Regeling van de Minister van Infrastructuur en Waterstaat, van 26 maart 2020, nr. IENW/BSK-2020/59505, tot wijziging van de Regeling tijdelijk verbod burgerluchtverkeer luchtruim Nederland in verband met het virus dat de ziekte COVID-19 veroorzaakt en tot wijziging van de Regeling tijdelijk verbod burgerlijke luchtvaart luchtruim Bonaire, Sint Eustatius en Saba in verband met het virus dat de ziekte COVID-19 veroorzaakt

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat,

Handelende in overeenstemming met de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Gelet op artikel 24, van de Luchtvaartwet BES, artikel 21, van Verordening (EG) Nr. 1008/2008 van het Europees Parlement en de Raad van 24 september 2008 inzake gemeenschappelijke regels voor de exploitatie van luchtdiensten in de Gemeenschap (PbEU 2008, L 293) en artikel 5.10, eerste lid, onderdeel a, van de Wet luchtvaart

BESLUIT:

ARTIKEL I

De Regeling tijdelijk verbod burgerluchtverkeer luchtruim Nederland in verband met het virus dat de ziekte COVID-19 veroorzaakt wordt als volgt gewijzigd:

Artikel 3 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt ‘geldt tot vrijdag 27 maart 2020, 18:00 uur plaatselijke tijd’ vervangen door ‘geldt tot vrijdag 10 april, 18:00 uur plaatselijke tijd’.

2. In het tweede lid wordt ‘en geldt deze tot zaterdag 4 april 2020, 20.00 uur plaatselijke tijd’ vervangen door ‘en geldt deze tot vrijdag 10 april, 18:00 uur plaatselijke tijd’.

3. In het derde lid wordt ‘en geldt deze tot maandag 6 april 2020, 21.00 uur’ vervangen door ‘en geldt deze tot vrijdag 10 april, 18:00 uur plaatselijke tijd’.

ARTIKEL II

De Regeling tijdelijk verbod burgerlijke luchtvaart luchtruim Bonaire, Sint Eustatius en Saba in verband met het virus dat de ziekte COVID-19 veroorzaakt, wordt als volgt gewijzigd.

In artikel 3 wordt ‘geldt tot 27 maart 2020, 18:00 uur plaatselijke tijd’ vervangen door ‘geldt tot vrijdag 10 april 2020, 18:00 uur plaatselijke tijd’.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van 27 maart 2020, 18:00 uur plaatselijke tijd.

Deze regeling zal met toelichting in de Staatscourant worden geplaatst en van de inhoud van deze regeling zal mededeling worden gedaan in de luchtvaartpublicaties.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, C. van Nieuwenhuizen Wijbenga

TOELICHTING

De onderhavige wijzigingsregeling ziet op de wijziging van twee regelingen die ter voorkoming van de verspreiding van het virus dat de ziekte COVID-19 veroorzaakt zijn vastgesteld. Het gaat om de Regeling tijdelijk verbod burgerluchtverkeer luchtruim Nederland in verband met het virus dat de ziekte COVID-19 veroorzaakt en de Regeling tijdelijk verbod burgerlijke luchtvaart luchtruim Bonaire, Sint Eustatius en Saba in verband met het virus dat de ziekte COVID-19 veroorzaakt.

De regelingen bevatten verboden op luchtverkeer met passagiers afkomstig uit hoog-risico landen bij de verspreiding van het virus dat de ziekte COVID-19 veroorzaakt. De regelingen golden tot data variërend van 27 maart 2020 tot 6 april 2020.

Uit advies van het RIVM van 24 maart 2020 is gebleken dat er voor alle landen waarvoor een vliegverbod is ingesteld nog altijd wijdverspreide transmissie plaatsvindt. Ook voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba geldt dat de situatie onveranderd is; het tijdelijk vliegverbod heeft daar tot doel om de verspreiding van het COVID-19-virus naar de genoemde openbare lichamen tegen te gaan.

Op basis van de informatie van het RIVM en daaropvolgende afstemming tussen het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport tot verlenging van alle vliegverboden met twee weken verzocht. In onderhavige wijzigingen worden alle vliegverboden verlengd tot 10 april 2020, 18:00 uur plaatselijke tijd. Hiermee worden tevens alle vliegverboden gelijk getrokken.

De uitzonderingbepalingen op de vliegverboden blijven ongewijzigd.

Onderhavige wijzigingen treden op 27 maart 2020, 18:00 plaatselijke tijd in werking en worden gepubliceerd in de Staatscourant. Verder worden de wijzigingen aan luchtvarenden bekendgemaakt door middel van een Notice to Airmen (NOTAM). Een NOTAM is een bericht aan luchtvarenden gedistribueerd via een communicatienetwerk voor luchtverkeersdiensten met inlichtingen over de instelling, toestand of verandering van enige luchtvaartfaciliteit, -dienstverlening, -procedure of -gevaar, waarvan het noodzakelijk is dat personen die betrokken zijn bij de vluchtvoorbereiding en -uitvoering daarvan tijdig kennis nemen.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, C. van Nieuwenhuizen Wijbenga

Naar boven