, interoperabel en herbruikbaar gemaakt wordt. Het datamanagementplan dient voor indiening te zijn afgestemd met een data steward of vergelijkbare functionaris van de kennisinstelling waar het onderzoek wordt uitgevoerd. Uiterlijk 4 maanden na honorering van de aanvraag moet dat plan via ISAAC zijn ingediend bij NWO. NWO keurt het plan zo snel mogelijk goed. Goedkeuring van het datamanagementplan door NWO is voorwaarde voor de subsidieverlening. Het plan kan tijdens het onderzoek worden bijgesteld.

Meer informatie over het datamanagementprotocol van NWO staat op: www.nwo.nl/datamanagement.

Nagoya Protocol

Het Nagoya Protocol is op 12 oktober 2014 van kracht gegaan en zorgt voor een eerlijke en billijke verdeling van voordelen voortvloeiende uit het gebruik van genetische rijkdommen (Access and Benefit Sharing; ABS).

Onderzoekers die voor hun onderzoek gebruikmaken van genetische bronnen in/uit het buitenland dienen zich op de hoogte te stellen van het Nagoya Protocol (www.absfocalpoint.nl). NWO gaat er vanuit dat zij de noodzakelijke acties ten aanzien van het Nagoya Protocol nemen.

Wetenschappelijke integriteit

Het onderzoek dat NWO financiert moet, conform de NWO Subsidieregeling 2017, uitgevoerd worden in overeenstemming met de nationaal en internationaal aanvaarde normen van wetenschappelijk handelen zoals neergelegd in de Nederlandse Gedragscode Wetenschappelijke Integriteit (2018). Met het indienen van de aanvraag committeert de aanvrager zich aan deze code. In geval van (mogelijke) schending van voornoemde normen bij een door NWO gefinancierd onderzoek, dient de aanvrager NWO hiervan onverwijld op de hoogte te stellen en dient deze alle ter zake relevante documenten aan NWO te overleggen. Meer informatie over de gedragscode en het beleid op het gebied van wetenschappelijke integriteit vindt u op de website: www.nwo.nl/integriteit.

3.5.1 Inbeddingsgarantie

Onderzoekers kunnen alleen met steun van hun beoogde onderzoeksinstelling een aanvraag voor een Stimuleringssubsidie indienen. Het indienen van een inbeddingsgarantie is een ontvankelijkheidscriterium. De inbeddingsgarantie dient te worden vastgelegd in het daartoe opgestelde inbeddingsgarantieformulier en te zijn ondertekend door de decaan van de onderzoeksinstelling.

De aanvrager is vrij om de instelling te kiezen waar zij het onderzoek gaat uitvoeren, maar de inbedding binnen de instelling dient middels ondertekening van het inbeddingsgarantieformulier geregeld te zijn. Met de inbeddingsgarantie geeft de instelling van uitvoering de garantie dat de aanvrager bij honorering een vaste en/of hogere positie (vanaf Tenure Track) verkrijgt. In overleg met de onderzoeksinstelling in het Koninkrijk der Nederlanden waar de aanvrager in dienst zal treden, is het mogelijk een deel van het onderzoek in het buitenland uit te voeren.

3.6 Het indienen van een aanvraag

Het indienen van een aanvraag kan alleen via het online aanvraagsysteem ISAAC. Aanvragen die niet via ISAAC zijn ingediend, worden niet in behandeling genomen.

Een aanvrager is verplicht haar aanvraag via haar eigen ISAAC-account in te dienen. Indien de aanvrager nog geen ISAAC-account heeft, dient zij dat minimaal een dag voor het indienen aan te maken. Dit om eventuele aanmeldproblemen op tijd te kunnen verhelpen. Indien de aanvrager al een account bij NWO heeft, hoeft deze geen nieuw account aan te maken om een nieuwe aanvraag in te dienen.

De aanvrager dient de ingevulde en door de decaan ondertekende inbeddingsgarantie tegelijk met het indienen van uw aanvraag als bijlage te uploaden in ISAAC

Voor vragen van technische aard verzoeken wij aanvragers contact op te nemen met de ISAAC-helpdesk, zie paragraaf 5.1.2.

4 Beoordelingsprocedure

4.1 Procedure

De eerste stap in de beoordelingsprocedure is een toets of de aanvraag in behandeling genomen kan worden. Hiervoor worden de voorwaarden zoals beschreven in hoofdstuk 3 van deze call for proposals toegepast. Alleen aanvragen die aan de voorwaarden voldoen, zijn ontvankelijk en worden door NWO in behandeling genomen.

Voor alle bij de beoordeling en/of besluitneming betrokken personen en betrokken NWO-medewerkers is de NWO-code omgang met persoonlijke belangen van toepassing (www.nwo.nl/code).

De datamanagementparagraaf in de aanvraag wordt niet beoordeeld en derhalve ook niet meegewogen in de beslissing om een aanvraag al of niet toe te kennen. Na toewijzing van een aanvraag dient de onderzoeker de paragraaf uit te werken in een datamanagementplan. Het project kan van start gaan zodra het datamanagementplan is goedgekeurd door NWO (zie paragraaf 3.5).

Een breed samengestelde commissie van wetenschappers zal per aanvraag oordelen over de kwaliteit van de Stimuleringssubsidie-aanvraag. Deze commissie bekijkt aanvragen vanuit de verschillende bèta en technische disciplines en er is geen competitie tussen aanvragen. Bij het schrijven van de aanvraag dient hiermee rekening te worden gehouden: de aanvraag moet te begrijpen zijn voor commissieleden uit alle bèta en technische wetenschapsdisciplines.

Uitsluitsel over de aanvraag volgt zo snel als mogelijk is. Voor aanvragen die worden ingediend voor 1 augustus 2020 geldt een beslistermijn van maximaal 5 maanden nadat NWO een correcte en volledige aanvraag heeft ontvangen. Daarna geldt een beslistermijn van maximaal 3 maanden.

4.1.1 Beoordeling

De aanvragen die NWO in behandeling neemt, worden aan de beoordelingscommissie voorgelegd. De beoordelingscommissie beoordeelt de aanvraag aan de hand van de in paragraaf 4.2 genoemde beoordelingscriteria. De beoordelingscommissie brengt hierover advies uit aan het penvoerende domeinbestuur (ENW).

4.1.2 Uitvoeren besluit

Het penvoerende domeinbestuur (ENW) besluit op basis van het advies van de beoordelingscommissie over de toekenning van de middelen. Voor financiering komen alleen aanvragen in aanmerking waarover de beoordelingscommissie oordeelt dat a) er sprake is van een valide noodzaak om voor deze subsidie in aanmerking te komen, en b) beide beoordelingscriteria (zie paragraaf 4.1) ten minste als ‘zeer goed’ kunnen worden aangemerkt. Financiering kan alleen plaatsvinden als er nog voldoende middelen beschikbaar zijn in het desbetreffende kalenderjaar. Na het besluit van het betreffende domeinbestuur volgt de toekenning of afwijzing. Indien een subsidie wordt toegekend, treedt de laureaat in dienst bij een onderzoeksinstelling naar keuze (zie ook 3.5.1). Een Stimuleringssubsidie-project dient binnen zes maanden na toekenning te starten. De toegekende projecten worden in beheer genomen door NWO.

4.2 Criteria

Alle volledige aanvragen worden in eerste instantie getoetst door de beoordelingscommissie op de omschreven noodzaak. Indien de beoordelingscommissie oordeelt dat sprake is van een valide noodzaak om voor deze subsidie in aanmerking te komen, gaat de commissie verder met het beoordelen van de aanvraag op basis van de volgende criteria:

  • 1. De potentie van het voorgestelde onderzoek in de overbruggingsperiode;

  • 2. De kwaliteit van de onderzoeker: het CV.

5 Contact en overige informatie

5.1 Contact

5.1.1 Inhoudelijke vragen

Voor inhoudelijke vragen over Stimuleringssubsidies en deze call for proposals neemt u contact op met: Eveline Mezger (ENW), womeninstem@nwo.nl.

5.1.2 Technische vragen over het elektronisch aanvraagsysteem ISAAC

Bij technische vragen over het gebruik van ISAAC kunt u contact opnemen met de ISAAC-helpdesk. Raadpleeg eerst de handleiding voordat u de helpdesk om advies vraagt. De ISAAC-helpdesk is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur op telefoonnummer +31 (0)20 346 71 79. U kunt uw vraag ook per e-mail stellen via isaac.helpdesk@nwo.nl. U ontvangt dan binnen twee werkdagen een reactie.

NWO verwerkt de persoonsgegevens die zij van de aanvragers ontvangt in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en de NWO Privacyverklaring. Zie voor meer informatie: https://www.nwo.nl/privacyverklaring.

6 Bijlage(n)

Inbeddingsgarantie.

Aanvraagformulier.


X Noot
1

Met Bèta en Techniek wordt de gehele achterban van Exacte en Natuurwetenschappen (ENW) en Toegepaste en Technische Wetenschappen (TTW) bedoeld.

X Noot
2

Per 0.2 fte aangevraagde wetenschappelijk medewerker hogeschool (junior-, medior- en seniorniveau, met minimale aanstelling van 0.2 fte gedurende 12 maanden) kan per jaar van de aanstelling maximaal € 15.000 materieel budget worden aangevraagd.

Naar boven