Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan ‘Multifunctionele Accommodatie, Zwammerdam’

Logo Alphen aan den Rijn

Burgemeester en wethouders van de gemeente Alphen aan den Rijn maken ingevolge artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend, dat de gemeenteraad op 26 maart 2020 het bestemmingsplan ‘Multifunctionele Accommodatie, Zwammerdam’ gewijzigd heeft vastgesteld.

Aanleiding en doel

In 2016 heeft de gemeenteraad financiële middelen beschikbaar gesteld voor de bouw van een Multifunctionele Accommodatie (hierna MFA) aan de Spoorlaan in Zwammerdam. De MFA bestaat uit een dorpshuis in combinatie met nieuwbouw van de Oranje Nassauschool, een gymzaal, kinderopvang en de brandweer naast het clubhuis van voetbalvereniging Zwammerdam. De komst van een nieuwe MFA biedt veel kansen en mogelijkheden voor het hele dorp. Grenzen tussen gebruikers vervagen waardoor meer eenheid, samenwerking en betrokkenheid kan ontstaan. Een nieuw gebouw biedt verder de mogelijkheid om het gezamenlijk gebruik te optimaliseren en de kosten voor onderhoud en energie te beperken. Om de voorgenomen ontwikkeling mogelijk te maken moet het geldende bestemmingsplan ‘Limes’ worden herzien. Daartoe is/wordt een bestemmingsplan ‘Multifunctionele Accommodatie Zwammerdam’ opgesteld.

Wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan

Naar aanleiding van een 23-tal ingebrachte zienswijzen is het vastgestelde bestemmingsplan ‘Multifunctionele Accommodatie, Zwammerdam’ op een aantal punten gewijzigd ten opzichte van het ontwerp. De wijzigingen hebben betrekking op de plantoelichting en de planregels van het bestemmingsplan. In de planregels is verduidelijkt en opgenomen, dat een vestiging van een brandweerkazerne is toegestaan. De bouwhoogte voor lichtmasten, verkeerstekens, andere palen en masten binnen de bestemming ‘Verkeer-Verblijfsgebied’ is gewijzigd van 12 meter naar een toegestane maat van ten hoogste 10 meter. De afwijkingsbevoegdheid om binnen de bestemming ‘Verkeer-Verblijfsgebied’ een geluidscherm van 6 meter hoog toe te staan is geschrapt. De toelichting is aangaande de aspecten geluid, luchtkwaliteit en stikstofdepositie tekstueel door de Omgevingsdienst Midden-Holland nagezien en is tekstueel waar nodig verduidelijkt en aangepast. De Aerius stikstofberekening is als bijlage 9 opgenomen.

Wanneer en waar kunt u de besluiten digitaal en analoog inzien?

Het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan ‘Multifunctionele Accommodatie, Zwammerdam’ met bijbehorende bestanden ligt van 9 april tot en met 20 mei 2020 voor een ieder ter inzage op de volgende wijzen:

  • Digitaal is het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan in te zien op www.ruimtelijkeplannen.nl via het zoekvak ID onder vermelding van: NL.IMRO.0484.ZDmfazwammerdam-VA01.

  • Gebruikelijk ook op papier bij de informatiebalie van het gemeentehuis Alphen aan de Rijn. Stadhuisplein 1 te Alphen aan den Rijn. Maar in verband met de maatregelen als gevolg van het Coronavirus zijn de stukken feitelijk alleen op afspraak in te zien. Hiervoor dient u een afspraak te maken via 14 0172. De meest actuele informatie hiertoe kunt u vinden op de website www.alphenaandenrijn.nl op de pagina’s over het Coronavirus.

  • Het is ons bekend dat degenen die een zienswijzen tegen het ontwerpbestemmingsplan hebben ingediend het plan al kennen, met inachtneming van de op een later moment aan hen toegezonden ‘Nota van beantwoording zienswijzen, versie 3 februari 2020’. De Nota is door de gemeenteraad op 26 maart 2020 onverkort vastgesteld.

Er wordt op gewezen dat bij verschillen tussen het digitale en het papieren plan, het digitale plan het geldige plan is.

Beroep

Gedurende de termijn van terinzagelegging kunnen de volgende belanghebbenden beroepinstellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State:

  • belanghebbenden die tijdig een zienswijze tegen het ontwerpbestemmingsplan kenbaar hebben gemaakt bij de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn;

  • belanghebbenden die kunnen aantonen redelijkerwijs niet in staat te zijn geweest om (tijdig) een zienswijze tegen het ontwerpbestemmingsplan kenbaar te maken;

  • voorts belanghebbenden die beroep instellen tegen de wijzigingen die de gemeenteraad bij vaststelling van het bestemmingsplan heeft aangebracht.

Het beroep moet worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State,Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Inwerking treden

Het bestemmingsplan treedt in werking de dag na afloop van de beroepstermijn. Het instellen van beroep schorst de inwerkingtreding niet. Degenen die beroep hebben ingesteld kunnen tevens verzoeken om een voorlopige voorziening. Indien binnen de beroepstermijn naast het beroepschrift een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, treedt het bestemmingsplan niet in werking totdat er op het verzoek is beslist.

Burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn, 8 april 2020

Naar boven