Besluit van 10 april 2020, nr. 2020000713 tot aanwijzing van onroerende zaken ter onteigening in de gemeente Sittard-Geleen krachtens artikel 72a van de onteigeningswet (onteigening voor de aanleg van twee spooronderdoorgangen in verband met het opheffen van de onbewaakte gelijkvloerse spoorwegovergangen Raadskuilderweg en Lintjesweg, met bijkomende werken).

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Ingevolge artikel 72a, eerste lid, van de onteigeningswet kan onteigening van onroerende zaken plaatsvinden onder meer voor de aanleg en verbetering van wegen, bruggen, spoorwegwerken en kanalen, alsmede daarop rustende zakelijke rechten. Daaronder wordt op grond van artikel 72a, tweede lid sub a, mede begrepen onteigening voor de aanleg en verbetering van de in het eerste lid bedoelde werken en rechtstreeks daaruit voortvloeiende bijkomende voorzieningen ter uitvoering van een bestemmingsplan als bedoeld in artikel 3.1, eerste lid, van de Wet ruimtelijke ordening.

Het verzoek tot aanwijzing ter onteigening

ProRail B.V. (hierna: verzoeker) heeft Ons bij brief van 24 september 2019, kenmerk STD-GLN-OVW-RW en LW Z002-002579, verzocht, om ten name van ProRail B.V. over te gaan tot het aanwijzen ter onteigening van de onroerende zaken in de gemeente Sittard-Geleen. De onteigening wordt verzocht om de aanleg mogelijk te maken van twee spooronderdoorgangen voor fietsers en voetgangers op de spoortrajecten Maastricht–Sittard tussen km 19.429 en km 19.301 en Sittard–Heerlen tussen km 2.647 en km 2.753 in verband met het opheffen van de onbewaakte gelijkvloerse spoorwegovergangen Raadskuilderweg en Lintjesweg, met bijkomende werken, in de gemeente Sittard-Geleen.

Planologische grondslag

De onroerende zaken waarop het verzoek betrekking heeft, liggen in de gemeente Sittard-Geleen.

De grondslag voor de planologische uitvoerbaarheid van het gedeelte van het werk, dat globaal is gelegen ter hoogte van km 2.63 – km 2.65 van het spoortraject Sittard–Heerlen, wordt gevormd door het bestemmingsplan Buitengebied Sittard van de gemeente Sittard-Geleen. Bij uitspraak van 20 augustus 2014, nummer 201309780/1/R1 van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State is het plan onherroepelijk geworden.

De grondslag voor de planologische uitvoerbaarheid van het overige gedeelte van het werk wordt gevormd door het bestemmingsplan Raadskuilderweg en Lintjesweg, fietsonderdoorgangen. Het bestemmingsplan is op 3 juli 2019 vastgesteld door de gemeenteraad van Sittard-Geleen. Tegen dit besluit is beroep ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, waardoor het bestemmingsplan nog niet onherroepelijk is.

Toepassing uniforme openbare voorbereidingsprocedure

Overeenkomstig artikel 63, tweede lid, van de onteigeningswet en artikel 3:11, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) hebben het ontwerp koninklijk besluit en de in artikel 63 van de onteigeningswet bedoelde stukken vanaf 7 november 2019 tot en met 18 december 2019 in de Stadswinkel te Geleen en bij Rijkswaterstaat Corporate Dienst te Utrecht ter inzage gelegen.

Overeenkomstig artikel 3:12 van de Awb heeft onze Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat (Onze Staatssecretaris) van het ontwerp koninklijk besluit en van de terinzagelegging van de onteigeningsstukken openbaar kennis gegeven in Via Limburg, editie Sittard-Geleen en in de Staatscourant van 6 november 2019, nr. 60399.

Verder heeft Onze Staatssecretaris het ontwerp koninklijk besluit overeenkomstig artikel 3:13 van de Awb, voorafgaand aan de terinzagelegging toegezonden aan belanghebbenden, waaronder de verzoeker. Daarbij zijn de belanghebbenden gewezen op de mogelijkheid om schriftelijk of mondeling zienswijzen over het ontwerpbesluit naar voren te brengen en op de mogelijkheid over de zienswijzen te worden gehoord.

Overwegingen

Noodzaak en urgentie

Jaarlijks vinden er op spooroverwegen ongeveer 40 aanrijdingen plaats. De impact daarvan is groot. Een derde van de aanrijdingen kent een dodelijk afloop. Daarnaast is het trein- en wegverkeer na de aanrijdingen lange tijd ontregeld.

Het Landelijk Verbeterprogramma Overwegen (hierna: het LVO) is een initiatief van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. ProRail B.V. voert het programma uit en werkt daarbij samen met gemeenten, provincies en wegbeheerders en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het LVO lost knelpunten rondom spooroverwegen op. Hierdoor worden de overwegen veiliger en bereikbaarder, met een veilige en vlotte doorstroming van het verkeer.

ProRail B.V. heeft samen met de gemeente Sittard-Geleen onderzoek verricht naar de verbetering van de veiligheid op de onbewaakte spoorwegovergangen Raadskuilderweg en Lintjesweg in Geleen. Deze overwegen worden veelvuldig gebruikt door bewoners, wandelaars, fietsers en anderen. Uit het onderzoek is gebleken dat deze overwegen erg onveilig zijn.

Het gebruik van de onbewaakte overweg Raadskuilderweg heeft de afgelopen periode tot veel gevaarlijke situaties geleid. Niet alleen de overweg zelf is onveilig, maar ook de verkeerssituatie die daarna volgt. Als fietsers en voetgangers de overweg aan de Raadskuilderweg zijn gepasseerd, moeten zij direct de drukke Westelijke Randweg oversteken. Doordat fietsers en voetgangers de snelheid van de naderende voertuigen op deze weg vaak onjuist inschatten, ontstaan er verkeersonveilige situaties. Ook wordt daardoor de doorstroming van het verkeer op de Raadskuilderweg en de Westelijke Randweg belemmerd.

Bij de overweg aan de Lintjesweg doen zich soortgelijke problemen voor. Ook hier leidt het gebruik van de bestaande overweg tot gevaarlijke situaties. Dit geldt temeer omdat naast voetgangers en fietsers, ook zwaar landbouwverkeer van deze onbewaakte overweg gebruik maakt. Botsingen met zwaar landbouwverkeer vormen ook voor het treinverkeer zelf een veiligheidsrisico, doordat de kans groot is dat een trein na een dergelijke botsing ontspoort.

Door de aanleg van fiets- en voetgangerstunnels, op de locatie Raadskuilderweg en de locatie Lintjesweg, wordt de kans op een aanrijding met een trein tot nagenoeg nihil gereduceerd. De spoorwegonderdoorgangen zorgen ervoor dat de verkeersveiligheid en de doorstroming van het verkeer op deze wegen verbetert. Daarnaast verbetert de verkeerssituatie op de Westelijke Randweg omdat de spoorwegonderdoorgang op de locatie Raadskuilderweg onder deze weg wordt doorgetrokken. Fietsers en voetgangers hoeven hierdoor niet meer het spoor en de drukke Westelijke Randweg over te steken.

Om de werken en werkzaamheden tijdig te kunnen realiseren wenst ProRail B.V. de eigendom te verkrijgen, vrij van lasten en rechten, van de onroerende zaken die in het onteigeningsplan zijn begrepen.

De verzoeker heeft met de eigenaren overleg gevoerd om deze onroerende zaken minnelijk in eigendom te verkrijgen. Dit overleg heeft vooralsnog niet tot (volledige) overeenstemming geleid. Omdat het ten tijde van het verzoek naar het oordeel van de verzoeker niet aannemelijk was dat het overleg op afzienbare termijn tot vrijwillige eigendomsoverdracht zou leiden, heeft ProRail B.V. een verzoek ingediend tot aanwijzing ter onteigening van deze onroerende zaken, om de tijdige verwezenlijking van het plan van het werk zeker te stellen.

Uit de Ons bij het verzoek overgelegde zakelijke beschrijving blijkt dat de aanbesteding van de werkzaamheden medio 2020 start. De voorbereidende en feitelijke werkzaamheden gaan uiterlijk eind 2020 van start. Begin 2022 zijn de werkzaamheden naar verwachting afgerond. Daarmee is aannemelijk dat zal worden voldaan aan de door Ons voor de aanvang van de werken en werkzaamheden gehanteerde termijn van ten hoogste vijf jaar na de datum van dit aanwijzingsbesluit.

Zienswijzen

Binnen de bedoelde termijn zijn geen zienswijzen naar voren gebracht.

Overige overwegingen

Uit de bij het verzoek overgelegde stukken blijkt, dat de in het onteigeningsplan begrepen onroerende zaken bij de uitvoering van het overgelegde plan van het werk niet kunnen worden gemist.

Ons is niet gebleken van feiten en omstandigheden die overigens de toewijzing van het verzoek in de weg staan. Het moet in het belang van een vlotte en veilige doorstroming van het (spoor)verkeer noodzakelijk worden geacht dat ProRail B.V. de vrije eigendom van de door Ons ter onteigening aan te wijzen onroerende zaken verkrijgt.

Wij zullen, gelet op het hierboven gestelde, het verzoek van ProRail B.V. tot het nemen van een besluit krachtens artikel 72a van de onteigeningswet toewijzen.

BESLISSING

Gelet op de onteigeningswet,

op de voordracht van de Minister van Infrastructuur en Waterstaat van 16 januari 2020, nr. RWS-2020/103, Rijkswaterstaat Corporate Dienst;

gelezen het verzoek van ProRail B.V. bij brief van 24 september 2019, kenmerk STD-GLN-OVW-RW en LW Z002-002579;

de Afdeling advisering van de Raad van State gehoord, advies van 11 maart 2020, no.W17.20.0007/IV;

gezien het nader rapport van de Minister van Infrastructuur en Waterstaat 02 april 2020, nr. RWS-2020/13381, Rijkswaterstaat Corporate Dienst;

Hebben Wij goedgevonden en verstaan:

Voor de aanleg van twee spooronderdoorgangen voor fietsers en voetgangers op de spoortrajecten Maastricht–Sittard tussen km 19.429 en km 19.301 en Sittard–Heerlen tussen km 2.647 en km 2.753 in verband met het opheffen van de onbewaakte gelijkvloerse spoorwegovergangen Raadskuilderweg en Lintjesweg, met bijkomende werken, in de gemeente Sittard-Geleen, ten name van ProRail B.V. ter onteigening aan te wijzen de onroerende zaken in de gemeente Sittard-Geleen aangeduid op de grondtekeningen die ingevolge artikel 63 van de onteigeningswet in de gemeente Sittard-Geleen en bij Rijkswaterstaat Corporate Dienst te Utrecht ter inzage hebben gelegen en die zijn vermeld op de bij dit besluit behorende lijst.

Onze Minister van Infrastructuur en Waterstaat is belast met de uitvoering van dit besluit, dat in de Staatscourant zal worden geplaatst en waarvan afschrift zal worden gezonden aan de Afdeling advisering van de Raad van State.

Den Haag, 10 april 2020

Willem-Alexander

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, C. van Nieuwenhuizen Wijbenga

LIJST VAN DE TE ONTEIGENEN ONROERENDE ZAKEN

ONTEIGENINGSPLAN: Sittard-Geleen

VERZOEKENDE INSTANTIE: ProRail B.V.

   

Van de onroerende zaak, kadastraal bekend, gemeente Geleen

         

Grondplan

nr.

Te onteigenen

grootte (m2)

Kadastrale grootte van (m2)

Sectie

en nr.

Ten name van

         

1001

5002

5003

114

393

7

8.310

A 4296

De heer Jan Lambert Frenken, GELEEN; gehuwd met Ivonne Maria Elisabeth Jacqueline Lemans.

Zakelijk recht als bedoeld in artikel 5, lid 3, onder b, van de Belemmeringenwet Privaatrecht: N.V. Waterleiding Maatschappij Limburg, MAASTRICHT;

       

Zakelijk recht als bedoeld in artikel 5, lid 3, onder b, van de Belemmeringenwet Privaatrecht op gedeelte van perceel: N.V. Waterleiding Maatschappij Limburg, MAASTRICHT;

Opstalrecht Nutsvoorzieningen: Gasunie Transport Service B.V., GRONINGEN;

Opstalrecht Nutsvoorzieningen op gedeelte van perceel: N.V. Waterleiding Maatschappij Limburg, MAASTRICHT.

         

1003

5008

5009

1.162

299

494

4.299

A 5160

De heer Jan Lambert Frenken, GELEEN; gehuwd met Ivonne Maria Elisabeth Jacqueline Lemans.

Zakelijk recht als bedoeld in artikel 5, lid 3, onder b, van de Belemmeringenwet Privaatrecht: Gasunie Transport Services B.V., GRONINGEN;

Opstalrecht Nutsvoorzieningen: Gasunie Transport Services B.V., GRONINGEN.

         

5007

554

1.080

A 11716

De heer Jan Lambert Frenken, GELEEN;

Opstalrecht Nutsvoorzieningen: Kabelexploitatiemaatschappij West-Holland B.V., ROTTERDAM;

Opstalrecht Nutsvoorzieningen op gedeelte van perceel: Gasunie Transport Services B.V., GRONINGEN (2x);

   

Van de onroerende zaak, kadastraal bekend, gemeente Sittard

         

Grondplan

nr.

Te onteigenen

grootte (m2)

Kadastrale grootte van (m2)

Sectie

en nr.

Ten name van

         

1014

5032

24

31

6.065

Q 171

De heer Jacobus Johannes van Peij, GELEEN.

         

1018

5036

37

56

402

Q 28

De heer Jacobus Johannes van Peij, GELEEN.

         

1020

5037

38

92

1.240

Q 27

De heer Adolf Antonius Maria van Peij, BORN.

         

1032

5063

63

77

2.906

Q 26

De heer Jacobus Johannes van Peij, GELEEN.

         

1023

5065

21

56

2.800

Q 177

1/2 Eigendom (recht van): De heer Marcel Joseph Philip Frenken, GELEEN;

1/2 Eigendom (recht van): De heer Leon Louis Anouk Frenken.

Naar boven