Besluit van 3 april 2020, nr. 2020000682 tot aanwijzing van onroerende zaken ter onteigening in de gemeente Oirschot krachtens artikel 78 van de onteigeningswet (onteigeningsplan Weginfrastructuur omgeving Eindhoven Noordwest, Oirschot en Best)

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Ingevolge de artikelen 77 en 78 van de onteigeningswet kan worden onteigend voor de uitvoering van een bestemmingsplan

Het verzoek tot aanwijzing ter onteigening

De gemeenteraad van Oirschot (hierna verzoeker) heeft Ons bij besluit van 25 september 2018, kenmerk 2018/42 verzocht, om in die gemeente over te gaan tot het aanwijzen van onroerende zaken ter onteigening, begrepen in het onteigeningsplan Weginfrastructuur omgeving Eindhoven Noordwest, Oirschot en Best. De onroerende zaken zijn nodig voor de uitvoering van het bestemmingsplan Weginfrastructuur omgeving Eindhoven Noordwest, Oirschot en Best.

Namens burgemeester en wethouders van Oirschot is het verzoek bij brief van 19 december 2018, kenmerk 5052413 aan Ons ter besluitvorming voorgedragen.

Namens burgemeester en wethouders van Oirschot zijn de onteigeningsstukken bij brief van 1 juli 2019, kenmerk 5052413 aangevuld. Daarbij is Ons te kennen gegeven dat burgemeester en wethouders van Oirschot wegens minnelijke eigendomsverkrijging niet langer prijs te stellen op voortzetting van de onteigeningsprocedure voor de onroerende zaken met de grondplannummers 1.1, 1.2, 1.3, 1.4, 2.1, 2.2, 3, 6, 7 en 8. Omdat de noodzaak van onteigening voor deze grondplannummers hiermee is komen te vervallen, zullen Wij deze niet ter onteigening aanwijzen. In de bij dit besluit behorende lijst van te onteigenen onroerende zaken is hiermee rekening gehouden.

Planologische grondslag

De onroerende zaken die in het onteigeningsplan zijn begrepen, zijn gelegen in het bestemmingsplan Weginfrastructuur omgeving Eindhoven Noordwest, Oirschot en Best, verder te noemen: het bestemmingsplan. Het bestemmingsplan is op 20 juni 2017 door de gemeenteraad van Oirschot vastgesteld en bij uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van 4 juli 2018, nr. 201706044/1/R6 onherroepelijk geworden.

Aan de onroerende zaken zijn de onderscheiden bestemmingen Verkeer en Groen toegekend.

Toepassing uniforme openbare voorbereidingsprocedure

Overeenkomstig artikel 78, tweede lid, van de onteigeningswet en artikel 3:11, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) hebben het ontwerp koninklijk besluit en de in artikel 79 van de onteigeningswet bedoelde stukken vanaf 3 oktober 2019 tot en met 13 november 2019 in de gemeente Oirschot en bij Rijkswaterstaat Corporate Dienst te Utrecht ter inzage gelegen.

Overeenkomstig artikel 3:12 van de Awb heeft de burgemeester van Oirschot van het ontwerp koninklijk besluit en van de terinzagelegging van de onteigeningsstukken op 2 oktober 2019 openbaar kennis gegeven in Oirschots Weekjournaal.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (Onze Minister, thans Onze Minister voor Milieu en Wonen) heeft van het ontwerp koninklijk besluit en van de terinzagelegging van de onteigeningsstukken openbaar kennis gegeven in de Staatscourant van 2 oktober 2019, nr. 52055.

Verder heeft Onze Minister het ontwerp koninklijk besluit overeenkomstig artikel 3:13 van de Awb, voorafgaand aan de terinzagelegging toegezonden aan belanghebbenden, waaronder de verzoeker. Daarbij zijn de belanghebbenden gewezen op de mogelijkheid om schriftelijk of mondeling zienswijzen over het ontwerpbesluit naar voren te brengen en op de mogelijkheid over de zienswijzen te worden gehoord.

Overwegingen

Noodzaak en urgentie

De gemeenten Oirschot, Eindhoven en Best wensen de bestaande weginfrastructuur in het noordwestelijk deel van Eindhoven en de aangrenzende delen van Oirschot en Best aan te passen en nieuwe weginfrastructuur aan te leggen. Het bestemmingsplan voorziet in de aanleg van nieuwe weginfrastructuur in het gedeelte in de gemeente Oirschot. De gemeenten Eindhoven en Best hebben voor de (aansluitende) aanpassing en de aanleg van infrastructuur op hun grondgebied eveneens bestemmingsplannen vastgesteld en voeren voor de uitvoering van deze plannen separate onteigeningsprocedures.

De aanpassing en aanleg van de infrastructuur is noodzakelijk vanwege problemen met de doorstroming van het verkeer ten noordwesten van Eindhoven. Dit is nadelig voor de bereikbaarheid van de economisch belangrijke functies in het gebied, zoals de luchthaven Eindhoven Airport en het omliggende luchthavengebied, het bedrijventerrein Westfields en het Goederen Distributiecentrum Acht. De verwachting is dat het verkeer ten noordwesten van Eindhoven en de aangrenzende gebieden de komende jaren verder zal groeien, wat de aanpak van de infrastructuur eveneens noodzakelijk maakt. Dit houdt verband met de verdere ontwikkeling van Eindhoven Airport en het luchthavengebied en met nieuwe initiatieven als de Gebiedsontwikkeling Brainport Park ten noordwesten van Eindhoven, bestaande uit de onderdelen Brainport Industries Campus Zuid (BIC Zuid) en Brainport Industries Campus Noord (BIC Noord). Ook zijn er plannen voor de versterking van het Groene Raamwerk. De ambitie is om het derde stadspark van Eindhoven te creëren door het versterken van natuur- en landschapsontwikkeling, het realiseren van recreatiemogelijkheden en het wegnemen van barrières. Om al deze plannen en ontwikkelingen te realiseren is een herverdeling van het verkeer en daarmee de aanpassing van de infrastructuur nodig.

Het bestemmingsplan voorziet in de gemeente Oirschot in de aanleg van het noordelijk deel van een nieuwe verbindingsweg tussen de bestaande Anthony Fokkerweg en de rijksweg A58 met kruisingen voor de afslag richting BIC Noord en de aansluiting op de bestaande weg Erica en rijksweg A58.

In de door de verzoeker om onteigening gewenste wijze van planuitvoering wordt inzicht verschaft door het bestemmingsplan met de daarbij behorende planregels, toelichting en verbeelding, als ook door de zakelijke beschrijving behorende bij het onteigeningsplan. Verder is de wijze van planuitvoering inzichtelijk gemaakt door een bij het onteigeningsplan gevoegde Overzichtstekening Wegenstructuur Brainport Park (Bereikbaarheidsplan).

De aanpassing en de aanleg van de infrastructuur in zowel de gemeente Oirschot als de gemeenten Eindhoven en Best wordt mogelijk gemaakt door bijdragen van het Rijk, de provincie Noord-Brabant, de drie genoemde gemeenten, Eindhoven Airport en Flight Forum.

Om de werken en werkzaamheden ter uitvoering van het bestemmingsplan tijdig te kunnen realiseren, wenst de gemeente Oirschot de eigendom, vrij van lasten en rechten, te verkrijgen van de in het onteigeningsplan begrepen onroerende zaken. De verzoeker heeft met de eigenaren overleg gevoerd om deze onroerende zaken minnelijk in eigendom te verkrijgen. Dit overleg heeft vooralsnog niet tot (volledige) overeenstemming geleid. Omdat het ten tijde van het verzoek naar het oordeel van de verzoeker niet aannemelijk was dat het overleg op afzienbare termijn tot vrijwillige eigendomsoverdracht zou leiden, heeft de gemeenteraad van Oirschot tot zijn onteigeningsverzoek besloten, om de tijdige verwezenlijking van het bestemmingsplan zeker te stellen.

Uit de Ons bij het verzoek overgelegde zakelijke beschrijving blijkt dat de werken in drie delen worden uitgevoerd. Het onderhavige onteigeningsplan ziet op het tweede deel, waar de uitvoering van de werkzaamheden in het derde kwartaal van 2019 zal starten. De oplevering van het werk in dit deel is voorzien in 2022. Daarmee is aannemelijk dat zal worden voldaan aan de door Ons voor de aanvang van de werken en werkzaamheden gehanteerde termijn van ten hoogste vijf jaar na de datum van dit aanwijzingsbesluit.

Zienswijzen

Binnen de termijn dat het ontwerp koninklijk besluit ter inzage heeft gelegen zijn daarover geen zienswijzen naar voren gebracht.

Overige overwegingen

Uit de bij het verzoek overgelegde stukken blijkt, dat de in het onteigeningsplan begrepen onroerende zaken bij de uitvoering van het bestemmingsplan niet kunnen worden gemist.

Ons is niet gebleken van feiten en omstandigheden die overigens de toewijzing van het verzoek in de weg staan. Het moet in het belang van een goede ruimtelijke ontwikkeling worden geacht dat de gemeente Oirschot de vrije eigendom van de door Ons ter onteigening aan te wijzen onroerende zaken verkrijgt.

Wij zullen, gelet op het hierboven gestelde, het verzoek van de gemeenteraad van Oirschot tot het nemen van een besluit krachtens artikel 78, eerste lid, van de onteigeningswet gedeeltelijk toewijzen.

BESLISSING

Gelet op de onteigeningswet,

op de voordracht van Onze Minister voor Milieu en Wonen van 20 januari 2020, nr. RWS-2020/637, Rijkswaterstaat Corporate Dienst;

gelezen het besluit van de gemeenteraad van Oirschot van 25 september 2019, kenmerk 2018/42;

gelezen de voordracht namens burgemeester en wethouders van Oirschot van 19 december 2018, kenmerk 5052413;

gelezen de brief namens burgemeester en wethouders van Oirschot van 1 juli 2019, kenmerk 5052413;

de Afdeling advisering van de Raad van State gehoord, advies van 18 maart 2020, no.W04.20.0011/I;

gezien het nader rapport van Onze Minister voor Milieu en Wonen van 27 maart 2020, nr. RWS-2020/14436, Rijkswaterstaat Corporate Dienst.

Hebben Wij goedgevonden en verstaan:

Voor de uitvoering van het bestemmingsplan Weginfrastructuur omgeving Eindhoven Noordwest, Oirschot en Best van de gemeente Oirschot ten name van de gemeente Oirschot ter onteigening aan te wijzen de onroerende zaken, aangeduid op de grondtekeningen die ingevolge artikel 78 van de onteigeningswet in de gemeente Oirschot en bij Rijkswaterstaat Corporate Dienst te Utrecht ter inzage hebben gelegen en die zijn vermeld op de bij dit besluit behorende lijst.

Onze Minister voor Milieu en Wonen is belast met de uitvoering van dit besluit dat in de Staatscourant zal worden geplaatst en waarvan afschrift zal worden gezonden aan de Afdeling advisering van de Raad van State.

Den Haag, 3 april 2020

Willem-Alexander

De Minister voor Milieu en Wonen, S. van Veldhoven-van der Meer

LIJST VAN DE TE ONTEIGENEN ONROERENDE ZAKEN

ONTEIGENINGSPLAN: ‘Weginfrastructuur omgeving Eindhoven Noordwest, Oirschot en Best’

VERZOEKENDE INSTANTIE: gemeente Oirschot

 

Van de onroerende zaak, kadastraal bekend, gemeente Oirschot

Grondplan nr.

Te onteigenen grootte m2

Als

Ter grootte van m2

Sectie en nr.

Ten name van

4

6.834

Terrein (grasland)

17.875

E 1197

Johannes Martinus Henricus Cornelis Wouters, Knegsel (overleden)

                   

5.1

9

Terrein (akkerbouw)

95.435

E 1206

Johannes Martinus Henricus Cornelis Wouters, Knegsel (overleden)

5.2

4.937

Naar boven