Regeling van het bestuur van de Dienst voor het kadaster en de openbare registers tot wijziging van de Kadasterregeling 1994

Het bestuur van de Dienst voor het kadaster en de openbare registers.

Gelet op artikel 15, zesde lid van de Wet kenbaarheid publiekrechtelijke beperkingen onroerende zaken;

Besluit:

ARTIKEL I

De Kadasterregeling 1994 wordt als volgt gewijzigd:

A

In de titelaanduidingen van hoofdstuk 3, 4 en 5 en de artikelen 7, 8, 22 tot en met 24, 39, 44, 45a, 45b, 46, 49, 54, 59, 60, 62 tot en met 64, 67, 87 tot en met 89, 91 tot en met 93, 96, 131, 136, 143, 146, 148 en 149, wordt ‘kadastrale registratie’ vervangen door ‘basisregistratie kadaster’.

B

Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

a. Onderdeel p komt te luiden:

p. handmatig ingetekende geometrie:

de handmatig ingetekende geometrie, bedoeld in artikel 15, eerste lid, van de Wkpb en artikel 4, van de Regeling kenbaarheid publiekrechtelijke beperkingen onroerende zaken;

b. Onderdeel t vervalt.

C

De leden 7 en 8 van artikel 7 vervallen.

D

Artikel 19a wordt als volgt gewijzigd:

a. In het tweede lid wordt ‘paragraaf 2.3.10’ vervangen door ‘paragraaf 2.4.11’.

b. Onder vernummering van het derde tot het vierde lid wordt het volgende lid ingevoegd:

  • 3. Na de inschrijving van het stuk, als bedoeld in artikel 6 van de Regeling kenbaarheid publiekrechtelijke beperkingen onroerende zaken, dat in elektronische vorm is aangeboden, ontvangt het bestuursorgaan van de bewaarder elektronisch een bewijs van inschrijving als bedoeld in artikel 13, tweede lid, van de wet met de volgende verklaring: ‘PB succesvol ingeschreven met ID ... .’ Via het identificatienummer (‘ID’) van de publiekrechtelijke beperking is tevens voor het bestuursorgaan het deel en nummer in het register Hypotheken 4 raadpleegbaar dat aan het ingeschreven stuk is toegekend.

E

In artikel 19b, tweede lid wordt ‘paragraaf 2.3.10’ vervangen door ‘paragraaf 2.4.11’.

F

In artikel 39, zevende lid wordt ‘artikel 3, tweede lid, van de Wkpb’ vervangen door ‘artikel 3, eerste lid, van de Wkpb’.

G

Artikel 45 komt te luiden:

  • 1. Na inschrijving van een beperkingenbesluit als bedoeld in artikel 3, eerste lid van de Wkpb, vindt bijhouding van de basisregistratie kadaster plaats op basis van de essentialia, genoemd in artikel 3, eerste lid, van de Regeling kenbaarheid publiekrechtelijke beperkingen onroerende zaken.

  • 2. Het bestuursorgaan levert de essentialia, bedoeld in het eerste lid, aan met toevoeging van de volgende verklaring: ‘Hierbij verklaar ik dat de essentialia van het besluit zoals hiervoor vermeld de volledige en juiste gegevens bevatten op grond waarvan de basisregistratie kadaster kan worden bijgewerkt en dat dit stuk met de daaraan toegevoegde bijlage(n) een volledige en juiste weergave is van het stuk waarvan het een afschrift is.’.

H

Artikel 45a wordt als volgt gewijzigd:

a. In het eerste lid wordt ‘Ingeval de kadastrale aanduiding van de in artikel 16, eerste lid’ vervangen door ‘Ingeval de identificatie van een object van de in artikel 15, zesde lid’ en ‘contourentekening’ door ‘handmatig ingetekende geometrie’.

b. In het tweede lid, eerste volzin, wordt ‘percelen’ vervangen door ‘objecten’;

c. In het derde lid wordt ‘percelen’ vervangen door ‘objecten’ en ‘perceel’ door ‘object’;

d. Het vijfde lid vervalt.

I

Artikel 45b wordt als volgt gewijzigd:

a. In het eerste lid wordt ‘artikel 16, eerste lid’ vervangen door ‘artikel 15, eerste lid’ en ‘een contourentekening’ vervangen door ‘de handmatig ingetekende geometrie’;

b. In het tweede lid wordt ‘contourentekening’ vervangen door ‘handmatige ingetekende geometrie’.

J

Artikel 45c komt te luiden:

  • 1. Het verantwoordelijke bestuursorgaan kan via de daarvoor bestemde internetapplicatie van de Dienst, ambtshalve een object aanwijzen als bedoeld in artikel 7, van de Regeling kenbaarheid publiekrechtelijke beperkingen onroerende zaken.

  • 2. Wanneer een object, waarop een beperking rust, niet langer actueel is, mag het bestuursorgaan dit niet ambtshalve vervangen door een ander object als daardoor het werkingsgebied van de beperking groter wordt dan in het oorspronkelijke besluit was bedoeld. In dat geval dient de wijziging via een inschrijving in de openbare registers te worden aangeboden.

K

De artikelen 45d tot en met 45i, 132 en 136a vervallen.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 april 2020.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Apeldoorn, 6 april 2020

Raad van Bestuur, Namens deze F.L.V.P.L. Tierolff

TOELICHTING

Algemeen

De Wet kenbaarheid publiekrechtelijke beperkingen onroerende zaken (hierna:

Wkpb) is met ingang van 1 april 2020 vereenvoudigd waardoor één registratie van publiekrechtelijke beperkingen in de openbare registers ontstaat en de ontsluiting via de basisregistratie kadaster (hierna: BRK) verloopt. Alle gemeentelijke en niet-gemeentelijke publiekrechtelijke beperkingen worden ingeschreven in de openbare registers voor onroerende zaken. De beperkingenregistraties bij gemeenten zijn hierdoor vervallen. Daarnaast is een verruiming van de objecttypen ingevoerd waarop beperkingen kunnen worden gevestigd zodat bronhouders de beperkingen aan de BRK kunnen leveren op basis van een kadastrale aanduiding, een identificatie op grond van de basisregistratie grootschalige topografie en de basisregistratie adressen en gebouwen, alsmede op basis van een handmatig getekende geometrie (contour).

In artikel 15, zesde lid (nieuw) van de Wkpb is een grondslag voor het bestuur van de Dienst opgenomen op basis waarvan nadere regels kunnen worden gegeven omtrent wijzigingen van de identificatie van het object of de handmatig ingetekende geometrie, alsmede de manier waarop de beperkingenbesluiten en noodzakelijke gegevens worden aangeleverd. In de onderhavige wijzigingsregeling wordt gebruik gemaakt van de mogelijkheid om nadere regels te stellen door het bestuur van de Dienst. Tevens wordt van de gelegenheid gebruik gemaakt om enkele technische wijzigingen in de Kadasterregeling 1994 door te voeren.

Gelet op de inwerkingtreding van de wijziging van de Wkpb per 1 april 2020 wordt terugwerkende kracht verleend aan deze regeling tot genoemde datum.

Artikelsgewijs

Onderdeel A

Sinds 1 januari 2008 bestaat de kadastrale registratie niet meer en tevens bestaat geen overgangsrecht in de Wet basisregistraties kadaster en topografie die bepaalt dat de inhoud van de kadastrale registratie met ingang van voornoemde datum deel uitmaakt van de inhoud van de BRK. Vandaar dat deze wijziging van de regeling behelst dat in de genoemde artikelen en titelaanduiding de benaming ‘kadastrale registratie’ wordt vervangen door ‘basisregistratie kadaster’.

Onderdeel B, C, F en K

Door wijziging van de Wkpb vervalt het begrip ‘gemeentelijke beperking’ en zullen de artikelen die zien op dit begrip daardoor kunnen vervallen. Daarnaast kunnen de in deze onderdelen genoemde artikelen vervallen omdat deze deels betrekking hebben op de overgangsrechtelijke situatie na invoering van de Wkpb in 2007. Deze overgangsrechtelijke situatie is al lange tijd uitgewerkt waardoor instandhouding van de artikelen niet meer noodzakelijk is.

Onderdeel D en E

Dit onderdeel betreft enerzijds een technische wijziging en houdt in de verwijzing naar de juiste paragraaf van de technische handleiding. Anderzijds wordt in artikel 19a een nieuw lid toegevoegd inzake het bewijs van inschrijving dat een bestuursorgaan via de internetapplicatie ontvangt na inschrijving van een beperking in de openbare registers.

Onderdeel G

In artikel 45 wordt bepaald dat de bijhouding plaatsvindt op grond van de essentialia die door het bestuursorgaan in de verklaring als bedoeld in artikel 5 van de Regeling kenbaarheid publiekrechtelijke beperkingen onroerende zaken, worden aangeleverd.

Onderdeel H en I

Wijziging van artikel 45a en 45b is noodzakelijk aangezien de objecttypen waarop beperkingen kunnen worden gevestigd, verruimd is. Volgens artikel 15, vierde lid, van de Wkpb maakt de Dienst inzichtelijk aan bestuursorganen wanneer een object uit een van de basisregistraties, waarop het bestuursorgaan een vigerende beperking heeft gelegd, niet langer actueel is. De wijze waarop de Dienst de bestuursorganen hierover informeert wordt overgelaten aan de Dienst.

De wijze waarop de bijhouding van de BRK plaatsvindt is geregeld in artikel 45a en 45b. Ingeval een object waarop een beperking rust, wijzigt, zal bij het nieuwe object de korte aanduiding worden overgenomen die eerder bij het vervallen object vermeld stond. Ingeval er percelen worden gewijzigd waarop een beperking rust die door middel van handmatig ingetekende geometrie was aangeduid, zullen bij de gewijzigde percelen de korte aanduiding(en) worden overgenomen die eerder bij de vervallen percelen waren vermeld, zo mogelijk onder verwijzing naar het stukidentificatienummer van inschrijving van het brondocument (incl. de handmatig ingetekende geometrie) op grond waarvan de desbetreffende aanduiding werd gesteld.

Onderdeel J

Ingevolge artikel 7, van de Regeling kenbaarheid publiekrechtelijke beperkingen onroerende zaken kan het verantwoordelijke bestuursorgaan ambtshalve een object van hetzelfde type als werkingsgebied voor het vigerende beperkingenbesluit aanwijzen ter verbetering van de BRK. In artikel 45c is geregeld dat het verantwoordelijk bestuursorgaan deze ambtshalve wijziging aanlevert via de daarvoor bestemde internetapplicatie. Daarnaast wordt in dit artikel geregeld dat onder deze ambtshalve bevoegdheid van het bestuursorgaan niet wordt verstaan het vervangen van het niet (meer) actuele object door een ander object als daardoor het werkingsgebied van de beperking groter wordt dan in het oorspronkelijke besluit was bedoeld. Wanneer het vervangen object groter is dan het oorspronkelijke, zal dit door middel van een nieuwe inschrijving in de openbare registers moeten worden aangeboden. Indien het vervangen object kleiner is dan het oorspronkelijke object, zal geen nieuwe inschrijving noodzakelijk zijn, maar valt dit onder de ambtshalve bevoegdheid van het bestuursorgaan.

Raad van Bestuur, Namens deze F.L.V.P.L. Tierolff

Naar boven