Publicatie AGOS, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, wijziging productdossier BOB “KAKI RIBERA DEL XÚQUER”

Gelet op artikel 2 van het Instellingsbesluit Adviescommissie geografische aanduidingen, oorsprongsbenamingen en gegarandeerde traditionele specialiteiten maakt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland de volgende publicatie(s) in Publicatieblad C 431 van 23 december 2019 van de Europese Unie bekend.

Iedere natuurlijke of rechtspersoon die kan aantonen een rechtmatig belang te hebben in verband met door de Europese Commissie voorgenomen wijziging van bestaand productdossier(s), kan tot uiterlijk 23 februari 2020 zijn bedenkingen daartegen kenbaar maken door middel van toezending van een gemotiveerde verklaring aan Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, secretariaat AGOS, Postbus 93119, 2509 AC Den Haag

Bekendmaking van een aanvraag tot goedkeuring van een niet-minimale wijziging van een productdossier overeenkomstig artikel 50, lid 2, onder a), van Verordening (EU) nr. 1151/2012 van het Europees Parlement en de Raad inzake kwaliteitsregelingen voor landbouwproducten en levensmiddelen

(2019/C 431/17)

Deze bekendmaking verleent het recht om op grond van artikel 51 van Verordening (EU) nr. 1151/2012 van het Europees Parlement en de Raad1 bezwaar aan te tekenen tegen de wijzigingsaanvraag binnen drie maanden te rekenen vanaf de datum van deze bekendmaking.

AANVRAAG TOT GOEDKEURING VAN EEN NIET-MINIMALE WIJZIGING VAN HET PRODUCTDOSSIER INZAKE BESCHERMDE OORSPRONGSBENAMINGEN/BESCHERMDE GEOGRAFISCHE AANDUIDINGEN

Aanvraag tot goedkeuring van een wijziging overeenkomstig artikel 53, lid 2, eerste alinea, van Verordening (EU) nr. 1151/2012

“KAKI RIBERA DEL XÚQUER”

EU-nr.: PDO-ES-02288 – 9.2.2017

BOB (X) BGA ( )

1. Aanvragende groepering en rechtmatig belang

Consejo Regulador de la Denominación Geográfica Protegida “Kaki Ribera del Xúquer”

Plaça del País Valencià,7.- 46250 Alcudia (Valencia), Spanje

Tel. +34 962997702

E-mail: d.o.kaki@kakifruit.com

Als controleorgaan van voornoemde BOB overeenkomstig de norm UNE-EN ISO/IEC 17065, heeft de Raad van Toezicht van de BOB “Kaki Ribera del Xúquer” een rechtmatig belang bij de procedure tot wijziging van het productdossier. De Raad van Toezicht bestaat uit kakiproducenten die uit het afgebakende gebied afkomstig zijn en houdt zich tevens bezig met de promotie en distributie van het product.

2. Lidstaat of derde land

Spanje

3. Rubriek van het productdossier waarop de wijziging(en) betrekking heeft/hebben
  • Naam van het product

  • Beschrijving van het product

  • Geografisch gebied

  • Bewijs van oorsprong

  • Werkwijze voor het verkrijgen van het product

  • Verband

  • Etikettering

  • Overige [nader aan te geven]

4. Aard van de wijziging(en)
  • Wijziging van een productdossier van een geregistreerde BOB of BGA die overeenkomstig artikel 53, lid 2, derde alinea, van Verordening (EU) nr. 1151/2012 niet als minimaal kan worden beschouwd.

  • Wijziging van een productdossier van een geregistreerde BOB of BGA waarvoor geen enig document (of gelijkwaardig document) is bekendgemaakt, die overeenkomstig artikel 53, lid 2, derde alinea, van Verordening (EU) nr. 1151/2012 niet als minimaal kan worden beschouwd.

5. Wijzigingen
  • 1. De eerste wijziging bestaat in de uitbreiding van het geografische gebied om daarin de volgende gemeenten op te nemen: Picassent, Alcàsser, Cotes, Xàtiva, La Llosa de Ranes, Rotglà i Corberà, Llocnou d’En Fenollet, Bartxeta, Genovés, Benigànim, Quatretonda, Llutxent en La Pobla del Duc.

Sinds het begin van de procedure voor registratie van de oorsprongsbenaming “Kaki Ribera del Xúquer” door de Minister van Landouw, Visserij en Voeding van de Generalitat Valenciana, in 1998, en de latere publicatie van deze BOB in het Publicatieblad van de Europese Unie, in 2002, is de kakiteelt in het afgebakende gebied in de provincie Valencia versneld gegroeid. De productie is toegenomen van nauwelijks 4.000 ton in 1997 tot meer dan 200.000 ton tijdens de laatste oogst in 2015, met alles wat dat in economisch en sociaal opzicht inhoudt.

In 1998, het jaar waarin de Raad van Toezicht werd opgericht, bleven de kakiteelt en -productie beperkt tot een gebied van slechts vijf gemeenten in de regio Ribera. Maar in de loop der jaren is deze teelt fors gegroeid en heeft ze zich naar de hele regio Ribera en de aangrenzende gemeenten uitgebreid.

Volgens de officiële gegevens, die teruggaan tot 2002, is het kaki-areaal in de provincie Valencia sindsdien gegroeid van iets meer dan 1.900 ha tot meer dan 14.659 ha in 2015. Hoewel de productie zich voornamelijk concentreert in de gemeenten van de regio Ribera, heeft ze zich uitgebreid naar de aangrenzende gemeenten, die dezelfde bodemgesteldheid en klimaatomstandigheden kennen als het beschermde gebied.

De kaki wordt in deze gemeenten al meer dan tien jaar naar tevredenheid geteeld. De plant aardt in dit gebied namelijk net zo goed als in de gemeenten die al door de BOB worden beschermd en de vruchten hebben dezelfde fysisch-chemische en organoleptische kenmerken.

Het voorstel is dan ook om het gebied dat door de oorsprongsbenaming wordt beschermd uit te breiden om aan deze groei en de aanpassing van de kakiteelt in bepaalde gemeenten tegemoet te komen, met het oog op de kwaliteit van die teelt en om erop toe te zien dat de kaki’s die in deze gemeenten worden geproduceerd identiek zijn aan de kaki’s die in de reeds beschermde gebieden worden geproduceerd. Deze uitbreiding zou kunnen leiden tot een verhoging met maximaal 20% van de productie die momenteel onder de BOB valt.

De klimaatomstandigheden van de gemeenten die volgens het voorstel bij het afgebakende gebied gevoegd zouden worden, zijn vergelijkbaar met die van de gemeenten die momenteel worden beschermd en de kaki’s die er worden geproduceerd zijn identiek aan de kaki’s die al onder de BOB vallen. Voorts wordt de gemeente Cotes aan de lijst van te beschermen gemeenten toegevoegd. Per vergissing was deze gemeente niet in de lijst opgenomen toen het oorspronkelijke productdossier werd opgesteld, terwijl ze wel deel uitmaakt van de gemeenten van Ribera Alta en wordt omringd door de gemeenten die in de oorspronkelijke lijst van het eerste productdossier zijn vermeld.

Eveneens in de rubriek over het geografische gebied wordt bovendien de volgende zin verwijderd: “Het teeltareaal in het beschermde gebied meet circa 2.300 ha, waarvan bijna 1.800 ha geregistreerd zijn”.

In deze rubriek zouden alleen de gemeenten genoemd moeten worden die onder de oorsprongsbenaming vallen. Het aantal hectaren waarop de teelt plaatsvindt, of ze nu wel of niet bij het controleorgaan geregistreerd zijn, wisselt en verdient dus geen vermelding in het productdossier.

  • 2. De tweede wijziging behelst verduidelijkingen in de rubriek Beschrijving van het product. Concreet wordt de zin “Op het ogenblik van verzending moeten de kakivruchten voldoen aan de volgende eisen: met kelk en steel”, vervangen door: “Op het ogenblik van verzending moeten de kakivruchten voldoen aan de volgende eisen: met kelk en met of zonder steel”.

In het productdossier is onder punt 2 – Beschrijving van het product, aangegeven dat de kaki’s “met kelk en steel” moeten worden verzonden. Onder punt 5 – Verkrijging van het product, in hetzelfde productdossier, wordt echter vermeld dat “de steel tijdens de oogst zo wordt afgeknipt dat de kelk aan de vrucht blijft zitten”, een formulering die gelijk is aan die in het gepubliceerde enig document. Dit kan voor verwarring zorgen omdat de steel enerzijds aanwezig moet zijn en anderzijds moet worden afgeknipt.

Om een onjuiste interpretatie te voorkomen, wordt daarom onder punt 2 – Beschrijving van het product, de uitdrukking “met kelk en steel”, vervangen door “met kelk en met of zonder steel”, wat overeenkomt met het feit dat de steel tijdens het oogsten op verschillende lengten kan worden afgeknipt, maar nooit boven de kelk mag uitsteken, om doorboring van de andere vruchten in de oogstkisten te voorkomen. Het dient opgemerkt te worden dat een deel van de steel zich onder het hoogste punt van de kaki bevindt omdat de kelk op die plaats hol is ten opzichte van de bovenkant van de vrucht, ook al wordt aanbevolen de steel volledig te verwijderen om beschadiging van de andere vruchten tijdens de oogst te vermijden.

  • 3. De derde wijziging houdt in dat de volgende zin wordt verwijderd uit de Beschrijving van het product: “Op het ogenblik van verzending moeten de kakivruchten voldoen aan de volgende eisen: vrij van vreemde geuren en/of smaken”.

Hetgeen voor verwijdering wordt voorgesteld, komt bij dit soort vruchten namelijk zelden voor, daar de “vreemde geuren” alleen veroorzaakt kunnen worden door rotting of gemakkelijk op te merken fysiologische veranderingen. Deze punten zijn al behandeld in de kwaliteitsnormen. De uitdrukking “vreemde smaken” impliceert bovendien dat er smaaktests op de vruchten moeten worden uitgevoerd. Dit heeft echter geen zin, omdat ook de “vreemde smaken” alleen veroorzaakt kunnen worden door gemakkelijk met het blote oog waar te nemen veranderingen in de vruchten die verband houden met ziekten of fysiologische problemen.

De aspecten die voor de kwaliteit van het product verantwoordelijk zijn worden al gecontroleerd, zowel door het controleorgaan als door de marktdeelnemers. De schrapping van deze zin zou moeten voorkomen dat er verwarring ontstaat over de inspecties en de productcertificering.

  • 4. De vierde wijziging bestaat in het toevoegen van de volgende uitdrukking: “evenals wat aanvaardbaar is voor vruchten die niet aan de norm voldoen”. Concreet wordt deze zin tweemaal toegevoegd in de rubriek Beschrijving van het product, in het deel waarin de toelaatbare onvolkomenheden zijn beschreven.

Behalve analytische factoren worden in de productbeschrijving ook kenmerken van het product vermeld, waaronder de toelaatbare oppervlakkige onvolkomenheden. Zo worden er maximale afmetingen opgegeven voor ronde en rechthoekige esthetische onvolkomenheden. Er zijn echter verschillende soorten onvolkomenheden (of ze nu rond of rechthoekig zijn) en voor elk van die soorten gelden andere limieten. Deze gedetailleerdere indeling is uitgewerkt in het kwaliteitshandboek van de BOB “Kaki Ribera del Xúquer”.

In de kwaliteitsnormen voor fruit en groenten zijn verschillende categorieën gedefinieerd (extra, I, II enz.). Voor elke categorie wordt een (beperkt) aantal vruchten toegelaten die niet aan alle specificaties voldoen. Deze vruchten worden aangeduid als “vruchten die niet aan de normen voldoen”.

Met de wijziging wordt een tolerantiemarge ingevoerd voor vruchten die niet aan de norm voldoen. Deze nadere aanduiding legt de limieten voor oppervlakkige onvolkomenheden in het productdossier vast en verwijst naar het kwaliteitshandboek van de oorsprongsbenaming, waarin is aangegeven welke onvolkomenheden de vruchten kunnen vertonen en welke limieten voor elke onvolkomenheid aanvaardbaar zijn. Deze kwaliteitsnormen en de bestaande modellen voor kwaliteitsnormen verwijzen naar vruchten die niet aan de norm voldoen, met andere woorden vruchten die buiten de vastgestelde limieten vallen en waarvoor in de door de Raad van Toezicht opgestelde kwaliteitsnormen eveneens limieten zijn vastgelegd.

De toevoeging van de zin “evenals wat aanvaardbaar is voor vruchten die niet aan de norm voldoen” wordt voorgesteld om een willekeurige interpretatie van dit aspect te voorkomen en de toegestane percentages duidelijk in de kwaliteitsnormen te vermelden. Bovendien zou het ontbreken van een verduidelijking in het productdossier kunnen leiden tot een verkeerde interpretatie van het controle- en certificeringsproces, aangezien dit aspect alleen wordt genoemd in de kwaliteitsnormen van het controleorgaan en niet in het productdossier. Het werd dan ook nodig geacht deze twee documenten met elkaar in overeenstemming te brengen.

  • 5. De vijfde wijziging heeft betrekking op de rubriek Verkrijging van het product en behelst het bijwerken van de oogstdatums van de kaki’s.

In deze rubriek stond namelijk: “De oogst vindt plaats tussen eind september en begin november”. De nieuwe formulering luidt als volgt: “De oogst vindt gewoonlijk plaats vanaf eind september en kan doorlopen tot eind december of begin januari”.

Sinds de eerste registratie van de BOB hebben de klimaatverandering en de ontwikkeling van de teelttechnieken geleid tot een langere oogstperiode voor de kaki. Zo is het sinds enkele jaren gebruikelijk dat de oogst doorloopt tot eind december of zelfs tot begin januari. Deze ontwikkeling moet in het productdossier worden verwerkt.

  • 6. De zesde verandering heeft betrekking op de rubriek Verband en in het bijzonder op de natuurlijke factoren die het beschermde gebied een eigen karakter verlenen.

Concreet wordt de zin “Ribera del Xúquer is een natuurlijke regio in de provincie Valencia die is omgeven door een groot dal uit het quartair of alluviale laagvlakte waar de rivier Júcar (Xúquer in het Valenciaans) en zijn zijrivier, de Magro, doorheen stromen” gewist en vervangen door “Ribera del Xúquer is een uitgestrekt gebied dat zowel de gemeenten van Ribera Alta als die van Ribera Baixa omvat, alsook de aangrenzende gemeenten waar de rivier Júcar (Xúquer in het Valenciaans) en zijn zijrivieren doorheen stromen. Ribera del Xúquer ligt in de provincie Valencia en wordt omgeven door een groot dal uit het quartair of alluviale laagvlakte waar de rivier Xúquer en zijn zijrivier, de Magro, doorheen stromen.”

Met de eerste wijziging wordt voorgesteld een aantal gemeenten aan het productdossier toe te voegen. In de rubriek in het productdossier die betrekking heeft op het verband, worden de natuurlijke factoren genoemd en wordt het geografische gebied van de BOB beschreven. Logischerwijs moet de rubriek over het verband kloppen met de uitbreiding van het beschermde gebied. De beschrijving van het beschermde gebied wordt dan ook opnieuw geformuleerd zodat deze overeenkomt met het nieuwe gebied waarop de aanvraag betrekking heeft en dat deze nieuwe gemeenten omvat.

ENIG DOCUMENT

“KAKI RIBERA DEL XÚQUER”

EU-nr.: PDO-ES-02288 – 9.2.2017

BOB (X) BGA ( )

1. Naam

“Kaki Ribera del Xúquer”

2. Lidstaat of derde land

Spanje

3. Beschrijving van het landbouwproduct of levensmiddel

3.1. Productcategorie

Categorie 1.6. Groenten, fruit en granen, in ongewijzigde staat of verwerkt

3.2. Beschrijving van het product waarvoor de in punt 1 vermelde naam van toepassing is

Kakivrucht (Diospyros kaki) van de variëteit “Rojo brillante” die bestemd is om vers te worden geconsumeerd. Het is een bes die normaliter tot stand komt via parthenocarpie, d.i. zonder bestuiving, en die daarom zaadloos is.

Kenmerken van de vrucht: de vrucht is oranjegeel van kleur bij de oogst en wordt dieprood na rijping. De schil zit tamelijk vast aan het vruchtvlees en is van gemiddelde dikte. Het vruchtvlees is stevig en heeft bij de oogst een oranjerode en na rijping een dieprode kleur. De aanvankelijk wrange smaak wordt zoet na rijping. Dwars doorgesneden heeft de kakivrucht een ronde vorm en overlangs doorgesneden is ze elliptisch.

Op het ogenblik van verzending moeten de kakivruchten voldoen aan de volgende eisen:

  • in gehele staat;

  • met kelk en met of zonder steel,

  • gaaf (vruchten met beschadigd vruchtvlees of rotte vruchten zijn niet toegestaan),

  • zuiver, nagenoeg vrij van zichtbare vreemde stoffen,

  • vrij van abnormaal uitwendig vocht.

De kakivruchten met de beschermde oorsprongsbenaming moeten een diameter van ten minste 61 mm hebben.

Het vruchtvlees mag niet beschadigd zijn, maar de schil mag geringe onvolkomenheden vertonen die van esthetische aard zijn en geen afbreuk doen aan de algemene toestand van het product, aan de kwaliteit, de houdbaarheid en de aanbieding in de verpakking, met inachtneming van de volgende limieten:

  • maximaal 1 cm2 van de totale oppervlakte bij langwerpige of rechthoekige onvolkomenheden van esthetische aard (die geen invloed hebben op het vruchtvlees). De maximaal toegelaten tolerantie bedraagt 2 cm2 en mag nooit meer dan 20% van de vrucht betreffen. In beide gevallen worden in de kwaliteitsnormen van de beschermde oorsprongsbenaming “Kaki Ribera del Xúquer” de limieten voor de diverse soorten onvolkomenheden vastgesteld, evenals wat aanvaardbaar is voor vruchten die niet aan de norm voldoen;

  • een oppervlakte die overeenkomt met een cirkel met een doorsnede van maximaal 1,5 cm voor ronde onvolkomenheden van esthetische aard (die geen invloed hebben op het vruchtvlees). De maximaal toegelaten tolerantie bedraagt 2,5 cm en mag nooit meer dan 20% van de vrucht betreffen. In beide gevallen worden in de kwaliteitsnormen van de oorsprongsbenaming “Kaki Ribera del Xúquer” de limieten voor de diverse soorten onvolkomenheden vastgesteld, evenals wat aanvaardbaar is voor vruchten die niet aan de norm voldoen.

3.3. Diervoeders (alleen voor producten van dierlijke oorsprong) en grondstoffen (alleen voor verwerkte producten)

3.4. Specifieke onderdelen van het productieproces die in het afgebakende geografische gebied moeten plaatsvinden

Alle onderdelen van het productieproces moeten in het afgebakende geografische gebied plaatsvinden.

3.5. Specifieke voorschriften betreffende het in plakken snijden, het raspen, het verpakken enz. van het product waarnaar de geregistreerde naam verwijst

3.6. Specifieke voorschriften betreffende de etikettering van het product waarnaar de geregistreerde naam verwijst

Het controleorgaan kan de eigen etiketten van elke marktdeelnemer onderzoeken om te garanderen dat de nomenclatuur en de logo’s van de beschermde oorsprongsbenaming correct worden gebruikt. Op de etiketten moet de vermelding “Beschermde oorsprongsbenaming “Kaki Ribera del Xúquer” voorkomen.

4. Beknopte beschrijving van het afgebakende geografische gebied

Het productiegebied bestaat uit de voor deze teelt geschikte gronden in de volgende gemeenten: Albalat de la Ribera, Alberic, Alcàntera de Xúquer, Alcàsser, L’Alcúdia, Alfarp, Algemesí, Alginet, Almussafes, Alzira, Antella, Bartxeta, Beneixida, Benicull de Xúquer, Benifaió, Benigànim, Benimodo, Benimuslem, Carcaixent, Cárcer, Carlet, Catadau, Corbera, Cotes, Cullera, L’Ènova, Favara, Fortaleny, Gavarda, Genovés, Guadassuar, Llaurí, Llombai, Lloc Nou d’en Fenollet, La Llosa de Ranes, Llutxent, Manuel, Masalavés, Monserrat, Montroy, La Pobla del Duc, La Pobla Llarga, Picassent, Polinyà de Xúquer, Quatretonda, Rafelguaraf, Real de Montroy, Riola, Rotglà i Corberà, Sant Joanet, Sellent, Senyera, Sollana, Sueca, Sumacàrcer, Tous, Turís, Villanueva de Castellón y Xàtiva, die alle behoren tot de provincie Valencia in de Comunidad Valenciana.

5. Verband met het geografische gebied

5.1. Specificiteit van het geografische gebied:

Historische specificiteit

De kakiboom is een fruitboom uit de familie van de Ebenaceae die afkomstig is uit China, waar men de vrucht in de achtste eeuw begon te kweken. In de tweede helft van de negentiende eeuw werd de kakiboom in West-Europa geïntroduceerd en in de jaren 1870 dook hij voor het eerst op in Spanje. Nu is de productie van Spanje voornamelijk geconcentreerd in de Comunidad Valenciana, waar het gebied van de beschermde oorsprongsbenaming “Kaki Ribera del Xúquer” gelegen is en waar 50% van de totale productie vandaan komt.

De kakivariëteit “Rojo brillante” is spontaan ontstaan toen aan de rand van een perceel in de gemeente Carlet enkele zaadkorrels werden gezaaid. Later, rond 1960, werden in de gemeente L’Alcudia de eerste homogene plantages geënt, wat meteen de aanzet was tot een snelle ontwikkeling van deze variëteit in de omgeving.

Natuurlijke specificiteit

De regio Ribera del Xúquer omvat de gemeenten aan de oevers van de Xúquer en zijn zijrivieren in de provincie Valencia die tot Ribera Alta en Ribera Baixa behoren en de aangrenzende gemeenten waar de rivier Xúquer en zijn zijrivieren doorheen stromen. Ribera del Xúquer ligt in de provincie Valencia en wordt omgeven door een groot dal uit het quartair of alluviale laagvlakte waar de rivieren Xúquer en Magro doorheen stromen.

Een groot deel van de cultuurgronden ligt in de laagvlakte langs de oevers van de rivieren Júcar en Magro en heeft een zeer compacte en rijke bodem. Dit zijn alluviale gronden die bedekt zijn met slib van de rivier Júcar en de zijrivieren uit de bergen. In het zacht glooiende deel onderaan de hellingen wordt colluvium aangetroffen, d.i. roze losse grond die bijzonder geschikt is voor intensieve teelt.

De streek heeft een zacht klimaat met een gemiddelde jaartemperatuur van 17 °C en met gemiddelden van 9 à 10 °C in januari en van 24 à 25 °C in augustus. Er is weinig bewolking en er valt nauwelijks 400 tot 500 mm regen per jaar. Bovendien beschermen de omliggende bergen de teelt tegen vorst, met name in de valleien van de bijrivieren.

5.2. Specificiteit van het product

De “Rojo brillante” is een inheemse variëteit van het gebied en is ontstaan door spontane mutatie van een andere plaatselijke variëteit. Bijgevolg is ze perfect aangepast aan de regio Ribera del Xúquer, waar deze variëteit op optimale wijze kan worden geëxploiteerd.

De in het beschermde gebied gekweekte kakivruchten hebben een grotere lengte/diameterverhouding en zijn meer spitsvormig. De “Kaki Ribera del Xúquer” onderscheidt zich door zijn spitse vorm en is iets langer dan normaal. Bijgevolg is de lengte/diameterverhouding groter, hetgeen de in het beschermde gebied gekweekte vruchten hun karakteristieke vorm geeft. Daar komt bij dat door het zachte klimaat en door het feit dat er zich geen extreme temperaturen voordoen in het gebied, de vrucht een groter gemiddeld formaat heeft dan de vruchten uit andere productiegebieden.

De “Kaki Ribera del Xúquer” heeft bovendien een kenmerkende dieprode kleur en een zoete smaak na rijping. Dankzij de natuurlijke omstandigheden in het gebied wordt deze zoete smaak reeds in een vrij vroeg stadium bereikt, waardoor de vrucht al kan worden geplukt op een moment waarop zij nog niet helemaal rijp is. Door een bepaalde behandeling die de wrange smaak weghaalt, kan vrucht in de handel worden gebracht wanneer het vruchtvlees stevig en heel zoet is en de typische smaak heeft van de kakivrucht die in de regio Ribera del Xúquer wordt geproduceerd.

5.3. Causaal verband tussen het geografische gebied en de kwaliteit of de kenmerken van het product (voor een BOB) dan wel een bepaalde hoedanigheid, de faam of een ander kenmerk van het product (voor een BGA)

Er wordt gezegd dat de regio Ribera del Xúquer de wieg is van de kaki “Rojo brillante”. Dit is immers de regio waar deze variëteit voor het eerst verscheen na spontane mutatie. Nu wordt deze variëteit in de regio op grote schaal gekweekt en heeft ze een goede positie op de markt.

De bodem- en klimaatomstandigheden van het afgebakende geografische gebied worden weerspiegeld in de eigenschappen van de kakivrucht.

Het is de combinatie van een zacht klimaat ten gevolge van de nabijheid van de Middellandse Zee en colluviale cultuurgronden, die zijn ontstaan door de omringende rivieren Xúquer en Magro, die de “Kaki Ribera del Xúquer” zijn belangrijkste onderscheidende kenmerken verleent: een meer uitgesproken spitse vorm, met een grotere lengte/diameterverhouding, een groter formaat en een bijzonder kleur bij rijping.

Verwijzing naar de bekendmaking van het productdossier

(Artikel 6, lid 1, tweede alinea, van de onderhavige verordening)

http://www.agricultura.gva.es/modificacion_pc_kakiriberadelxuquer

Naar boven