Kennisgeving mer-beoordelingsbesluit inzake winning van aardwarmte op de locatie van Aardwarmte Combinatie Luttelgeest B.V. te Luttelgeest, Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming

Kennisgeving

Besluit mer-beoordeling

Aardwarmte Combinatie Luttelgeest B.V. is voornemens om, op de locatie aan de Lindeweg 39 te Luttelgeest, radioactieve afvalstoffen die ontstaan bij de winning van aardwarmte te behandelen en tijdelijk op te slaan. Op grond van artikel 7.17 van de Wet milieubeheer (Wm) heeft ANVS besloten dat er geen milieueffectrapport (MER) noodzakelijk is. Er is geen sprake van belangrijke nadelige gevolgen voor het milieu die reden geven voor het opstellen van een MER als bedoeld in hoofdstuk 7 van de Wm.

Achtergrond van de aanvraag

De ANVS heeft op 12 februari 2020 een aanmeldingsnotitie mer-beoordelingsplicht, als bedoeld in artikel 7.16, eerste lid van de Wm, ontvangen van Aardwarmte Combinatie Luttelgeest B.V. te Luttelgeest. De aanmeldingsnotitie heeft betrekking op de winning van aardwarmte op de locatie aan de Lindeweg 39 te Luttelgeest. Bij het winnen van aardwarmte bestaat de mogelijkheid dat radioactieve stoffen vanuit de diepe ondergrond in de bovengrondse installatie terechtkomen. De vrijkomende radioactieve afvalstoffen worden op de locatie opgeslagen in afwachting van vervoer naar een erkende verwerker.

Het initiatief heeft deels betrekking op de activiteiten genoemd in de bijlage behorende bij het Besluit milieueffectrapportage (mer) onderdeel D, categorie 23.2: de oprichting, wijziging of uitbreiding van een of meer met elkaar samenhangende installaties voor de behandeling en de opslag van radioactief afval, anders dan bedoeld in D 23.1.

De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) is op grond van de Wet milieu­beheer het bevoegd gezag.

Procedure

Titel 4.1 van de Algemene wet bestuursrecht is van toepassing op de voorbereiding van deze beschikking.

De mer is wettelijk verankerd in hoofdstuk 7 van de Wm. Ingevolge artikel 7.17, eerste lid, van de Wm moet het bevoegd gezag bij voorgenomen activiteiten genoemd in onderdeel D van het Besluit mer bepalen of voor het project, gelet op de belangrijke nadelige gevolgen voor het milieu die het project mogelijk heeft, een MER moet worden gemaakt. Het gaat om de gevolgen voor het milieu als bedoeld in artikel 7.1 van de Wm.

Waar kunt u het mer-beoordelingsbesluit inzien?

De ontwerpvergunning, de aanvraag en de overige relevante stukken liggen vanaf 18 april 2020 tot en met 30 mei 2020 ter inzage op de volgende locatie:

  • ANVS, Koningskade 4 te Den Haag. Vanwege de maatregelen rondom Corona is slechts beperkte toegang mogelijk tot het gebouw. Om de stukken in te zien, kunt u bellen via telefoonnummer 088 – 489 05 00. Wij zorgen dan in overleg met u voor een passende oplossing, waaronder het digitaal kunnen inzien van de stukken.

Geen bezwaar mogelijk

Gelet op het bepaalde in artikel 6:3 van de Algemene wet bestuursrecht is dit besluit op de aanmeldingsnotitie een beslissing in de procedure ter voorbereiding van een Kernenergiewetvergunning. Tegen een dergelijke voorbereidingsbeslissing kan geen bezwaar worden gemaakt. In een later stadium kunnen wel zienswijzen worden ingediend over het ontwerpbesluit op de aanvraag om een Kernenergie­wetvergunning. Daarbij kunt u uw eventuele bezwaren tegen deze voorbereidingsbeslissing aangeven. Deze zullen bij de beoordeling van de zienswijzen worden betrokken.

Naar boven