Vaststelling beschikking hogere grenswaarde ‘Stationsstraat 1’, Bergen op Zoom

Logo Bergen op Zoom

Het college van burgemeester en wethouders is voornemens om bij de aanvraag omgevingsvergunning op basis van artikel 2.12, lid 1 onder a, sub 2, van de Wabo, de realisatie van 45 appartementen mogelijk te maken ter plaatse van de voormalige V&D aan de Stationsstraat 1.

Het college van burgemeester en wethouders maakt bekend zij bij besluit van 12 maart 2020 een hogere waarde als bedoeld in artikel 83 van de Wet geluidhinder heeft vastgesteld voor de ontwikkeling en realisatie van 45 appartementen en commerciële ruimte ter plaatse van Stationsstraat 1, het voormalige V&D-pand.

De ontwikkeling is gelegen binnen de wettelijke zones (Wgh) van de Bredasestraat en de Wassenaarstraat, binnen de bebouwde kom van Bergen op Zoom en wordt zodoende aangemerkt als “stedelijk gebied”. Daarnaast is het plan gelegen binnen de invloedssfeer van de spoorweg tussen Middelburg en Roosendaal.

Plangebied

Het plangebied ligt in het centrum van Bergen op Zoom en wordt begrensd door de Stationsstraat, de Arnoldus Asselbergstraat en de Van der Rijtstraat.

Aanleiding/doel

Het college heeft op 9 juli 2019 besloten om medewerking te verlenen aan de herontwikkeling van het voormalig V&D-pand tot commerciële ruimten op de begane grond en maximaal 45 zelfstandige wooneenheden op de verdieping. Om de transformatie aan de Stationsstraat 1 naar appartementen mogelijk te maken dient het college een besluit te nemen over en in te stemmen met het in procedure brengen van de beschikking hogere grenswaarden.

Hogere grenswaarde

Uit het akoestisch onderzoek is gebleken dat ter plaatse van het pand de voorkeursgrenswaarde ten gevolge van wegverkeerslawaai vanwege de Bredaseweg en de Wassenaarstraat wordt overschreden. De geluidbelasting ten gevolge van Bredaseweg overschrijdt de voorkeursgrenswaarde tot ten hoogste 56 dB. De geluidbelasting ten gevolge van Wassenaarstraat overschrijdt de voorkeursgrenswaarde tot ten hoogste 52 dB.

De voorkeursgrenswaarde voor spoorweglawaai wordt niet overschreden.

Cumulatie

Op grond van artikel 110f Wgh is op basis van het akoestisch onderzoek de gecumuleerde geluidbelasting bepaald. De gecumuleerde geluidbelasting vanwege de gezoneerde wegen op de geprojecteerde appartementen bedraagt ten hoogste 63 dB.

Daar waar sprake is van een overschrijding van de voorkeursgrenswaarde zal de gecumuleerde geluidbelasting niet leiden tot buitenproportionele geluidbelastingen ten opzichte van de afzonderlijke vast te stellen hogere waarden. De gecumuleerde geluidbelastingen bedragen niet meer dan de ten hoogste bepaalde geluidbelastingen ten gevolge van het wegverkeer.

Gegeven de ligging van het plan in centrum van Bergen op Zoom wordt de thans berekende gecumuleerde geluidbelasting in de onderhavige situatie toelaatbaar geacht.

Bezwaar & Beroep

Belanghebbenden kunnen binnen 6 weken na bekendmaking bezwaar indienen bij het college van burgemeester en wethouders van de gemeente. Het besluit en de daarbij behorende stukken kunnen op afspraak worden ingezien. De bezwaren beroepscommissie van de gemeente behandelt het bezwaar. Na het besluit van de bezwarencommissie kan bij de Raad van State in beroep worden gegaan.

 

Bergen op Zoom, 29 april 2020

Naar boven