Gemeente Amsterdam - ontwerpbestemmingsplan NDSM-werf West, 1e herziening, en ontwerpbesluit vaststelling hogere waarden Wet geluidhinder

Logo Amsterdam

Burgemeester en wethouders van Amsterdam maken ingevolge artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening en artikel 110a van de Wet geluidhinder het volgende bekend.

Burgemeester en wethouders hebben bij besluit van 17 maart 2020 het ontwerpbestemmingsplan NDSM-werf West, 1e herziening en het ontwerpbesluit hogere waarden Wet geluidhinder, vrijgegeven voor terinzagelegging.

Ontwerpbestemmingsplan

Het bestemmingsplan NDSM-werf West waarop voorliggende herziening betrekking heeft, wordt begrensd door de Klaprozenweg en de TT Vasumweg aan de noordzijde, door de MS Van Riemsdijkweg aan de oostzijde, het IJ aan de zuidzijde en door de Melissapier aan de TT Melissaweg aan de westzijde.

Het geldende bestemmingsplan NDSM-werf West biedt het ruimtelijk-juridisch kader voor de ontwikkeling van de voormalige werf naar een hoogstedelijk woon-werkgebied. Het betreft een op ontwikkeling gericht bestemmingsplan, waarin onder meer een voorzieningenprogramma mogelijk is maakt van ca.178.000 m2 bvo en een woonprogramma van 212.250 m2 bvo. Voorliggende herziening voorziet in aanpassing van dit programma naar maximaal 130.000 m2 bvo voorzieningen en 414.000 m2 bvo wonen, binnen een totaal maximum van 515.000 m2 bvo Daarbij wordt de functie ‘wonen’ ook afgestemd op de Huisvestingsverordening.

Ook wordt met voorliggend bestemmingsplan voorzien in een technische aanpassing van de binnenplanse mogelijkheden voor hoogbouwaccenten vanaf 30 meter hoogte. Deze worden in het nu geldende bestemmingsplan mogelijk gemaakt middels een wijzigingsbevoegdheid. Voorliggende herziening voorziet erin dat die wijzigingsbevoegdheid wordt aangepast in een binnenplanse afwijkmogelijkheid.

In deze herziening wordt tevens het actuele parkeerbeleid vertaald (Nota Parkeernormen Auto, vastgesteld door de gemeenteraad op 8 juni 2017, gewijzigd 29 november 2017), zodat met de verdere ontwikkeling van NDSM-werf West uitvoering aan dit actuele beleid kan worden gegeven.

Tenslotte wordt een faseringsregel geschrapt, zodat er meer flexibiliteit in de ontwikkelvolgorde binnen NDSM-werf West ontstaat.

Ontwerpbesluit hogere waarden

Het ontwerpbestemmingsplan maakt door middel van een binnenplanse afwijkingsbevoegdheid nieuwe woningen in hoogbouwaccenten mogelijk. De voorkeursgrenswaarden voor geluid, zoals aangegeven in de Wet geluidhinder, worden voor de geprojecteerde woningen overschreden door industrielawaai van de gezoneerde industrieterreinen Westpoort en Cornelis Douwesterrein, alsmede door het wegverkeerslawaai van de Klaprozenweg.

Omdat geluidreducerende maatregelen aan de bron, in het overdrachtsgebied of aan de ontvangstzijde onvoldoende doeltreffend dan wel bezwaarlijk zijn, is het noodzakelijk om hogere waarden vast te stellen. Daar waar de maximale ontheffingswaarde wordt overschreden dient een dove gevel te worden gerealiseerd.

Crisis- en herstelwet

De Crisis- en herstelwet is op dit bestemmingsplan van toepassing vanwege het programma. Dat heeft procedurele versnellingen tot gevolg.

Terinzagelegging

Het ontwerpbestemmingsplan NDSM-werf West, 1e herziening en het bijbehorende ontwerpbesluit tot vaststelling van hogere waarden zoals bedoeld in de Wet geluidhinder liggen, met de daarop betrekking hebbende stukken, met ingang van 27 maart 2020 gedurende een termijn van zes weken ter inzage bij:

  • het Voorlichtingsloket van het stadhuis, Amstel 1, Amsterdam

  • Stadsdeelkantoor van stadsdeel Noord, Buikslotermeerplein 2000, Amsterdam

Alle stadsloketten zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 08.00 uur tot 20.00 uur.

Let op de eventuele aangepaste dienstverlening in verband met coronavirus.

Het ontwerpbestemmingsplan NDSM-werf West, 1e herziening met de daarop betrekking hebbende stukken, is digitaal raadpleegbaar via www.ruimtelijkeplannen.nl. Het planidentificatienummer (ID) is NL.IMRO.0363.N1807BPGST-OW01.

Zienswijzen

Gedurende bovengenoemde termijn van terinzagelegging kan een ieder zijn zienswijze over het ontwerpbestemmingsplan naar voren brengen bij de gemeenteraad van Amsterdam. Schriftelijke zienswijzen kunnen worden ingebracht bij de gemeenteraad van Amsterdam. Per adres: de directeur van Ruimte & Duurzaamheid, Postbus 2758,1000 CT Amsterdam, t.a.v. mevrouw M. de Vocht.

Gedurende bovengenoemde termijn van terinzagelegging kunnen belanghebbenden hun zienswijze over het ontwerpbesluit tot vaststelling van hogere waarden naar voren brengen bij het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam. Schriftelijke zienswijzen kunnen worden gericht aan burgemeester en wethouders van Amsterdam. Per adres: de directeur van Ruimte & Duurzaamheid, Postbus 2758, 1000 CT Amsterdam, t.a.v. mevrouw M. de Vocht.

Voor het indienen van mondelinge zienswijzen ten aanzien van het ontwerpbestemmingsplan en het ontwerpbesluit tot vaststelling van hogere waarden, kan contact worden opgenomen met Ruimte & Duurzaamheid, tel.nr: 06-51250144.

Uw gegevens worden in overeenstemming met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) verwerkt. Op deze verwerking van persoonsgegevens is een privacyreglement van toepassing. Dit reglement kunt u raadplegen op de website van de gemeente Amsterdam.

 

Amsterdam, 25 maart 2020

burgemeester en wethouders

F.Halsema

burgemeester

P.J.L.M.Teesink

gemeentesecretaris

Naar boven