Regeling houdende wijziging van de Regeling berekening geluidsbelasting militaire luchthavens in Kosteneenheden

17 april 2020

Nr. BS2020004565

De Staatssecretaris van Defensie,

Handelende in overeenstemming met de Minister van Infrastructuur en Waterstaat;

Gelet op artikel 10.12, derde lid, van de Wet luchtvaart;

Besluit:

ARTIKEL I

Artikel 2 van de Regeling berekening geluidsbelasting militaire luchthavens in Kosteneenheden komt te luiden:

Artikel 2

  • 1. Bij het berekenen van de in artikel 1 genoemde geluidsbelasting wordt gebruik gemaakt van de gegevens in rapport NLR CR 96650 L, Appendices van de voorschriften voor de berekening van geluidsbelasting voor de militaire luchthavens bedoeld in artikel 8.1 van de Wet luchtvaart.

  • 2. Van een wijziging van de Appendices wordt mededeling gedaan in de Staatscourant.

  • 3. Een geluidsbelastingsberekening geschiedt met gebruikmaking van de meest recente versie van de Appendices.

  • 4. Een handhavingsberekening voor de handhaving van de grenswaarde voor de geluidsbelasting geschiedt met gebruikmaking van de versie van de Appendices op basis waarvan de geluidszone voor de betrokken luchthaven is berekend, aangevuld met de meest recente versie van de Appendices.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2020.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 17 april 2020

De Staatssecretaris van Defensie, B. Visser

TOELICHTING

De geluidsbelasting door de grote luchtvaart op militaire luchthavens wordt berekend in Kosteneenheden. Voor de militaire luchthavens waarvoor een luchthavenbesluit is vastgesteld, worden in de Regeling berekening geluidsbelasting militaire luchthavens in Kosteneenheden berekeningsvoorschriften gegeven.

Artikel 2 van deze regeling wordt thans geactualiseerd in verband met de wenselijkheid om de geluidsbelasting te kunnen berekenen aan de hand van de best-bijpassende actuele vliegtuiggegevens die voor het Nederlands rekenmodel beschikbaar zijn. Daarbij wordt nauw aangesloten bij wat in de civiele luchtvaart reeds gebruikelijk is.

Het eerste lid van artikel 2 is in die zin aangepast dat in algemene zin wordt verwezen naar de zogenaamde Appendices van de voorschriften voor de berekening van de geluidsbelasting. Het nieuwe tweede lid geeft daar nader invulling aan en bepaalt dat van een wijziging van deze Appendices mededeling wordt gedaan in de Staatscourant. Ten tijde van de vaststelling van deze regeling betreft het versie 14.(x) van de Appendices, waarbij (x) het ondernummer aangeeft.

Het derde lid betreft de berekening van de geluidszone in het kader van de vaststelling daarvan. Die berekening geschiedt aan de hand van de op dat tijdstip meest recente versie van de Appendices.

De berekening in het kader van de handhaving van de geluidszone geschiedt ingevolge het vierde lid aan de hand van de versie van de Appendices op basis waarvan de geluidszone voor de betrokken luchthaven is berekend, zo nodig aangevuld met de meest recente versie wanneer het een type luchtvaartuig betreft dat niet in de oorspronkelijke indelingslijst van vliegtuigtypes van de oorspronkelijke Appendices voorkwam, of een extra vliegprocedure (vliegprofiel).

Artikel II bepaalt de ingangsdatum op 1 januari 2020. Dat houdt verband met het feit dat de geluidbelasting voor militaire luchthavens ingevolge artikel 4 van de Regeling registratie en verstrekking gegevens militaire luchthavens per kalenderjaar wordt berekend.

De Staatssecretaris van Defensie, B. Visser

Naar boven