Ontheffing van het verbod om gemeentelijke wegen te betreden met motorvoertuigen die hoger zijn dan vier meter

Logo Hollands Kroon

Ontheffing

Op grond van artikel 149 van de wegenverkeerswet 1994 en artikel 9.1 van de Regeling Voertuigen verleent Gemeente Hollands Kroon aan bedrijven ontheffingen van vijf jaar voor het berijden van gemeentelijke wegen in de gemeente Hollands Kroon met de aan het bedrijf behorende landbouwvoertuigen en motorrijtuigen met een transporthoogte hoger dan 4.00 meter en beperkte snelheid.

Op grond van artikel 149 van de wegenverkeerswet 1994 en artikel 9.1 van de Regeling Voertuigen, onder de volgende voorwaarden, met inachtneming van de wet op de privacy, te rijden met landbouwvoertuigen en motorrijtuigen met een transporthoogte hoger dan 4.00 meter op de gemeentelijke wegen.

 

  • 1.

    De ontheffing geldt uitsluitend voor de bij de gemeente Hollands Kroon in beheer zijnde wegen, waar ter plaatse van het voertuig geen beperking staat aangegeven.

  • 2.

    Dit transport kan niet onder viaducten.

  • 3.

    Met de voertuigen moet zodanig worden gereden, dat bij het ingehaald worden door en het tegenkomen van andere weggebruikers aan de linkerkant nog voldoende rijbaanbreedte beschikbaar blijft. Zo nodig moet het voertuig uitwijken tot buiten de wegverharding en stilstaan.

  • 4.

    Deze ontheffing geldt uitsluitend tussen zonsopgang en zonsondergang en buiten de spits; bij mist en bij omstandigheden dat het zicht minder is dan 200 meter, mag van de ontheffing geen gebruik worden gemaakt.

  • 5.

    De verlichting van de voertuigen of samenstel van voertuigen moet zodanig worden aangebracht, dat de breedte van het voertuig of samenstel van voertuigen voor het overige verkeer duidelijk waarneembaar is. De vereiste breedtelampen mogen maximaal 0,10 m. van de buitenzijde van het voertuig of samenstel van voertuigen zijn gemonteerd.

  • 6.

    De houder van de ontheffing is aansprakelijk voor alle schade die naar het oordeel van de directeur van de eenheid Ontwikkeling, Realisatie en beheer van de gemeentelijke bestuursdienst wordt veroorzaakt bij deze gemeente in beheer zijnde wegen of wat daartoe behoort door gebruikmaking van de ontheffing.

  • 7.

    De houder van de ontheffing vrijwaart de gemeente Hollands Kroon van elke aanspraak/vordering, hoegenaamd, van derden, die verband houdend met deze ontheffing

     

De ontheffing die naar de aanvrager is gestuurd dient bij de van ontheffing gebruik makende voertuig(en) zichtbaar aanwezig te zijn en op aanvraag van een daartoe bevoegde functionaris te worden getoond.

 

Conclusie

Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten burgemeester en wethouders om ontheffing te verlenen aan aanvrager van het verbod om de gemeentelijke wegen van gemeente Hollands Kroon te betreden met landbouwvoertuigen en motorrijtuigen met een transporthoogte hoger dan 4.00 meter.

 

Anna Paulowna, 01-04-2020

Burgemeester en wethouders van Hollands Kroon,

 

Namens deze: A. Reehoorn

Naar boven