Verkeersbesluit: Rijksweg 58 - Het instellen van een 30 km/h-zone en het aanpassen van bebording op de verzorgingsplaatsen Molenheide en Raakeind gelegen aan de rechter- en linkerzijde van rijksweg 58 tussen km 49,900 en km 50,600 in de gemeente Gilze en Rijen

Logo Rijkswaterstaat - Dienst Noord-Brabant

Datum: 8 januari 2020

Nummer: RWS-2020/230

DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

BESLUIT

Het instellen van een 30km/h-zone en het aanpassen van bebording op de verzorgingsplaatsen Molenheide en Raakeind, gelegen aan de rechter- en linkerzijde van rijksweg 58 tussen km 49,900 en km 50,600 in de gemeente Gilze en Rijen, door middel van het plaatsen/aanbrengen van de navolgende verkeersborden/verkeerstekens van bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990:

  • -

    verkeersbord A1 (maximumsnelheid 30 km/h);

  • -

    verkeersbord A2 (einde maximumsnelheid 30 km/h);

  • -

    verkeersbord B6 (verleen voorrang aan bestuurders op de kruisende weg);

  • -

    verkeersbord C2 (eenrichtingsweg, in deze richting gesloten voor voertuigen, ruiters en geleiders van rij- en trekdieren of vee);

  • -

    verkeersbord C4 (eenrichtingsweg);

  • -

    verkeersbord C7 (gesloten voor vrachtauto's);

  • -

    verkeersbord D4 (gebod tot het volgen van de rijrichting die op het bord is aangegeven);

  • -

    verkeersbord E1 (parkeerverbod);

  • -

    verkeersbord E6 (gehandicaptenparkeerplaats);

  • -

    verkeersbord E7 (parkeergelegenheid voor het onmiddellijk laden en lossen van goederen);

  • -

    verkeersbord E8 (parkeergelegenheid alleen bestemd voor de voertuigcategorie of groep voertuigen die op het bord is aangegeven);

en de volgende verkeerstekens op het wegdek:

  • -

    voetgangersoversteekplaatsen;

  • -

    haaientanden.

 

OVERWEGINGEN TEN AANZIEN VAN HET BESLUIT

Aanvraag

Op 15 oktober 2018 is een aanvraag ontvangen van district West van Rijkswaterstaat Zuid-Nederland, waarin wordt gevraagd om een verkeersbesluit te nemen tot het instellen van een 30 km/h-zone en het aanpassen van bebording op de verzorgingsplaatsen Molenheide en Raakeind, gelegen aan de rechter- en linkerzijde van rijksweg 58 tussen km 49,900 en km 50,600 in de gemeente Gilze en Rijen.

De aanvraag is geregistreerd onder nummer RWSZ2018-00015600.

 

1. Wettelijke basis

Krachtens artikel 15 lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 (hierna Wvw) dient er een verkeersbesluit te worden genomen voor de plaatsing van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (hierna BABW) opgenomen verkeerstekens, evenals voor onderborden, voor zover daardoor een verbod of gebod ontstaat of wordt gewijzigd.

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder a, van de Wvw ben ik bevoegd dit besluit te nemen.

 

2. Doel

De verzorgingsplaatsen Molenheide en Raakeind zijn gelegen aan de rechter- en linkerzijde van rijksweg 58 tussen km 49,900 en km 50,600 in de gemeente Gilze en Rijen.

Op deze verzorgingsplaatsen staan op dit moment verkeersborden en zijn wegmarkeringen aangebracht waarvoor in het verleden geen verkeersbesluit is genomen. Daarnaast staan enkele verkeersborden niet op de juiste plaats of zijn overbodig.

Rijkswaterstaat gaat op beide verzorgingsplaatsen de 30 km/h-zone herinrichten en de bebording aanpassen, zodat een veilige en doelmatige afwikkeling en geleiding van het wegverkeer plaats gaat vinden op beide verzorgingsplaatsen.

Een duurzaam veilige en vergevingsgezinde verkeersstructuur vormt hierbij het uitgangspunt. Vooral de overgang tussen weginfrastructuur en het verblijfsgebied op de verzorgingsplaats is van groot belang. Een combinatie van bebordings- en markeringsmaatregelen moet de weggebruiker attent maken op deze overgang.

Daarnaast sluit een 30km/h-zone op de verzorgingsplaatsen Molenheide en Raakeind aan bij een Duurzaam Veilige inrichting van de verzorgingsplaats, zoals vastgelegd in de Richtlijn Verzorgingsplaatsen 2010 (thans Kader inrichting verzorgingsplaatsen).

 

3. Motivering

Vanwege de doelstellingen, zoals die in de Wvw in artikel 2 zijn aangegeven, is het vanuit:

  • het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • het beschermen van de weggebruikers en passagiers:

  • het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

  • het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer;

  • het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade;

  • het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden;

gewenst om een 30 km/h-zone in te stellen, alsmede de bebording aan te passen op de verzorgingsplaatsen Molenheide en Raakeind door middel van het plaatsen/aanbrengen van de navolgende verkeersborden/verkeerstekens van bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990:

  • -

    verkeersbord A1 (maximumsnelheid 30 km/h);

  • -

    verkeersbord A2 (einde maximumsnelheid 30 km/h);

  • -

    verkeersbord B6 (verleen voorrang aan bestuurders op de kruisende weg);

  • -

    verkeersbord C2 (eenrichtingsweg, in deze richting gesloten voor voertuigen, ruiters en geleiders van rij- of trekdieren of vee);

  • -

    verkeersbord C4 (eenrichtingsweg);

  • -

    verkeersbord C7 (gesloten voor vrachtauto's);

  • -

    verkeersbord D4 (gebod tot het volgen van de rijrichting die op het bord is aangegeven);

  • -

    verkeersbord E1 (parkeerverbod);

  • -

    verkeersbord E6 (gehandicaptenparkeerplaats);

  • -

    verkeersbord E7 (parkeergelegenheid voor het onmiddellijk laden en lossen van goederen);

  • -

    verkeersbord E8 (parkeergelegenheid alleen bestemd voor de voertuigcategorie of groep voertuigen die op het bord is aangegeven);

en de volgende verkeerstekens op het wegdek:

  • -

    voetgangersoversteekplaatsen;

  • -

    haaientanden.

Voor het (ver)plaatsen en aanbrengen van bovengenoemde verkeersborden en verkeerstekens is een verkeersbesluit noodzakelijk. Deze verkeersborden en de verekeerstekens zijn aangegeven op de bij dit besluit behorende situatietekening: 30 km/h-zone + aanpassen bebording verzorgingsplaatsen Molenheide en Raakeind.

Op de bij dit verkeersbesluit behorende situatietekening staan ook verkeersborden aangegeven in een grijstint. Dit zijn de verkeersborden waarvoor geen verkeersbesluit hoeft te worden genomen.

De belangen van Rijkswaterstaat, te weten het beschermen van het waterstaatswerk en het verzekeren van een doelmatig en veilig gebruik van dat werk, zijn voldoende gewaarborgd.

 

4. Wegtraject

Het betrokken weggedeelte is in beheer bij het Rijk en is gelegen in de gemeente Gilze en Rijen.

 

5. Gevolgde procedure

Dit verkeersbesluit is voorbereid volgens de procedure van Afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht. Het ontwerp-verkeersbesluit is gepubliceerd in de digitale Staatscourant van 20 maart 2019 en de kennisgeving van het ontwerp-verkeersbesluit op 20 maart 2019 in het weekblad Gilze en Rijen. De stukken hebben van 21 maart 2019 tot en met 1 mei 2019 ter inzage gelegen en gedurende deze periode konden belanghebbenden een zienswijze indienen.

Op het ontwerp-verkeersbesluit zijn door drie (rechts)personen zienswijzen ingediend.

Overeenkomstig artikel 24 van het BABW is overleg gepleegd met de politie Regionale Eenheid Zeeland – West-Brabant.

 

6. Afweging ontvangen zienswijzen

Deze zienswijzen zijn samengevat en beantwoord in de Nota van Antwoord zienswijzen 30 km/h-zone + aanpassen bebording verzorgingsplaatsen Molenheide en Raakeind.

De ingediende zienswijzen hebben niet geleid tot wijzigingen in het verkeersbesluit.

De Nota van Antwoord zienswijzen 30 km/h-zone + aanpassen bebording verzorgingsplaatsen Molenheide en Raakeind is als bijlage 2 aan dit besluit gehecht.

 

7. Ambtshalve wijzigingen ten opzichte van het ontwerp-verkeersbesluit

In het ontwerp-verkeersbesluit zijn abusievelijk twee voetgangersoversteekplaatsen en twee verkeersborden niet meegenomen. Dat behoeft correctie. De twee ontbrekende voetgangersoversteekplaatsen en de twee verkeersborden zijn alsnog meegenomen in dit verkeersbesluit en staan aangegeven op de bij dit verkeersbesluit behorende situatietekening.

 

8. Publicatie

Het onderhavige verkeersbesluit wordt geplaatst in de digitale Staatscourant van 15 januari 2020. Van de bekendmaking wordt schriftelijk mededeling gedaan aan diegenen die hun zienswijze op het ontwerp-verkeersbesluit naar voren hebben gebracht.

Het verkeersbesluit met de daarbij behorende tekening en de Nota van Antwoord op de zienswijzen, worden vanaf 16 januari 2020 tot en met 26 februari 2020 ter inzage gelegd bij:

  • het kantoor van Rijkswaterstaat Zuid-Nederland, Zuidwal 58 te ‘s- Hertogenbosch;

  • het gemeentehuis van de gemeente Gilze en Rijen, Raadhuisplein 1 te Rijen.

 

DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT,

namens deze,

hoofd Vergunningverlening Rijkswaterstaat Zuid-Nederland,

P.A.M. Smeets

 

MEDEDELINGEN

Beroep

Bent u het niet eens met dit besluit?

Dan kunt u op grond van de Algemene wet bestuursrecht beroep indienen bij de bestuursrechter. Met deze procedure legt u de zaak aan de rechter voor om te bepalen of Rijkswaterstaat het juiste besluit heeft genomen. U dient hiervoor wel belanghebbende bij het besluit te zijn. U kunt geen beroep instellen als u geen zienswijze op het ontwerp-verkeersbesluit heeft ingebracht en als u dat redelijkerwijs verweten kan worden.

De volgende vragen en aandachtspunten kunnen u helpen bij het opstellen van een beroepschrift:

  • Wat zijn de redenen dat u het met het besluit niet eens bent?

  • Welk doel wilt u met uw beroep bereiken?

  • Is het u voldoende duidelijk wat een beroepsprocedure inhoudt en weet u of u met deze procedure uw doel kunt bereiken? Kunt u uw doel op een andere, wellicht eenvoudigere wijze bereiken?

Hoe dient u beroep in?

Om in beroep te gaan bij de bestuursrechter dient u binnen zes weken na de dag waarop dit besluit is bekendgemaakt, een beroepschrift in te dienen. U kunt uw beroepschrift sturen naar de rechtbank in het gebied waar u woont. Indien u niet zelf, maar namens een bedrijf of organisatie een beroepschrift indient dan kunt u het beroepschrift sturen naar de rechtbank in het gebied waar het bedrijf of de organisatie is ingeschreven.

In het beroepschrift dient in ieder geval het volgende te staan:

  • uw naam en adres;

  • een duidelijke omschrijving van het besluit waartegen u beroep instelt (bijvoorbeeld door de datum en het kenmerk van het besluit te vermelden) en zo mogelijk een kopie van het besluit;

  • de reden waarom u beroep instelt;

  • de datum en uw handtekening.

Voor de behandeling van een beroepschrift wordt een bedrag aan griffierecht in rekening gebracht.

Voorlopige voorziening

Het indienen van een beroepschrift heeft geen schorsende werking. Dat betekent dat het besluit blijft gelden in de tijd dat uw beroep in behandeling is. Als u dit niet wilt, bijvoorbeeld omdat het besluit onherstelbare gevolgen heeft voor u, dan kunt u een verzoek om voorlopige voorziening indienen. U doet dit door de Voorzieningenrechter van de rechtbank in het gebied waar u woont te vragen een voorlopige voorziening te treffen. Indien u niet zelf, maar namens een bedrijf of organisatie een voorlopige voorziening aanvraagt kunt u een voorlopige voorziening aanvragen bij de rechtbank in het gebied waar het bedrijf of de organisatie is ingeschreven. De rechtbank zal daarvoor griffierecht in rekening brengen.

Digitaal beroep of voorlopige voorziening

U kunt ook digitaal beroep instellen bij genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor dient moet u wel te beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

 

 

 

 

Naar boven