Vastgesteld bestemmingsplan “Buitengebied Someren - Deelgebied 2”

Logo Someren

Burgemeester en wethouders van Someren maken ter voldoening aan artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend dat de gemeenteraad van Someren in de vergadering van 5 maart 2020 het bestemmingsplan “Buitengebied Someren - Deelgebied 2” (identificatienummer NL.IMRO.0847.BP02018021-VS01) gewijzigd heeft vastgesteld.

 

Inhoud bestemmingsplan

Het totale buitengebied van de gemeente Someren is opgedeeld in deelgebieden, die ieder een eigen bestemmingsplanprocedure doorlopen. Belangrijk onderdeel van het proces is dat er een gebiedsdekkende inventarisatie plaatsvindt.

 

Deelgebied 2 wordt begrensd door de kern Someren-Dorp in het noorden, de Boerenkamplaan (die niet is opgenomen in dit plangebied) en de Zuid-Willemsvaart in het oosten, deelgebied 1 in het zuiden en de Kerkendijk in het westen.

 

Het bestemmingsplan “Buitengebied Someren - Deelgebied 2” is een plan dat na intensief overleg met de provincie, de waterschappen, de bewoners en eigenaren in het gebied is opgesteld. Zowel ons beleid voor het buitengebied, flankerend beleid als ook de sloopstimulerende maatregelen, zijn in het plan verwerkt.

 

Naar aanleiding van de terinzagelegging van het ontwerpbestemmingsplan (van 11 juli 2019 tot en met 5 september 2019) zijn in totaal 37 zienswijzen ingediend. Deze reacties zijn voorzien van een beantwoording en hebben in sommige gevallen geleid tot aanpassing (en daarmee de gewijzigde vaststelling) van het bestemmingsplan. De ‘Nota van zienswijzen bestemmingsplan Buitengebied Someren – Deelgebied 2’ maakt integraal onderdeel uit van de planstukken.

 

Geen reactieve aanwijzing provincie Noord-Brabant

De gemeenteraad heeft bij de vaststelling van het bestemmingsplan wijzigingen doorgevoerd ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan. Daarom is het plan conform artikel 3.8 lid 4 van de Wet ruimtelijke ordening na vaststelling onverwijld toegezonden aan de provincie. De doorgevoerde wijzigingen zijn voor de provincie echter geen aanleiding om een reactieve aanwijzing te geven, zodat het vastgestelde bestemmingsplan kan worden gepubliceerd.

 

Milieueffectrapport

Gelijktijdig met het bestemmingsplan wordt ook het definitieve Milieueffectrapport (hierna: planMER) ter inzage gelegd. Doel van een planMER is het op volwaardige wijze meenemen van milieuoverwegingen in de voorbereiding van in dit geval de actualisatie van een bestemmingsplan. Uitgangspunt is dat het planMER inzicht geeft in de maximaal optredende milieugevolgen en maatregelen beschrijft waarmee eventuele negatieve effecten kunnen worden voorkomen of beperkt.

 

Naar aanleiding van het definitieve advies van de Commissie voor de MER is een aanvullende notitie opgesteld. Deze is toegevoegd aan de stukken van het planMER.

 

B esluit vaststelling hogere grenswaarden Wet geluidhinder

  • Wanneer de geluidsbelasting op gevels veroorzaakt door wegverkeerslawaai meer is dan de voorkeursgrenswaarde van 48 dB, echter minder dan de maximaal wettelijk met ontheffing toegestane waarde van 53 dB, kunnen burgemeester en wethouders besluiten om hogere grenswaarden vast te stellen.

  • Burgemeester en wethouders hebben hogere grenswaarden vastgesteld als bedoeld in artikel 83 van de Wet Geluidhinder op de gevel van de op te richten Ruimte voor Ruimte woning aan de Vlasstraat ong. (naast Vlasstraat 15).

 

Stukken ter inzage

Het vastgestelde bestemmingsplan ligt met de bijbehorende stukken vanaf 1 mei 2020 gedurende 6 weken ter inzage. De beroepstermijn loopt met ingang van 2 mei 2020 tot en met 12 juni 2020.

 

U kunt het bestemmingsplan en de bijbehorende stukken inzien bij het Klant Contact Centrum (KCC) in het gemeentehuis. Het KCC is geopend op maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur. Voor het inzien van de stukken kunt u een afspraak maken met het KCC (tel. 0493 494888).

 

Het plan is daarnaast digitaal in te zien via www.ruimtelijkeplannen.nl. U kunt via het tabblad ‘bestemmingsplannen’ zoeken op adres of via het identificatienummer NL.IMRO.0847.BP02018021-VS01. Op de site van de gemeente Someren wordt een link naar www.ruimtelijkeplannen.nl geplaatst waarmee het bestemmingsplan rechtstreeks kan worden geopend.

 

Beroep aantekenen

Tijdens de genoemde beroepstermijn van zes weken kan schriftelijk beroep worden aangetekend tegen het vaststellingsbesluit bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag door:

een belanghebbende die tijdig een zienswijze tegen het ontwerpbestemmingsplan bij de gemeenteraad heeft ingediend;

een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten, dat hij of zij niet overeenkomstig artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening en afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht zijn of haar zienswijze naar voren heeft gebracht bij de gemeenteraad tegen het ontwerpbestemmingsplan;

een belanghebbende die niet kan instemmen met de wijzigingen die de gemeenteraad heeft aangebracht bij de vaststelling van het bestemmingsplan.

 

Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan treedt in werking daags na afloop van de hiervoor genoemde beroepstermijn. Het instellen van beroep heeft geen schorsende werking. Om te voorkomen dat het besluit in werking treedt, kunnen belanghebbenden die beroep hebben aangetekend een voorlopige voorziening vragen. Het verzoek om een voorlopige voorziening dient te worden gericht aan de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. In dat laatste geval treedt het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan niet in werking voordat op het verzoek om voorlopige voorziening is beslist.

 

Naar boven