Besluit verlening ondervolmacht en -machtiging algemene aangelegenheden Kadaster inzake de opdrachtuitvoering Tactisch Beheer Landelijke Voorziening Digitaal Stelsel Omgevingswet en Informatiepunt (2019)

Het bestuur van de Dienst voor het kadaster en de openbare registers,

Gelet op de artikelen 10:3 en 10:12 van de Algemene wet bestuursrecht;

Besluit:

Artikel 1. Begripsomschrijvingen

In dit besluit wordt verstaan onder:

a. Dienst:

de Dienst voor het kadaster en de openbare registers, bedoeld in artikel 2, eerste lid van de Organisatiewet Kadaster;

b. Bestuur:

het bestuur van de Dienst;

c. Volmacht en Machtiging:

de volmacht en machtiging die door de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan het Bestuur is verleend en als bijlage is toegevoegd aan de Raamovereenkomst tot opdrachtuitvoering Tactisch Beheer Landelijke Voorziening Digitaal Stelsel Omgevingswet en het Informatiepunt (2019) d.d. 26 september 2019 (Stcrt. 2019, 59625).

Artikel 2. Verlening ondervolmacht en -machtiging

Met betrekking tot aan het Bestuur bij de Volmacht en Machtiging toegekende bevoegdheden tot het verrichten van privaatrechtelijke rechtshandelingen en voor de daarmee samenhangende feitelijke handelingen, als omschreven in de Volmacht en Machtiging, wordt aan de Programmadirecteur Omgevingswet, ondervolmacht en -machtiging verleend ten aanzien van aangelegenheden die behoren tot zijn werkterrein en naar aard of inhoud niet een zodanig gewicht hebben dat zij behoren te worden afgedaan door het Bestuur.

Artikel 3. Begrenzing en uitgesloten bevoegdheden van de ondervolmacht en -machtiging

  • 1. De Programmadirecteur Omgevingswet oefent zijn ondervolmacht en -machtiging uit binnen de grenzen van zijn functieomschrijving en de voor zijn afdeling vastgestelde activiteiten, alsmede met inachtneming van het ter zake geldende recht, de kaders als genoemd in de Volmacht en Machtiging en de bepalingen vermeld in dit besluit.

  • 2. Het verrichten van privaatrechtelijke rechtshandelingen door de Programmadirecteur Omgevingswet met (mogelijke) financiële gevolgen geschiedt met inachtneming van de aan hem toegekende financiële ruimte op basis van het geldende jaarplan en van toepassing zijnde opdrachtbrief. Daarbij is de Programmadirecteur Omgevingswet bevoegd tot het aangaan van verplichtingen tot een bedrag van maximaal het drempelbedrag dat geldt voor Europese aanbestedingen voor leveringen en diensten door decentrale overheden, exclusief BTW zo die verschuldigd is, per verplichting, voor zover niet anders is bepaald met betrekking tot specifieke kosten dan wel investeringen.

  • 3. De Programmadirecteur Omgevingswet is niet bevoegd een privaatrechtelijke rechtshandeling of een andere daarmee samenhangende feitelijke handeling te verrichten met betrekking tot hemzelf.

Artikel 4. Aanwijzingen en kaders

  • 1. Met betrekking tot de uitoefening van de ondervolmacht en -machtiging door de Programmadirecteur Omgevingswet kan het Bestuur algemene en bijzondere aanwijzingen geven. De Programmadirecteur Omgevingswet is gehouden de algemene en bijzondere aanwijzingen van het Bestuur op te volgen.

  • 2. Bij uitoefening van de ondervolmacht en -machtiging houdt de Programmadirecteur Omgevingswet zich aan de kaders ten aanzien van inkoop en aanbesteding en overige ter zake geldende wet- en regelgeving.

Artikel 5. Vervangingsregeling

  • 1. De Programmadirecteur Omgevingswet kan bij belet worden vervangen door de Transitie Manager TBO of een rechtstreeks onder de Programmadirecteur Omgevingswet ressorterende functionaris die lid is van zijn managementteam.

  • 2. De Transitie Manager TBO of rechtstreeks onder de Programmadirecteur Omgevingswet ressorterende functionaris bedoeld in het eerste lid, kan met goedkeuring van het bestuur de bevoegdheden toekomend aan de te vervangen Programmadirecteur Omgevingswet uitoefenen.

Artikel 6. Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin het geplaatst wordt.

Artikel 7. Citeertitel

Dit besluit wordt aangehaald als: Besluit verlening ondervolmacht en -machtiging algemene aangelegenheden Kadaster inzake de opdrachtuitvoering Tactisch Beheer.

Dit besluit zal met de toelichting worden bekendgemaakt in de Staatscourant.

Apeldoorn, 18 december 2019

Raad van Bestuur, Namens deze F.L.V.P.L. Tierolff

TOELICHTING

Algemeen

Op 1 januari 2021 wordt voorzien in de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Via de Omgevingswet wordt geregeld dat een landelijke voorziening binnen het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO-LV) voor alle gebruikers van de Omgevingswet als publieke voorziening beschikbaar wordt gesteld. Het wetsvoorstel bepaalt dat de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de landelijke voorziening op strategisch niveau beheert en dat de Minister het tactisch en operationeel beheer van DSO-LV kan opdragen aan bestaande daarvoor beschikbare en geschikte uitvoeringsorganisaties in de publieke sfeer. De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft de Dienst opdracht verstrekt tot het uitvoeren van het tactisch beheer.

Het tactisch beheer betreft de coördinatie van verschillende onderdelen van DSO-LV, waarmee de functionaliteiten van de landelijke voorziening als geheel worden gerealiseerd en beheerd. Voor het uitvoeren van het tactisch beheer DSO-LV wordt onder het Bestuur van de Dienst een (nieuw) onderdeel opgehangen, te weten: de Tactisch Beheer Organisatie. Dit onderdeel ressorteert rechtstreeks onder de Voorzitter van het Bestuur van de Dienst. De dagelijkse leiding van dit onderdeel wordt uitgevoerd door de Programmadirecteur Omgevingswet.

Om de Programmadirecteur Omgevingswet handelingsbevoegdheid te geven om namens de Dienst privaatrechtelijke rechtshandelingen en andere feitelijke handelingen die daarmee samenhangen, te verrichten, verleent het bestuur aan de Programmadirecteur Omgevingswet een ondervolmacht en -machtiging.

Artikelsgewijs

Artikel 2

In dit artikel worden de aan het bestuur verleende bevoegdheden, die op grond van de volmacht en machtiging van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan haar zijn verleend, doorgezet naar de Programmadirecteur Omgevingswet zodat deze namens het bestuur de noodzakelijke privaatrechtelijke handelingen en/of feitelijke handelingen kan verrichten ten behoeve van het uitvoeren van het tactisch beheer DSO-LV. Hierdoor zal de Programmadirecteur Omgevingswet onder meer offertes kunnen aanvragen, afspraken kunnen maken met andere partijen, formele rapportages opstellen en toesturen etc., overeenkomstig de voorwaarden die hierover opgenomen zijn in de Raamovereenkomst tot opdrachtuitvoering Tactisch Beheer Landelijke Voorziening Digitaal Stelsel Omgevingswet en het Informatiepunt (2019) en de daarop gebaseerde Nadere overeenkomst(en).

Artikel 3

De Programmadirecteur Omgevingswet mag alleen binnen de grenzen van de ondervolmacht en -machtiging handelingen verrichten. De werkzaamheden die de Programmadirecteur Omgevingswet en zijn afdeling mogen uitvoeren zijn vastgelegd in de Raamovereenkomst tot opdrachtuitvoering Tactisch Beheer Landelijke Voorziening Digitaal Stelsel Omgevingswet en het Informatiepunt (2019), de daarop betrekking hebbende Nadere overeenkomsten, de offertes en opdrachtbrieven. Voor wat betreft de financiële verplichtingen regelt het tweede lid van dit artikel dat de Programmadirecteur Omgevingswet verplichtingen mag aangaan tot een bedrag van maximaal het drempelbedrag dat geldt voor Europese aanbestedingen voor leveringen en diensten door decentrale overheden, exclusief BTW zo die verschuldigd is, per verplichting. Dit drempelbedrag wordt door de Europese Commissie vastgesteld voor een periode van twee jaar en bekend gemaakt in het Publicatieblad van de Europese Unie. De drempel voor leveringen en diensten voor decentrale overheid is per 1 januari 2020 vastgesteld op € 214.000,– (Pb EU L 279).

In het derde lid is geregeld dat de Programmadirecteur Omgevingswet op basis van de ondervolmacht en -machtiging geen handelingen mag verrichten die betrekking hebben op hem- of haarzelf.

Artikel 4

Het bestuur mag ter uitvoering van de handelingen door de Programmadirecteur Omgevingswet onder de ondervolmacht of -machtiging, algemene of bijzondere aanwijzingen geven. De Programmadirecteur Omgevingswet dient deze aanwijzingen op te volgen.

Artikel 5

Bij belet, bijvoorbeeld vakantie of (kortdurend) ziekteverlof kan de Programmadirecteur Omgevingswet vervangen worden door de in dit artikel genoemde functionarissen die met goedkeuring van het bestuur handelingen kunnen verrichten die anders door de Programmadirecteur Omgevingswet kunnen worden uitgevoerd. Ook voor deze functionarissen geldt dat zij alleen kunnen handelen binnen de handelingsruimte die op basis van deze ondervolmacht en -machtiging is verleend aan de Programmadirecteur Omgevingswet.

Raad van Bestuur, Namens deze F.L.V.P.L. Tierolff

Naar boven