Verwijdering parkeervak Maaland ZZ Brielle

Logo Brielle

 

Beschikking van burgemeester en wethouders van Brielle inzake het nemen van een verkeersbesluit, als bedoeld in de Wegenverkeerswet 1994

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Betreft:

Het nemen van het verkeersbesluit om in de vesting Brielle een parkeervak op het Maarland ZZ, ter hoogte van huisnummers 71, te verwijderen.

Gelezen:

Het verzoek om een parkeervak te verwijderen. 

Op het Maarland ZZ liggen parkeervakken direct voor de woningen. Deze parkeervakken zijn vijf meter lang en liggen dicht op de woningen. De loopruimte tussen parkeervakken en woningen is onregelmatig en gewoon te smal. Als de parkeervakken bezet zijn, is het moeilijk om via de voordeur de woning te verlaten of om binnen te komen. Zeker als het gaat om rolstoelgebruikers en ambulance personeel met materiaal.

overwegende dat:

op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 een verkeersbesluit moet worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Gehoord:

Overeenkomstig artikel 23 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is het openbaar lichaam dat het beheer heeft over de weg gehoord:

- De weg is in beheer bij de gemeente.

- De beleidsmedewerker verkeer van de afdeling beheer openbare ruimte van de sector grondgebied is akkoord met het verwijderen van een parkeervak op de voornoemde locatie.

 

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd met Politie .

- De politie is d.d. 8 april 2020 gevraagd advies te geven. De politie heeft d.d. 21 april 2020 positief geadviseerd voor het verwijderen van het parkeervak op de voornoemde locatie.

Motivering besluit

Het collegeprogramma geeft aan te gaan voor bereikbaarheid, veiligheid en verblijfskwaliteit. Veiligheid van de inwoners is daarbij het belangrijkst. Bereikbaarheid van de woningen is daarbij weer een belangrijke voorwaarde. Niet alleen voor bewoners en bezoekers, maar ook voor de huldiensten mocht dit onverhoopt nodig zijn.

De binnenstad is een oude vesting en waar nodig is parkeergelegenheid gerealiseerd om het parkeren voor de bewoners in de buurt van hun woning mogelijk te maken. In de binnenstad is alleen parkeren in de vakken mogelijk. Daarbij is de parkeerdruk in de binnenstad is hoog. Daarom is het gemeentelijk beleid in de binnenstad van Brielle er op gericht om geen parkeerplaatsen te verwijderen tenzij deze elders in de buurt terug kunnen komen. Herplaatsen van een parkeervak in de nabije omgeving is, vanwege de beperkte ruimte, echter niet mogelijk.

Gezien het belang “veiligheid en bereikbaarheid” boven het parkeerbelang gaat, kan het niet anders om het parkeervak te verwijderen.

Gelet op de vorenstaande overwegingen zijn wij van oordeel, dat de in het dictum te noemen verkeersmaatregel behoort te worden genomen.

BESLUIT

Burgemeester en wethouders van Brielle;

gelet op de artikel 2, lid 1 sub c, artikel 15, lid 1 en artikel 18, lid 1d van de Wegenverkeerswet 1994 en de artikelen 12 sub a en 21 e.v. van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer;

b e s l u i t e n:

 

  • 1.

    Om één bestaand parkeervak op het Maarland ZZ ter hoogte van de huisnummer 71 te verwijderen;

    het besluit te publiceren in de Staatscourant.

Brielle 24 april 2020

Burgemeester en wethouders,

Namens deze,

W. Lakerveld

het hoofd van de afdeling ruimtelijke ontwikkeling

Mededelingen

Bezwaar- of beroepsclausule

NB

Belanghebbenden worden erop gewezen, dat binnen zes weken na de dag van bekendmaking van dit besluit een bezwaarschrift kan worden ingediend bij het college van burgemeester en wethouders van Brielle, Postbus 101, 3230 AC Brielle.

Naar boven