Regeling van de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid van 7 april 2020, nummer 2860845, houdende wijziging van het Voorschrift Vreemdelingen 2000 (honderdzevenenzestigste wijziging)

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid,

Gelet op artikel 18, eerste lid, van het Akkoord inzake de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland uit de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie, 2019/C 384 I/01 van 12 november 2019, artikel 4, vierde lid, van de Vreemdelingenwet 2000 en artikel 2.2, eerste lid, van het Vreemdelingenbesluit 2000;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Voorschrift Vreemdelingen 2000 wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1.1 wordt, onder vervanging van de punt achter onderdeel e door een puntkomma een onderdeel toegevoegd, luidende:

f. Terugtrekkingsakkoord:

het Akkoord inzake de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland uit de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie, 2019/C 384 I/01 van 12 november 2019.

B

In artikel 3.2, eerste lid, wordt onder vervanging van ‘, en’ aan het slot van onderdeel b door een puntkomma en verlettering van onderdeel c tot onderdeel d, een onderdeel ingevoegd luidende:

  • c. voor vreemdelingen die hun rechtmatig verblijf ontlenen aan het Terugtrekkingsakkoord: de documenten ‘Terugtrekkingsakkoord’ van de modellen die als bijlage 7e2, 7e3 en 7e4 bij deze regeling zijn gevoegd, en;

C

Bijlage 1, behorend bij artikel 2.1, eerste lid, onder a, komt te luiden als aangegeven in de bijlage 1 behorend bij deze regeling.

D

Bijlagen 7e2, 7e3 en 7e4, behorend bij artikel 3.2, eerste lid, onder c, komen te luiden als aangegeven in de bijlagen 7e2, 7e3 en 7e4 behorend bij deze regeling.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst met dien verstande dat artikel I, onderdelen B en D, terugwerkt tot en met 31 januari 2020.

Deze regeling wordt met de toelichting in de Staatscourant geplaatst.

’s-Gravenhage, 7 april 2020

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, A. Broekers-Knol

BIJLAGE 1, BEHOREND BIJ ARTIKEL 2.1, EERSTE LID, ONDERDEEL A, VOORSCHRIFT VREEMDELINGEN 2000

Luchthaven

Luchthavencode

Accra International Airport

ACC

Amman Queen Alia International Airport

AMM

Abu Dhabi International Airport

AUH

Bahrein International Airport

BAH

Boryspil International Airport

KBP

Casablanca International Airport

CMN

Ezeiza International Airport

EZE

Damman- King Fahd International Airport

DMM

Dar Es Salaam International Airport

DAR

Dubai International Airport

DXB

Dubai Al Maktoum International Airport

DWC

Entebbe International Airport

EBB

Guangzhou Baiyun International Airport

CAN

Hong Kong International Airport

HKG

Hamad International Airport

DOH

Istanbul International Airport

IST

Istanbul Sabiha Gökçen International Airport

SAW

Izmir International Airport

ADB

Johan Adolf Pengel International Airport

PBM

Johannesburg International Airport

JNB

Kigali International Airport

KGL

Kuala Lumpur International Airport

KUL

Konya Airport

KYA

Kuwait International Airport

KWI

Lagos International Airport

LOS

Lungi International Airport

FNA

Marrakesh Menara Airport

RAK

Moskou Sheremetjevo International Airport

SVO

Muscat International Airport

MCT

Nairobi Jomo Kenyatta International Airport

NBO

New Delhi Indira Gandhi International Airport

DEL

Rafael Núnez International Airport

CTG

Rafik Hariri International Airport

BEY

Roberts International Airport

RBO

Rio de Janeiro Galeao International Airport

GIG

Sao Paulo International Airport

GRU

Singapore Changi International Airport

SIN

Teheran Imam Khomeini International Airport

IKA

Tirana Nene Tereza International Airport

TIA

BIJLAGE 7E2, VERBLIJFSRECHT VOOR BEPAALDE TIJD ONDER HET TERUGTREKKINGSAKKOORD (ECONOMISCH INACTIEF)

BIJLAGE 7E3, VERBLIJFSRECHT VOOR BEPAALDE TIJD ONDER HET TERUGTREKKINGSAKKOORD (ECONOMISCH ACTIEF)

BIJLAGE 7E4, VERBLIJFSRECHT VOOR ONBEPAALDE TIJD ONDER HET TERUGTREKKINGSAKKOORD

TOELICHTING

Algemeen

Deze regeling tot wijziging van het Voorschrift Vreemdelingen 2000 bevat enkele aanpassingen in verband met de inwerkingtreding van het Akkoord inzake de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland (hierna: VK) uit de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie (hierna: EU), 2019/C 384 I/01 van 12 november 2019 (hierna: het Terugtrekkingsakkoord) en een aanpassing van de lijst met afschriftplichtige luchthavens.

De invoeringstermijn van deze regeling bedraagt minder dan twee maanden. Hiermee wordt afgeweken van het in het kabinetsstandpunt inzake Vaste Verandermomenten neergelegde uitgangspunt. Deze uitzonderingen zijn toegestaan omdat het spoedregelgeving betreft (artikel 4.17, vijfde lid, onder b, van de Aanwijzingen voor de regelgeving).

Artikelsgewijs

Artikel I

Onderdeel A (artikel 1.1)

Aan artikel 1.1 wordt een nieuw onderdeel toegevoegd waarin het Terugtrekkingsakkoord tussen het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland uit de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie wordt gedefinieerd.

Onderdelen B en D (artikel 3.2 en bijlagen 7e2, 7e3 en 7e4)

In paragraaf B13 van de Vreemdelingencirculaire 2000 is het hoofdstuk ‘Verblijfsrecht VK-onderdanen en familieleden’ opgenomen. Hierin zijn de beleidsregels weergegeven om te bewerkstelligen dat het verblijfsrecht van VK-onderdanen en hun familieleden na de terugtrekking van het VK uit de EU zoveel mogelijk wordt gerespecteerd. Alle VK-onderdanen en hun familieleden kunnen in de periode van 31 januari 2020 tot 1 juli 2021 worden uitgenodigd om een aanvraag in te dienen voor een nieuwe verblijfsstatus op grond van het Terugtrekkingsakkoord en een verblijfsdocument ter staving van deze status. De grondslag voor die verblijfsdocumenten wordt geregeld in het nieuwe onderdeel c van artikel 3.2, eerste lid. De voorbeelden van de verblijfsdocumenten die daartoe worden verstrekt zijn opgenomen in bijlagen 7e2,7e3 en 7e4.

Onderdeel C (bijlage 1, behorend bij artikel 2.1, eerste lid, onderdeel a)

Bijlage 1, behorend bij artikel 2.1, eerste lid, onderdeel a, regelt in welke gevallen vervoerders documenten van hun passagiers dienen te fotograferen, te fotokopiëren of te scannen. Hiervoor wordt in deze bijlage een aantal luchthavens aangewezen. De plicht geldt voor vervoerders die vanaf deze luchthavens naar Nederland vliegen.

Om de luchtvaartmaatschappijen niet onnodig te belasten, is de opsomming beperkt tot een aantal luchthavens waarvandaan niet gedocumenteerde vreemdelingen worden aangevoerd. Teneinde de maatregel zo effectief mogelijk te laten zijn, wordt de lijst met luchthavens steeds geactualiseerd aan de hand van ervaringsgegevens.

De ervaringsgegevens van augustus 2019 tot en met januari 2020 hebben geleid tot een aangepaste lijst van negenendertig afschriftplichtige luchthavens. Zesendertig luchthavens die het laatste half jaar op de lijst worden genoemd, blijven gehandhaafd. De luchthavens van Amman, Rio de Janeiro en Marrakech worden aan de lijst toegevoegd, vanwege het bereiken van de gehanteerde ondergrens van 5 ongedocumenteerden en op grond van de beschikbare (trend)informatie en ter preventie.

’s-Gravenhage, 7 april 2020

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, A. Broekers-Knol

Naar boven