Wijziging Welstandsnota Enkhuizen voor het gebied Enkhuizerzand

Logo Enkhuizen

Burgemeester en wethouders van Enkhuizen maken bekend dat de gemeenteraad op 17 december 2019 een wijziging van de Welstandsnota Enkhuizen heeft vastgesteld voor het Recreatieoord Enkhuizerzand.

Aanleiding

De gemeente Enkhuizen heeft de wens om de betekenis van het gebied Recreatieoord Enkhuizerzand (REZ) voor toeristen, bewoners van Enkhuizen en omgeving te versterken en het gebied alle seizoenen door aantrekkelijk te maken en houden voor dag- en verblijfsrecreatie.

Om deze plannen te kunnen uitvoeren heeft de raad op 29 oktober 2019 een bestemmingsplan vastgesteld en de provincie Noord-Holland heeft daarop 3 december 2019 een reactieve aanwijzing gegeven.

Wijziging Welstandsnota

Voor de plannen is een beeldkwaliteitsplan (bkp) opgesteld om de beoogde ambities voor het REZ te visualiseren. In het bkp zijn aanbevelingen gedaan en richtlijnen gegeven voor bijvoorbeeld de vormgeving van de bebouwing en de inrichting van de openbare ruimte.

Om de ontwikkelingen die het nieuwe bestemmingsplan mogelijk maakt uiteindelijk formeel te kunnen toetsen (aanvraag omgevingsvergunning) zijn vanuit het bkp welstandscriteria opgesteld die verankerd moeten worden in de gemeentelijke Welstandsnota.

De ontwerpwelstandscriteria hebben zes weken ter inzage gelegen met de mogelijkheid tot het indienen van zienswijzen. Er is één zienswijze ontvangen. Deze gaf aanleiding tot een aanscherping van de welstandscriteria.

Met het genomen raadsbesluit d.d. 17 december 2019 zijn de welstandscriteria voor het Recreatieoord Enkhuizerzand (Gebied E-1) gewijzigd vastgesteld en in de plaats gesteld van de bestaande welstandscriteria van Gebied E-1 van de Welstandsnota.

Ter inzage termijn

U kunt de wijziging van de Welstandsnota inzien op het Stadskantoor, Hoogstraat 11, 1601KT Enkhuizen, gedurende een periode van zes weken na deze publicatie (t/m 26 februari 2020)

Geen bezwaar en/of beroep

Een Welstandsnota is een bundeling van beleidsregels in de zin van artikel 1:3 lid 4 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb). Tegen de vaststelling van beleidsregels kan geen bezwaar of beroep worden ingediend. De inhoud van de Welstandsnota kan aan de orde komen in een procedure omtrent de beslissing op een aanvraag om omgevingsvergunning of bij een handhavingskwestie over ernstige strijd met redelijke eisen van welstand. Artikel 4:81 van de Awb regelt dat een gemeente beleidsregels kan vaststellen. Op grond van artikel 8.3 kan er geen beroep worden ingesteld tegen de vaststelling van beleidsregels.

Inwerkingtreding

De vastgestelde wijziging van de welstandsnota treedt op de dag na deze publicatie in werking.

Contact

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de heer J. Eenkoren van de afdeling Ruimte (telefoon 0228-360100).

 

Naar boven