Definitief instemmingsbesluit winningsplan Nieuwehorne voor gaswinning, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Kennisgeving

De Minister van Economische Zaken en Klimaat heeft ingestemd met het winningsplan Nieuwehorne. Van 1 april 2020 tot en met 13 mei 2020 ligt het instemmingsbesluit ter inzage.

Gaswinning uit de kleine velden

In Nederland zijn er zo’n 240 kleine gasvelden waarvan ongeveer de helft op land ligt. De risico’s en impact van gaswinning uit kleine velden zijn niet vergelijkbaar met die van gaswinning uit het Groningenveld. Ongeveer de helft van het gas dat in Nederland geproduceerd wordt, komt uit de kleine velden. De jaarlijkse hoeveelheid gas die wordt gewonnen uit alle kleine velden neemt af omdat verschillende gasvelden uitgeput raken. En ook al is Nederland begonnen met het afbouwen van gas vanwege de energietransitie, gas blijft de komende decennia nog steeds nodig voor de energievoorziening van woningen en bedrijven. Het gebruik van gas uit eigen land leidt daarbij tot een lagere CO2-uitstoot dan geïmporteerd gas vanwege het transport. Waar het gas uit kleine velden veilig gewonnen kan worden, wordt de winning dan ook toegestaan. Het winningsplan Nieuwehorne beschrijft gaswinning uit een dergelijk klein veld.

Wat staat er in het winningsplan Nieuwehorne?

Vermilion Energy Netherlands B.V. (hierna: Vermilion) heeft een verzoek tot instemming met het winningsplan Nieuwehorne ingediend bij de Minister van Economische Zaken en Klimaat. Het winningsplan betreft het gasveld Nieuwehorne gelegen binnen het gebied van de winningsvergunning Gorredijk. Geografisch gezien ligt het gasveld in de provincie Friesland, in de gemeenten Heerenveen, Weststellingwerf en in het verzorgingsgebied van het Wetterskip Fryslân.

Het Nieuwehorne gasveld is in 2011 aangeboord door Vermilion met de put NWH-01. De aanvraag omvat het gasveld Nieuwehorne, met deelvoorkomens Nieuwehorne-01 en Nieuwehorne-02. De aanleiding voor de indiening van het winningsplan voor het Nieuwehorne gasveld was het plan een tweede boring te doen vanaf de Nieuwehorne 1-locatie naar een deelvoorkomen dat niet door de bestaande put aangesproken werd, en om daarna de in beide deelvoorkomens aanwezige koolwaterstoffen te winnen. Inmiddels heeft de tweede boring vanuit het gasveld Nieuwehorne plaatsgevonden en wil Vermilion door middel van dit winningsplan winning vanuit beide deelvoorkomens realiseren. Vermilion geeft in het winningsplan een verwachte einddatum van productie tot en met 31 december 2029 aan.

Aanpassingen aan het ontwerpinstemmingsbesluit

Het ontwerpinstemmingsbesluit met betrekking tot dit winningsplan heeft reeds ter inzage gelegen. Alle ingediende zienswijzen en reacties op het ontwerpinstemmingsbesluit zijn betrokken bij het opstellen van het definitieve besluit. In de Nota van Antwoord zijn alle zienswijzepunten beantwoord en is opgenomen of en op welke wijze de zienswijzen in het definitieve instemmingsbesluit zijn verwerkt. De voorschriften in het ontwerpinstemmingsbesluit zijn naar aanleiding van de zienswijzen niet aangepast.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt het instemmingsbesluit met het winningsplan Nieuwehorne en de Nota van Antwoord van 1 april 2020 tot en met 13 mei 2020 inzien op de websites: http://www.nlog.nl/opslag-en-winningsplannen-ter-inzage en https://mijnbouwvergunningen.nl/ en tijdens reguliere openingstijden op de volgende locaties:

  • Gemeentehuis Heerenveen, Crackstraat 2, 8441 ES Heerenveen.

  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Bezuidenhoutseweg 73, Den Haag.

Als u op het ontwerpinstemmingsbesluit een zienswijze heeft ingediend en u bent belanghebbende, kunt u nu desgewenst beroep instellen.

Wat zijn de vervolgstappen?

Als u tegen het ontwerpinstemmingsbesluit een zienswijze heeft ingediend en u bent belanghebbende, dan kunt u tot en met 13 mei 2020 beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Als u belang hebt bij het besluit en om gegronde redenen niet in staat bent geweest om een zienswijze in te dienen, kunt u ook beroep instellen.

Het beroepschrift moet ondertekend zijn en ten minste de dagtekening bevatten en de naam en het adres van de indiener, een omschrijving van het besluit waartegen het is gericht, en de gronden van het beroep.

Voor het indienen van een beroepschrift moet u griffierecht betalen. Nadat u het beroep heeft ingediend, zal de Raad van State u laten weten hoeveel en wanneer u moet betalen. Meer informatie vindt u op www.rechtspraak.nl.

Wilt u meer weten?

Meer informatie over het kabinetsbeleid over gaswinning uit kleine velden kunt u vinden op: www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/gaswinning-uit-kleine-gasvelden. Voor nadere informatie en mondeling inspreken kunt u op maandag, dinsdag en donderdag, tijdens kantooruren, contact opnemen met mevrouw C. Sayginer, telefoon 070 – 379 86 10.

Naar boven