Verkeersbesluit

Logo Druten

 

Onderwerp: instellen geslotenverklaring gemotoriseerd verkeer gedurende spitstijden, uitgezonderd bestemmingsverkeer in de Kooistraat, tussen de Deestersteeg en de gemeentegrens met Beuningen in Deest.

Registratienummer: Z/20/44470 Staatscourant: 2020, nr. ????

 

Burgemeester en wethouders van Druten,

 

Gelet op:

- dat de gemeente Beuningen aangegeven heeft dat het gewenst is om op werkdagen gedurende spitstijden (06:00-10:00 uur en 15:00-19:00 uur) op de Kooistraat, tussen de Betenlaan en de Deestersteeg alleen gemotoriseerd bestemmingsverkeer toe te staan;

- de gemeente Druten hier aan mee wil werken door het verkeersbesluit te nemen voor het gedeelte (Deestersteeg en de gemeentegrens) dat op haar grondgebied ligt;

- artikel 18 van de Wegenverkeerswet 1994 (hierna: WVW),

- artikel 15 van de WVW 1994,

- artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (hierna: BABW),

- artikel 24 onder a van het BABW dat in overeenstemming met dit artikel overleg is gevoerd met de verkeersadviseur van politie-eenheid Oost Nederland, district Gelderland-Zuid en dat op 19 maart 2020 positief is geadviseerd;

- het feit dat de Kooistraat in Deest in eigendom, beheer en onderhoud is bij de gemeente Druten.

 

Overwegende dat:

  • op basis van meldingen en verkeersdata blijkt dat de Kooistraat veel wordt gebruikt als sluiproute in de spits voor verkeer dat drukte op de Maas en Waalweg ontwijkt.

  • de Kooistraat niet is ingericht op deze verkeersstromen;

  • als gevolg hiervan structureel schade ontstaat aan de wegkanten en wegberm;

  • het slechte wegdek tot verkeersonveilige situaties kan lijden;

  • de gemeente Beuningen hiervoor al tijdelijke waarschuwingsborden met een snelheidsverlaging heeft geplaatst;

  • op de kooistraat/Betenlaan tussen 2014 en 2019, de meeste ongevallen plaatsvonden in de eerder genoemde spitstijden, ondanks de genomen verkeersveiligheidsmaatregelen;

  • door de Kooistraat gedurende de spitstijden alleen voor bestemmingsverkeer toegankelijk te maken, de kans op schades en ongevallen afneemt;

  • de Kooistraat een functie heeft voor met name agrarisch verkeer en aanwonenden;

  • hierdoor het niet noodzakelijk is om deze weg te gebruiken als doorgaande route

  • gezien het beperkt aantal bestemmingen kan het aandeel verkeer met de voorgenomen verkeersbebording tot een acceptabel niveau worden gebracht.

  • de gemeente Beuningen over deze maatregel overleg heeft gehad met omwonenden en de vertegenwoordiging vanuit de landbouwkoepel;

  • uit dit overleg niet is gebleken dat belanghebbenden hierdoor onevenredig worden benadeeld, of dat door de te nemen maatregelen een onduidelijke verkeerssituatie zou ontstaan.

  • dit verkeersbesluit genomen wordt op verzoek van de gemeente Beuningen en dat getracht wordt de publicatie van de verkeersbesluiten ongeveer tegelijktijdig plaats te laten vinden.

 

  • de doelstellingen van dit verkeersbesluit zijn het verbeteren van de bruikbaarheid van de weg, en het vergroten van de verkeersveiligheid. Op basis van art. 2, lid 1 van de WVW liggen de belangen van vrijheid van het verkeer, de bruikbaarheid van deze wegen en een veilige inrichting van de weg ten grondslag aan het verkeersbesluit. Deze belangen zijn in de voorgaande overwegingen tegen elkaar afgewogen.

 

nemen, gelet op het voorgaande, de volgende

 

B E S L U I T E N :

  • I.

    Tot het instellen van een geslotenverklaring voor alle motorvoertuigen, uitgezonderd bestemmingsverkeer, op het wegvak Kooistraat, tussen de Betenlaan en de Deestersteeg.

  • II.

    Dat de geslotenverklaring alleen geldt voor de periode van maandag tot en met vrijdag, tussen 06:00-10:00 uur en tussen 15:00-19:00 uur.

  • III.

    De op de tekening 001426 aangegeven geslotenverklaring aan te geven door middel van het plaatsen van de verkeersborden C12 (gesloten voor alle motorvoertuigen), OB108 (uitgezonderd bestemmingsverkeer) en OB206p (dag + tijdsaanduiding) uit het RVV.

 

Namens het college van burgemeester en wethouders van Druten,

 

Jan Rouw

beleidsmedewerker fysieke leefomgeving, team gebiedsinrichting

 

Datum: 6 april 2020

 

Bijlage 1: Situatietekening Kooistraat in Deest

Bijlage 2: Advies politie-eenheid Oost-Nederland

Bijlage 3: bezwaarschriftbijsluiter

 

Bezwaar

Het verkeersbesluit ligt vanaf de publicatiedatum gedurende 6 weken ter inzage.

Belanghebbenden kunnen, tot uiterlijk zes weken na heden, tegen dit besluit schriftelijk bezwaar indienen bij burgemeester en wethouders van Gemeente Druten, Postbus 1, 6650 AA Druten. Zie hiervoor de bezwaarschriftbijsluiter.

Naar boven