Wijzigingsbesluit Besluit organisatie, mandaat, volmacht en machtiging NZa

De Nederlandse Zorgautoriteit,

Gelet op afdeling 10.1.1 van de Algemene wet bestuursrecht en artikel 11 van het Bestuursreglement van de Nederlandse Zorgautoriteit;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Besluit organisatie, mandaat, volmacht en machtiging NZa wordt gewijzigd als volgt:

A

In artikel 1 worden, onder vervanging van de punt door een puntkomma in onderdeel i, na onderdeel i twee onderdelen toegevoegd, luidende:

j. CIO:

Chief Information Officer;

k. CIO-office:

ondersteuning van de CIO op het gebied van informatievoorzieningsbeleid, waaronder informatietechnologie, kennismanagement, data en informatiebeveiliging en op het gebied van toezicht op het informatievoorzieningsbeleid.

B

in artikel 2 worden de volgende wijzigingen aangebracht:

a. Het eerste lid komt te luiden als volgt:

  • 1. De directie Regulering is voor de zorgmarkten in de langdurige en de curatieve zorg belast met monitoring, tarief- en prestatieregulering, bekostigingsvraagstukken, het vaststellen van de DBC’s en de verwerking daarvan in het DBC-systeem en met advisering op het gebied van marktordeningsvraagstukken.

b. In het tweede lid wordt de zinsnede ‘de unit Beschikbaarheid en Innovatie van Zorg en een MT-staf’, vervangen door: Beschikbaarheid en Innovatie van Zorg, Dataproducten en een MT-staf.

C

In artikel 3, eerste lid, wordt na ‘met het uitbrengen van zienswijzen’, toegevoegd: , met monitoring.

D

Artikel 4 komt te luiden als volgt:

Artikel 4. Directie Informatie en Bedrijfsvoering

  • 1. De directie Informatie en Bedrijfsvoering is belast met het uitvoeren van het informatievoorzieningsbeleid (IV-beleid). Dit betreft informatietechnologie, kennismanagement, data en informatiebeveiliging en het leveren van de IV-diensten en producten, waaronder het leveren van een passende en fysieke (IV-)werkplek met toegang tot de beschikbare applicaties, het verzamelen, beheren en uitleveren van data ten behoeve van de reguleringsprocessen, de processen op het gebied van toezicht en handhaving en strategie, regie op de interne IV-processen en het afstemmen met leveranciers, het beheren van (maatwerk)applicaties binnen de NZa, het ter beschikking stellen van facilitaire voorzieningen, het verzorgen van alle administratieve processen rondom post en archivering, het verstrekken van informatie en voorlichting betreffende het beleid van de NZa, het beantwoorden van vragen van burgers en zorgprofessionals en de verantwoordelijkheid voor het ICT-investeringsbudget.

  • 2. De directie Informatie en Bedrijfsvoering bestaat uit de units IV Organisatie en Vernieuwing (IVOV), Informatie en Contact Centrum (ICC), Kennis en Informatie (KI), Werkomgeving (WO), Data en een MT-staf.

E

In artikel 5 worden de volgende wijzigingen aangebracht:

1. In het eerste lid, wordt na ‘bestuursondersteuning,’, toegevoegd: ondersteuning van de bedrijfsvoering van de CIO-office en de CIO.

2. In het tweede lid wordt ‘, Human Resource Management en een MT-staf’, vervangen door: en Human Resource Management’.

F

Na artikel 5a wordt een artikel toegevoegd, luidende:

Artikel 5b. CIO-office

De CIO-office is belast met het ondersteunen van de CIO bij het ontwikkelen van het informatievoorzieningsbeleid waaronder informatietechnologie, kennismanagement, data en informatiebeveiliging en met het toezicht op het informatievoorzieningsbeleid. De CIO-office adviseert en ondersteunt de beleidsdirecties vanuit een onafhankelijke positie bij het vertalen van het beleid en stelt het toetsingskader hiervoor vast en voert dit uit.

G

In artikel 8, eerste lid, wordt na ‘directeuren’, toegevoegd ‘en de CIO’ en wordt na ‘hun directie’, toegevoegd: ‘respectievelijk de CIO-office’.

H

In artikel 9 worden de volgende wijzigingen aangebracht:

1. In het tweede lid, wordt na ‘Directeuren’, toegevoegd: en de CIO.

2. Onder vernummering van het vierde tot vijfde lid, wordt een lid toegevoegd, luidend:

  • 4. De voorzitter heeft voor wat betreft het secretariaat van de Raad van Bestuur volmacht ten aanzien van de personeelsaangelegenheden als bedoeld in het tweede lid.

I

In artikel 10, tweede lid, wordt na ‘directeuren’, toegevoegd ‘en de CIO’ en wordt na ‘hun directie’, toegevoegd: ‘respectievelijk de CIO-office’.

J

In Bijlage 1 bij het Besluit organisatie, mandaat, volmacht en machtiging NZa, worden in onderdeel 2 de volgende wijzigingen aangebracht:

1. In de derde alinea wordt de eerste volzin vervangen door ‘De directie Regulering is voor de zorgmarkten in de langdurige en de curatieve zorg belast met monitoring, tarief- en prestatieregulering, bekostigingsvraagstukken, het vaststellen van de DBC’s en de verwerking daarvan in het DBC-systeem en met advisering op het gebied van marktordeningsvraagstukken.’, en wordt in de tweede volzin de zinsnede ‘en de unit Beschikbaarheid en Innovatie van Zorg’, vervangen door:, Beschikbaarheid en Innovatie van Zorg, Dataproducten en een MT-staf.

2. In de vierde alinea wordt na ‘met het uitbrengen van zienswijzen’, toegevoegd: ‘, met monitoring’ en wordt de zinsnede ‘en de unit Detectie, Data-analyse en Casusteam’, vervangen door:, de unit Detectie, Data-analyse en Casusteam en een MT-staf.

3. De vijfde tot en met achtste alinea worden vervangen door een vijfde alinea, luidend:

De directie Informatie en Bedrijfsvoering (I&B) is belast met het uitvoeren van het informatievoorzieningsbeleid. Hieronder valt informatietechnologie, kennismanagement, data en informatiebeveiliging en het leveren van de IV diensten en producten, waaronder het leveren van een passende en fysieke (IV)-werkplek met toegang tot de beschikbare applicaties, het verzamelen, beheren en uitleveren van data ten behoeve van de reguleringsprocessen, de processen op het gebied van toezicht en handhaving en strategie en regie op de interne IV processen. Ook stemt de directie I&B af met leveranciers en is zij voorts belast met het beheren van (maatwerk)applicaties binnen de NZa, het ter beschikking stellen van facilitaire voorzieningen, het verzorgen van alle administratieve processen rondom post en archivering, het verstrekken van informatie en voorlichting betreffende het beleid van de NZa en het beantwoorden van vragen van burgers en zorgprofessionals. De directeur I&B is verantwoordelijk voor het ICT-investeringsbudget en de toekenning van de ICT- investeringsbedragen. De directeur I&B zal aan de hand van het totaal aan geraamde investeringen een advies geven over het meerjarig investeringskader en de daarbij behorende beheerskosten. De directie I&B bestaat uit de units IV Organisatie en Vernieuwing (IVOV), Informatie- en Contactcentrum (ICC), Kennis en Informatie (KI), Werkomgeving (WO), Data en een MT-staf.

4. In de zesde alinea (nieuw) wordt na ‘bestuursondersteuning’, toegevoegd: ondersteuning van de bedrijfsvoering van de CIO-office en de CIO,.

5. De zevende alinea (nieuw) wordt direct achter de zesde alinea (nieuw) geplaatst.

6. Aan het slot worden twee nieuwe alinea’s toegevoegd, luidend:

De CIO-office is belast met het ondersteunen van de CIO bij het ontwikkelen van het informatievoorzieningsbeleid waaronder informatietechnologie, kennismanagement, data en informatiebeveiliging en met het toezicht op het informatievoorzieningsbeleid. Daarnaast adviseert en ondersteunt de CIO-office vanuit een onafhankelijke positie de beleidsdirecties bij het vertalen van het beleid en stelt het toetsingskader op dit gebied vast en voert dit uit. Hiermee wordt de integrale werkwijze binnen de NZa op het gebied van het informatievoorzieningsbeleid waaronder informatietechnologie, kennismanagement, data en informatiebeveiliging bevorderd. De kader stellende en toezichthoudende taken op IV-gebied, zijn gebundeld in de CIO-office. De CIO heeft dezelfde bevoegdheden als een directeur voor wat betreft de personeelsaangelegenheden. Een ander lid van de Raad van Bestuur kan de CIO conform het Bestuursreglement NZa vervangen en treedt daarmee in de bevoegdheden van de CIO zoals in dit Mandaatbesluit opgenomen.

De functionaris gegevensbescherming, de security officer en de privacy officer vallen ook onder de verantwoordelijkheid van de CIO voor wat betreft personeelsaangelegenheden en in financieel opzicht, omdat de CIO verantwoordelijk is voor het gehele informatievoorzieningsbeleid. Gelet op hun functies leggen zij voor wat betreft de inhoud van hun werkzaamheden direct verantwoording af aan de portefeuillehouder die voor beveiliging c.q. privacy is aangewezen als eerst verantwoordelijk bestuurslid binnen de Raad van Bestuur. Gelet op hun onafhankelijke positie kunnen zij los daarvan direct escaleren naar de voorzitter van de Raad van Bestuur.

K

In de tabel in Bijlage 2, bij het Besluit organisatie, mandaat, volmacht en machtiging NZa, wordt in de eerste rij, zesde kolom, na ‘Directeur’, toegevoegd: ‘en CIO’ en wordt In de tweede rij, tweede, kolom ‘Boven’, vervangen door: Vanaf.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 april 2020. Indien de Staatscourant waarin dit besluit wordt geplaatst, wordt uitgegeven na 1 april 2020 treedt het in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst, en werkt terug tot en met 1 april 2020.

Utrecht, 25 maart 2020

Nederlandse Zorgautoriteit M.J. Kaljouw voorzitter Raad van Bestuur

TOELICHTING BIJ HET WIJZIGINGSBESLUIT VAN HET BESLUIT ORGANISATIE, MANDAAT, VOLMACHT EN MACHTIGING NZa

De Raad van Bestuur van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft op 24 maart 2020 besloten tot aanpassing van het Besluit organisatie, mandaat, volmacht en machtiging NZa (hierna: Mandaatbesluit).

Artikelsgewijze toelichting

Artikel I, onderdeel A (wijziging artikel 1), onderdeel F (nieuw artikel 5b) en onderdeel J, zesde lid (wijziging Bijlage 1, onderdeel 2).

De toezichthoudende en kader stellende taken op het gebied van informatievoorziening worden van de directie I&B naar een separate CIO-office bij de portefeuillehouder in de Raad van Bestuur (RvB) overgebracht. Op die manier worden beleid, uitvoering en toezicht op het gebied van informatievoorziening op RvB-niveau samengebracht in de portefeuille van de CIO. Het gaat dan om informatietechnologie, kennismanagement, data en informatiebeveiliging.

Met de wijziging in Bijlage 1 wordt daarnaast een toelichting opgenomen op de positie van de functionaris gegevensbescherming, de security officer en de privacy officer.

Artikel I, onderdeel B (wijziging artikel 3) en onderdeel J, eerste lid (wijziging Bijlage 1, onderdeel 2).

Het vaststellen van de DBC’s en de verwerking daarvan in het DBC-systeem wordt van de directie I&B overgeheveld naar de directie Regulering. De IT-taken die gerelateerd zijn aan de DBC’s blijven bij de directie I&B. Het vaststellen van de DBC’s zal met ingang van de inwerkingtreding van dit besluit plaatsvinden in de nieuwe unit Dataproducten. Daarnaast zijn de werkzaamheden van de directie Regulering in lijn met de bestaande praktijk aangepast.

Artikel I, onderdeel C (wijziging artikel 3, eerste lid).

Met deze wijziging wordt het monitoren van de verzekeringsmarkten toegevoegd aan de werkzaamheden van de directie Toezicht en Handhaving. Hiermee wordt het Mandaatbesluit in overeenstemming gebracht met de in de praktijk bestaande taak die de directie Toezicht en Handhaving uitvoert.

Artikel I, onderdeel D (wijziging artikel 4) en onderdeel J, derde lid (wijziging Bijlage I, onderdeel 2).

Taak van de directie I&B is het flexibel en wendbaar ondersteunen van de NZa met de juiste ICT- middelen en data. Om goede ondersteuning te kunnen bieden groeit de directie I&B geleidelijk naar een ICT-model waarbij de business volledig centraal staat. De aansluiting van de wensen van de vragende partij en de producten van de leverende partij kan alleen gewaarborgd worden als er een goed mechanisme is ingericht waarmee de verwachtingen en resultaten op elkaar zijn afgestemd. Kaderstelling en toezicht voor het informatievoorzieningsbeleid worden hierdoor beter georganiseerd en er wordt een stap verder gezet wat betreft de dataproducten. Ook worden de processen en contacten tussen de unit communicatie (directie Strategie) en de unit ICC (directie I&B) geïntensiveerd. Om dit mogelijk te maken is een nieuwe indeling in units aangebracht.

Met deze aanpassingen kan de ondersteunende rol van de directie I&B binnen de NZa beter ingevuld worden.

Bij een vorige wijziging van het Mandaatbesluit NZa zijn abusievelijk twee verschillende teksten in de toelichting (Bijlage 1 onderdeel 2) voor de directie I&B blijven staan. Deze teksten waren verdeeld over vier alinea’s. Met de huidige wijziging wordt één tekst in 1 alinea voor de directie I&B vastgesteld.

Artikel I, onderdeel E (wijziging artikel 5, eerste lid)

De ondersteuning van de bedrijfsvoering van de CIO-office en de CIO wordt belegd bij de directiesecretaris van de directie Strategie.

Artikel I, onderdeel G (wijziging artikel 8, eerste lid), onderdeel H, eerste lid (wijziging artikel 9, tweede lid), onderdeel I (wijziging artikel 10, tweede lid) en onderdeel K (wijziging tabel Bijlage 2).

Uitgangspunt bij het vormgeven van de CIO-office is dat de CIO ook in de toekomst een lid van de Raad van Bestuur is (portefeuillehouder). Om die reden worden met deze wijzigingen aan de CIO mandaatbevoegdheden (artikel 8, eerste lid), volmachtbevoegdheden op het gebied van personele aangelegenheden (artikel 9, tweede lid) en machtigingsbevoegdheden (artikel 10, tweede lid) op directeursniveau toegekend. Aan de CIO wordt daarnaast een volmacht toegekend voor het uitvoeren van privaatrechtelijke rechtshandelingen tot een bedrag van € 100.000,–.

Artikel I, onderdeel H, tweede lid (artikel 9, nieuw vierde lid).

Met deze wijziging wordt de bestaande praktijk, dat het secretariaat van de Raad van Bestuur rechtstreeks wordt aangestuurd door de voorzitter van de Raad van Bestuur, geformaliseerd.

Artikel I, onderdeel E (artikel 5, tweede lid) en onderdeel J, eerste en tweede lid (wijziging bijlage I, onderdeel 2).

Bij de wijziging van het Mandaatbesluit NZa van 17 december 2019 is per abuis aan de directie Strategie een MT-staf toegevoegd en is de toelichting niet aangepast op de wijzigingen in de artikeltekst waarbij aan elke directie een MT-staf is toegevoegd. Met deze aanpassingen wordt dit hersteld.

De integrale tekst van het Mandaatbesluit NZa (en de gewijzigde bijlage die bij het Besluit organisatie, mandaat, volmacht en machtiging behoort), zijn te vinden op de website van de NZa: www.nza.nl.

Naar boven