Verkeersbesluit aanwijzen fietsstroken Industriestraat

Logo Hengelo

Kenmerk 2411682

Gemeente Hengelo

Besluit

De rode stroken langs de Industriestraat aan te wijzen als fietsstroken door middel van het aanbrengen van fietssymbolen op deze stroken.

Aanleiding

De gemeente gaat het kruispunt Lansinkesweg – Industriestraat opnieuw inrichten. Het betreft het gedeelte van de Lansinkesweg tussen de brandweerkazerne en de Industriestraat en het gedeelte van de Industriestraat tussen het Industrieplein en Optiek ter Braak.

Voorstel maatregel

De herinrichting voorziet in diverse maatregelen om de doorstroming en verkeersveiligheid te vergroten. Onderdeel van deze maatregelen is de aanleg van fietsstroken in de Industriestraat tussen de Lansinkesweg en de inrit naar het ROC. Door aanleg van fietstoken krijgt dit wegvak een afwijkende inrichting ten opzichte van het overige deel van de Industriestraat. Dit is gewenst omdat er op dit deel eenrichtingsverkeer wordt ingesteld, uitgezonderd fietsverkeer. Door fietsstroken aan te leggen wordt de rijstrook dusdanig smal dat deze alleen door gemotoriseerd verkeer in één richting gebruikt kan worden en ontstaat ruimte voor de fiets.

Voor het aanwijzen van fietsstroken dient een verkeersbesluit te worden genomen.

Motivatie

Overwegende:

dat het kruispunt Lansinkesweg – Industriestraat opnieuw wordt ingericht, waarbij diverse maatregelen worden getroffen om de doorstroming en verkeersveiligheid te verbeteren;dat een van deze maatregelen het aanwijzen van fietsstroken betreft op het wegvak van de Industriestraat tussen de Lansinkesweg en de inrit naar het ROC;dat hierdoor een wegvak met een smalle rijstrook voor gemotoriseerd verkeer ontstaat, dat aansluit bij het eenrichtingsverkeer;dat door de aanleg van fietsstroken ruimte ontstaat voor fietsverkeer;dat dit wegvak tevens wordt afgewaardeerd tot 30 km/ uur, waardoor fietsverkeer met nog meer veiligheid deel kan nemen aan het verkeer;dat de fietsstrook wordt aangegeven door rode markering met fietssymbolen en is afgescheiden van de rijstrook voor autoverkeer door middel van een doorgetrokken streep;dat overig verkeer hierdoor geen gebruik mag maken van de fietsstroken;dat stilstaan en parkeren op een fietsstrook niet is toegestaan;dat buslijn 12 gebruik blijft maken van dit deel van de Industriestraat; dat dit verkeersbesluit wordt genomen op grond van het verzekeren van de veiligheid van de weg, het beschermen van weggebruikers en passagiers en het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan.

Procedure

Op grond van artikel 15, eerste lid van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing van de in artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer genoemde verkeerstekens alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd. In het mandaatbesluit van de gemeente Hengelo is vastgesteld dat het afdelingshoofd van de afdeling Wegen, Groen en Water gemandateerd is om verkeersbesluiten te nemen.

Advies politie

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer heeft overleg plaatsgevonden met de verkeersadviseur van Politie eenheid Oost-Nederland, die kan instemmen met bovengenoemde maatregel. Er dient gelet op de handhavingscapaciteit en prioriteitstelling van Politie Twente rekening mee te worden gehouden, dat er geen structurele handhaving of controle zal gaan plaatsvinden.

Naar boven