Vestiging gemeentelijk voorkeursrecht in zoekgebied mogelijk windpark Laarbeek

Logo Laarbeek

Bekendmaking

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Laarbeek maakt op grond van artikel 7 van de Wet Voorkeursrecht Gemeenten (Wvg)bekend dat de raad van de gemeente Laarbeek op 19 maart 2020 heeft besloten op grond van artikel 5 Wvg, percelen aan te wijzen als gronden waarop de artikelen 10 tot en met 15, 24 en 26 Wvg van toepassing zijn. Het voorkeursrecht wordt gevestigd ten behoeve van de mogelijke ontwikkeling van een windpark in Laarbeek.

Aanwijsgebied

Het aanwijsgebied bestaat uit 142 percelen en is begrensd door de gemeentegrens aan de noordzijde, de Zuid Willemsvaart aan de oostzijde, de weg De Hei en het Mariahoutse Bos aan de zuidzijde, en de Rooijseweg aan de westzijde. Het betreft overwegend gronden die thans agrarisch worden gebruikt, enkele gronden hebben een bedrijfs- of natuurbestemming. De gronden zijn nader aangegeven op de bij het besluit behorende kadastrale tekening en de daarbij behorende lijst van eigenaren en beperkt gerechtigden, één en ander naar de stand van de openbare registers van het Kadaster per 16 maart 2018. Aan de gronden wordt een niet-agrarische bestemming toegedacht ten behoeve van de mogelijke ontwikkeling van een windpark. Als vervolgstap scherpt de gemeente haar beleid over de grootschalige opwek van energie aan en neemt het aanwijsbesluit over als onderdeel van de Omgevingsvisie voor het Buitengebied en de omgevingsplannen behorende bij de uitvoering van de Omgevingswet.

Inwerkingtreding

Het besluit van de raad treedt in werking de dag na publicatie in de Staatscourant. Het voorkeursrecht geldt voor een periode van drie jaren, tenzij binnen die periode een opeenvolgende planologische maatregel wordt vastgesteld.

Gevolgen

De vestiging van het voorkeursrecht houdt in dat de eigenaren en / of beperkt gerechtigden van de percelen de grond eerst aan de gemeente Laarbeek moeten aanbieden, als zij de grond of rechten daarop willen vervreemden. Het voorkeursrecht heeft dus pas gevolgen als de rechthebbenden op het perceel tot vervreemding willen overgaan. De eigenaar en / of beperkt gerechtigden ontvangen afzonderlijk schriftelijk bericht over de inhoud van het besluit en de gevolgen hiervan.

Ter inzage

Het besluit van de raad met verdere bijlagen, bevattende de kadastrale kaart en lijst met de aangewezen percelen ligt met ingang van 20 maart 2020 in het gemeentehuis van Laarbeek (Koppelstraat 37, Beek en Donk) voor een ieder kosteloos ter inzage gedurende openingstijden.

Bezwaar en voorlopige voorziening

Belanghebbenden kunnen binnen een termijn van zes weken na bekendmaking van dit besluit een bezwaarschrift indienen bij de raad van de gemeente Laarbeek, postbus 190, 5740 AD Beek en Donk. U dient uw bezwaarschrift te adresseren aan de Commissie Bezwaarschriften. Het bezwaarschrift moet ondertekend zijn en tenminste de volgende onderdelen bevatten: de naam en het adres van de indiener; de dagtekening; een omschrijving van het besluit waartegen bezwaar wordt gemaakt; de gronden van het bezwaar.

Als het besluit voor u op korte termijn gevolgen heeft waartegen u iets wilt doen, dan kunt u de voorzieningenrechter verzoeken om een voorlopige voorziening te treffen. Dit kunt u alleen doen als u ook een bezwaarschrift heeft ingediend. Het verzoek kunt u richten aan de voorzieningenrechter van de rechtbank Oost-Brabant, postbus 90125, 5200 MA ’s-Hertogenbosch. Hieraan zijn kosten verbonden. Vermeld in het verzoek de naam en het adres van de indiener; de dagtekening; een omschrijving van het besluit waarvoor een voorlopige voorziening wordt gevraagd en de gronden voor het verzoek. Het indienen van bezwaar of voorlopige voorziening schorst de werking van de voorlopige aanwijzing niet.

Meer informatie

Belanghebbenden en omwonenden worden per brief over dit besluit geïnformeerd. Meer informatie is ook te vinden op de website van de gemeente Laarbeek. Voor vragen kunt u contact opnemen met mw. M. Oteman, marieke.oteman@laarbeek.nl of telefonisch via 0492-469700.

Aldus besloten in de openbare vergadering van de raad van de gemeente Laarbeek van 19 maart 2020.

De raad voornoemd,

J. van den Berg

Plv. griffier

F.L.J. van der Meijden

de burgemeester van Laarbeek,

Naar boven