Gemeente Maastricht, tervisielegging vastgesteld Facetbestemmingsplan ‘Cultuurhistorie’

Logo Maastricht

Burgemeester en wethouders van Maastricht maken bekend dat het facetbestemmingsplan ‘Cultuurhistorie’ is vastgesteld bij besluit van de raad der gemeente Maastricht d.d. 10 maart 2020. Ten opzichte van het ontwerp hebben wijzigingen plaatsgevonden. Er is geen exploitatieplan vastgesteld.

Korte inhoud

Met dit facetbestemmingsplan wordt ervoor gezorgd dat voor alle bestemmingsplangebieden binnen de gemeente hetzelfde beschermingsregime geldt voor objecten en gebieden met een bijzondere cultuurhistorische, bouwhistorische en/of archeologische waarde.

Essentie van de wijzigingen;

Het plan is ten opzichte van het ontwerp onder andere op de volgende punten gewijzigd:

 

  • 1.

    Baron) von Dopfflaan ongenummerd: gelet op het feit dat de zwerfkei als “roerend erfgoed” wordt aangemerkt, wordt deze niet meer als “waardevol cultuurhistorisch element” in het kader van het facetbestemmingsplan aangemerkt;

  • 2.

    Geneinde 32: in de voortuin van het pand Geneinde 32 is door bewoner zelf een devotiekruis geplaatst. Het kruis wordt daarom als “roerend erfgoed” aangemerkt, waardoor de aanduiding “waardevol cultuurhistorisch element” vervalt;.

  • 3.

    Oude Maasstraat 98: de achterbouw van het pand is door de huidige bewoner historiserend gebouwd en heeft dientengevolge geen bouw- of cultuurhistorische waarde. De aanduiding “dominant bouwwerk” vervalt;.

  • 4.

    Lage Kanaaldijk 94: het pand is in de jaren ’90 nagenoeg identiek opgebouwd na sloop van de voorganger van dit pand. Van bouw- of cultuurhistorische waarde is dan ook geen sprake meer. De aanduiding “dominant bouwwerk” vervalt;

  • 5.

    St. Michaelsweg 7, Heugemerstraat 110 en Heugemer Kerkstraat 14: een drietal Marianisjes is abusievelijk niet in het ontwerp van het facetbestemmingsplan opgenomen. Deze worden nu alsnog toegevoegd als “waardevol cultuurhistorisch element”.

  • 6.

    Kruising Lanakerweg met Zouwweg/Kantoorweg: de bomen die de kapel in het Lanakerveld omzomen zijn een typisch voorbeeld van de christelijke bouwtraditie van ensembles tussen kapel of wegkruis en omringende bomen, en worden opgenomen als “waardevol groenelement”.

  • 7.

    De ingang van de groeve aan de Recollectenweg: de ingang wordt als “dominant bouwwerk” opgenomen.

  • 8.

    De bolacacia’s aan de Rijksweg, tussen de torenmolen Gronsveld en de Maastrichterweg worden toegevoegd als “waardevol groenelement”:

  • 9.

    In vergelijking met het ontwerp van het facetbestemmingsplan, dat ter visie heeft gelegen, wordt een aantal grenspalen op de Nederlands-Belgische landsgrens toegevoegd als “waardevol cultuurhistorisch element”.

  • 10.

    De restanten van Fort De Jeker, dat in het kader van de belegering van Maastricht in 1632 door Frederik Hendrik ontstond op de Cannerberg, en in de vorm van een aantal aardwerken nog aanwezig is ter plaatse, worden opgenomen als “waardevol groenelement”;

  • 11

    Een klein deel van het reeds bestaande cultuurhistorisch attentiegebied Malberg, specifiek rondom de Reinaertsingel, heeft tot nu nog geen status; door opname in dit facetbestemmingsplan wordt daaraan nu voldaan.

  • 12

    De plangrens van het facetbestemmingsplan sluit op onderdelen niet goed aan op de plangrens van het bestemmingsplan Maastricht Noordwest: de plangrens zal worden aangepast aan het verloop van de plangrens van het bestemmingsplan Maastricht Noordwest.

Daarnaast naast hebben enkele tekstuele- en technische aanpassingen plaatsgevonden.

Voor een compleet overzicht verwijzen wij u naar het raadsvoorstel- en besluit.

Inzien:

Met ingang van woensdag 6 mei 2020 tot en met dinsdag 16 juni 2020 liggen het vaststellingsbesluit met de bijbehorende stukken ter inzage aan het GemeenteLoket, Mosae Forum 10, Maastricht. Het GemeenteLoket werkt op afspraak. Wilt u het bestemmingsplan inzien, maak dan telefonisch een afspraak via 14043.

Het digitale plan is te raadplegen op de landelijke website: www.ruimtelijkeplannen.nl/?planidn=NL.IMRO.0935.bpCultuurhistorie-vg01

Beroepsmogelijkheid

Binnen de termijn van ter inzage legging kunnen uitsluitend belanghebbenden beroep instellen die:

  • 1.

    tijdig hun zienswijzen bij de gemeenteraad hebben kenbaar gemaakt;

  • 2.

    redelijkerwijs niet kunnen worden verweten dat zij niet tijdig hun zienswijze bij de gemeenteraad naar voren hebben gebracht;

  • 3.

    bedenkingen hebben tegen de wijzigingen, welke bij de vaststelling van het bestemmingsplan ten opzichte van het ontwerp zijn aangebracht.

U kunt uw beroepschrift voorzien van naam en adres van de indiener, de dagtekening, ondertekening en een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht en de gronden van het beroep, indienen bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State op een van de volgende wijzen:

Per post gericht aan de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage;

Meer informatie over het indienen van beroep of voorlopige voorziening treft u aan op de volgende website: https://www.raadvanstate.nl/bestuursrechtspraak/hoger-beroep/

Inwerkingtreding

De dag na die waarop de beroepstermijn afloopt, treedt het bestemmingsplan in werking, tenzij binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State is ingediend. Dan treedt het besluit niet in werking totdat op dat verzoek is beslist.

 

Maastricht,30 april 2020.

Burgemeester en wethouders van Maastricht,

De Secretaris, R.Kleijnen

De Burgemeester, J.M. Penn-te Strake

Naar boven