Kennisgeving van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 20 april 2020, Nr. 20097079 betreffende de aanvraag tot ontheffing voor het gebruik van de Triple-spraybemester ten behoeve van onderzoek aangaande ammoniakemissie

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op artikel 7 van het Besluit gebruik meststoffen in samenhang met artikel 65 van de Wet bodembescherming, afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht en afdeling 13.2 van de Wet milieubeheer;

Geeft kennis van:

Slootsmid Laren BV, heeft via Nutriënten Management Instituut NMI BV een verzoek ingediend tot het verlenen van een ontheffing als bedoeld in artikel 7 van het Besluit gebruik meststoffen van het verbod om drijfmest niet-emissiearm aan te wenden.

In het kader van de ontwikkeling van alternatieven voor de sleepvoetbemester die op grasland op klei- en veengrond per 1 januari 2019 niet meer mag worden gebruikt, heeft de firma Slootsmid te Laren in samenwerking met Kreco NV en Zuivel NL en het Nutriënten Management Instituut BV te Wageningen (verder: NMI) gewerkt aan de ontwikkeling van een emissiearm bemestingssysteem op basis van een sleepvoetbemester.

Dit bemestingssysteem heet de Triple-spraybemester. Dit systeem is enigszins vergelijkbaar met de Triple-spraybemester waarmee de firma Slootsmid al eerder metingen heeft uitgevoerd om na te gaan of deze bemester op dezelfde of een lagere ammoniakemissie uitkwam dan de zodenbemester. In de daarbij toegepaste methode werd eerst water over het gras gesprayd, dan de drijfmest in strookjes van maximaal 5 cm breed tussen het gras op de grond gelegd en ten slotte water over de strookje mest gesprayd. Het systeem in deze vorm bleek niet te voldoen aan de emissiefactor die als referentie wordt gebruikt, namelijk die van de zodenbemester.

Uit labonderzoek van NMI blijkt echter dat wanneer de strookjes mest worden bespoten met een krijtsuspensie, de ammoniakemissie van de mest met 20-40% kan afnemen. Op basis van deze resultaten wensen het NMI en de firma Slootsmid verder praktijkonderzoek te doen met het gebruik van de krijtsuspensie, en verzoeken dan ook ontheffing van artikel 4, derde lid en artikel 5, eerste lid, van het Besluit gebruik meststoffen (Bgm).

De Technische Commissie Bodem is gevraagd om advies uit te brengen over het verlenen van deze ontheffing. Deze ziet, gezien het zeer kleine oppervlak waarop bemest wordt, geen bezwaar tegen het verlenen van ontheffing voor dit onderdeel van het onderzoek. Wel wordt geadviseerd om de gewasopbrengsten te meten en metingen aan oppervlakkige afspoeling te doen, zodat inzichtelijk wordt of de nutriënten door grasland worden opgenomen of uit/afspoelen. De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is dan ook voornemens de gevraagde ontheffing, onder voorwaarden, voor de duur van het onderzoek te verlenen.

Gedurende zes weken na dagtekening van deze Staatscourant kunnen het ontwerp van de ontheffing en de daarop betrekking hebbende stukken tijdens kantoortijden worden ingezien bij de receptie van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Bezuidenhoutseweg 73 te Den Haag.

Indien u de ontwerp-ontheffing wilt inzien verzoeken we u in verband met de uitbraak van COVID-19 contact op te nemen en een afspraak te maken via telefoonnummer (070) 3798952.

Indien u de ontwerp-ontheffing en de bijbehorende stukken wilt inzien bij de gemeentes Wageningen en Rhenen verzoeken we u telefonisch contact op te nemen met die gemeentes voor het maken van een afspraak.

In verband met de uitbraak van COVID-19 worden de ontwerp-ontheffing en de bijbehorende stukken ook gedurende zes weken gepubliceerd op de website van de rijksoverheid. De ontwerp-ontheffing is te vinden via: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/besluiten/2020/04/29/ontwerp-ontheffing-triple-spraybemester

Gedurende dezelfde termijn kan eenieder zijn zienswijze met betrekking tot de ontwerp-ontheffing mondeling of schriftelijk kenbaar maken. Schriftelijke zienswijzen kunnen worden gericht aan:

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Directie Plantaardige Agroketens en Voedselkwaliteit, Postbus 20401, 2500 EK Den Haag, onder vermelding van ‘Ontheffingen Triple-spray bemester’.

Voor nadere inlichtingen over de procedure of voor het maken van een afspraak als u een zienswijze mondeling kenbaar wilt maken, neemt u contact op met het secretariaat van de Directie Plantaardige Agroketens en Voedselkwaliteit, team mestbeleid, via telefoonnummer (070) 3798952.

Den Haag, 20 april 2020

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten

Naar boven