Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 11 maart 2020 nr. MBO/21450824 houdende wijziging van de Regeling vaststelling kwalificatiedossiers en opleidingsdomeinen 2016 en de Regeling vaststelling aanvullende kwalificaties experiment ruimte voor de regio

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Gelet op de artikelen 7.2.4, tweede lid, 7.2.4a, vierde lid, van de Wet educatie en beroepsonderwijs, 2.2.3, vierde lid, van het Uitvoeringbesluit WEB en artikel 5, vijfde lid, van de Besluit experiment geregionaliseerde beroepsopleidingen en kwalificaties mbo;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling vaststelling kwalificatiedossiers en opleidingsdomeinen 2016 wordt als volgt gewijzigd:

A

Bijlage 1 wordt als volgt gewijzigd:

1. De volgende nieuwe kwalificatiedossiers en de daarbij behorende kwalificaties, prijsfactoren en de in artikel 7.2.4, tweede lid, onderdeel c, van de Wet educatie en beroepsonderwijs bedoelde gegevens worden ingevoegd overeenkomstig bijlage A bij deze regeling:

  • a) Bij opleidingsdomein 15. Zorg en welzijn (79140):

    • het kwalificatiedossier Mbo-Verpleegkundige (23267) met de daarbij behorende kwalificatie:

      • Mbo-Verpleegkundige (25655);

    • het kwalificatiedossier Verzorgende-IG (23268) met de daarbij behorende kwalificatie:

      • Verzorgende-IG (25656);

2. De volgende kwalificatiedossiers en kwalificaties en de daarbij behorende prijsfactoren en in artikel 7.2.4, tweede lid, onderdeel c, van de Wet educatie en beroepsonderwijs bedoelde gegevens vervallen:

  • a) Bij opleidingsdomein 15. Zorg en welzijn (79140):

    • het kwalificatiedossier Mbo-Verpleegkundige (23182) met de daarbij behorende kwalificatie:

      • Mbo-Verpleegkundige (25480);

    • het kwalificatiedossier Verzorgende IG (23187) met de daarbij behorende kwalificatie:

      • Verzorgende IG (25491);

B

In bijlage 1 wordt bij Opleidingsdomein 3. Techniek en procesindustrie (79020) van het kwalificatiedossier Precisietechniek (23254) (nieuw) de prijsfactor van de kwalificatie Instrumentmaker (25625) (nieuw) gewijzigd van ‘1,3’ in ‘1,8’.

C

Bijlage 2 wordt als volgt gewijzigd:

1. De kwalificatiedossiers en kwalificaties, bedoeld in artikel I, onderdeel A, onder 1, worden vastgesteld op de wijze bedoeld in bijlage B bij deze regeling.

2. De volgende kwalificatiedossiers met de bijbehorende kwalificaties vervallen:

  • a) Bij opleidingsdomein 15. Zorg en welzijn (79140):

    • het kwalificatiedossier Mbo-Verpleegkundige (23182) met de daarbij behorende kwalificatie:

      • Mbo-Verpleegkundige (25480);

    • het kwalificatiedossier Verzorgende IG (23187) met de daarbij behorende kwalificatie:

      • Verzorgende IG (25491);

C

In bijlage 4, onderdeel 15, wordt ‘Mbo-verpleegkundige (25480)’ vervangen door ‘Mbo-verpleegkundige (25655)’.

ARTIKEL II

Aan het eerste artikel van de Regeling vaststelling aanvullende kwalificaties experiment ruimte voor de regio wordt, onder vervanging van de punt aan het slot van dat artikel door een puntkomma, een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • c. Mbo-Verpleegkundige (25655).

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 augustus 2020.

Deze regeling zal met de bijlage A en de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De bijlage B zal worden gepubliceerd op www.s-bb.nl/kwalificatiedossiers.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, I.K. van Engelshoven

BIJLAGEN

De volgende bijlagen horen bij deze regeling:

Bijlage A:

  • Overzicht opnieuw vastgestelde kwalificatiedossiers en kwalificaties met ingang van 1 augustus 2020;

  • Lijst vervallen kwalificatiedossiers en kwalificaties met ingang van 1 augustus 2020.

Bijlage B:

Inhoud van de opnieuw vastgestelde kwalificatiedossiers en de daarbij behorende kwalificaties die met ingang van 1 augustus 2020 in werking treden.

BIJLAGE A BEHORENDE BIJ DE REGELING VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP VAN 11 maart 2020, NR. MBO/21450824

Toelichting

Deze bijlage bevat een overzicht van opnieuw vastgestelde kwalificatiedossiers en kwalificaties die door de onderhavige regeling worden vastgesteld alsmede de daarbij behorende datum waarop dit geschiedt. In een apart schema is opgenomen welke kwalificatiedossiers en kwalificaties door de onderhavige regeling komen te vervallen alsmede de daarbij behorende data waarop dit geschiedt. Voor de deelnemers aan de betreffende opleidingen geldt het overgangsrecht op grond van artikel 7.2.4. zevende lid, van de Wet educatie en beroepsonderwijs (hierna: WEB). Dat betekent dat op basis van een beroepsopleiding gebaseerd op deze oude kwalificatiedossiers nog diploma’s kunnen worden uitgereikt gedurende een periode die overeenkomt met de studieduur van de beroepsopleiding vermeerderd met twee jaren.

Overzicht opnieuw vastgestelde kwalificatiedossiers en kwalificaties met ingang van 1 augustus 2020

Overzicht vervallen kwalificatiedossiers en kwalificaties met ingang van 1 augustus 2020

Dossiercrebo

Dossiernaam

Datum einde instroom

Datum einde opleiding

Wordt vervangen door

Crebo nieuw

23182

Mbo-Verpleegkundige

1-8-2020

1-8-2026

Mbo-Verpleegkundige

23267

23187

Verzorgende IG

1-8-2020

1-8-2025

Verzorgende IG

23768

Kwalificatiecrebo

Kwalificatienaam

Datum einde instroom

Datum einde opleiding

Wordt vervangen door

Crebo nieuw

25480

Mbo-Verpleegkundige

1-8-2020

1-8-2026

Mbo-Verpleegkundige

25655

25491

Verzorgende IG

1-8-2020

1-8-2025

Verzorgende IG

25656

TOELICHTING

Algemeen

Inhoud

Met de Regeling vaststelling kwalificatiedossiers en opleidingsdomeinen 2016 (hierna: Regeling) zijn de kwalificatiedossiers en kwalificaties in het kader van de herziene kwalificatiestructuur mbo vastgesteld. Deze zijn alle van kracht verklaard vanaf het studiejaar 2016–2017. Met de onderhavige regeling worden de kwalificatiedossiers Mbo-Verpleegkundige en Verzorgende-IG en daarbij behorende kwalificaties opnieuw vastgesteld. Deze beide dossiers en de daarbij behorende kwalificaties treden met ingang van 1 augustus 2020 in werking.

Administratieve lasten

Onderhavige wijzigingsregeling leidt niet tot een toename van de administratieve lasten, omdat met deze regeling geen nieuwe informatieverplichtingen worden opgelegd aan burgers, bedrijven of instellingen.

Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 augustus 2020.

Artikelsgewijs

Artikel I, onderdeel A

Dit artikel wijzigt in combinatie met bijlage A het overzicht van vastgestelde kwalificatiedossiers en kwalificaties in bijlage 1 bij de Regeling. In artikel I, onderdeel A, onder 1, worden nieuwe vastgestelde kwalificatiedossiers en kwalificaties en bijbehorende gegevens aan het overzicht toegevoegd. In artikel I, onderdeel A, onder 2, worden de overeenkomstige oude kwalificatiedossiers, kwalificaties en bijbehorende gegevens uit het overzicht geschrapt.

In de hieronder weergegeven gewijzigde kwalificatiedossiers is vanwege de genoemde redenen in de toelichting een wijziging aangebracht.

Kwalificatiedossier Mbo-Verpleegkundige (23267)

Kenmerken van het kwalificatiedossier:

Kwalificatie:

Mbo-Verpleegkundige (25655)

Opleidingsdomein:

15. Zorg en welzijn (79140)

Niveau-indeling:

Niveau 4

Soort opleiding:

Middenkaderopleiding (vierjarig)

Beroepsvereisten:

Ja

Toelichting:

De voorheen opgenomen brancheverbijzonderingen zijn uit het kwalificatiedossier verwijderd. Het kwalificatiedossier Mbo-Verpleegkundige leidt tot een ongedeeld diploma. De brancheverbijzonderingen uit het vorige kwalificatiedossier gaven problemen met betrekking tot de onderwijsuitvoering en examinering. De specifieke kennis en vaardigheden per branche die waren opgenomen in de brancheverbijzonderingen zijn geborgd in het kwalificatiedossier. In het basisdeel is een kennisitem toegevoegd met een verwijzing naar de aanvullende informatie in deze verantwoordingsinformatie (hoofdstuk 13), zodat kennis en vaardigheden voor een specifieke branche geborgd zijn. Daarnaast zijn de CanMEDS-rollen opgenomen in het nieuwe kwalificatiedossier. Bij de typering van de beroepengroep staat een omschrijving van de CanMEDS-rollen. Aan elk werkproces is een CanMEDS-rol gekoppeld. Het kwalificatiedossier is op een hoger abstractieniveau geschreven ten opzichte van het vorige dossier. Het dossier geeft hierdoor meer ruimte voor de onderwijsinstellingen om hieraan invulling te geven in het onderwijs. Tevens is er meer aandacht voor zorg en technologie.

Kwalificatiedossier Verzorgende-IG (23268)

Kenmerken van het kwalificatiedossier:

Kwalificatie:

Verzorgende-IG (25656)

Domeinindeling:

15. Zorg en welzijn (79140)

Niveau-indeling:

Niveau 3

Soort opleiding:

Vakopleiding

Beroepsvereisten:

Ja

Toelichting:

De voorheen opgenomen brancheverbijzonderingen zijn uit het kwalificatiedossier verwijderd. De brancheverbijzonderingen uit het vorige kwalificatiedossier gaven problemen met betrekking tot de onderwijsuitvoering, omdat er onder andere sprake was van overlap tussen het basisdeel en de brancheverbijzondering. Daarnaast werden de brancheverbijzonderingen in sommige gevallen opgevat als profieldelen. Om deze redenen hebben onderwijs en branches samen naar een vorm gezocht waarin de inhoud en herkenbaarheid van het beroep centraal staan. De specifieke kennis en vaardigheden per branche die waren opgenomen in de brancheverbijzonderingen zijn geborgd in het nieuwe kwalificatiedossier. In het basisdeel is een kennisitem toegevoegd met een verwijzing naar de aanvullende informatie in deze verantwoordingsinformatie (hoofdstuk 13), zodat kennis en vaardigheden voor een specifieke branche geborgd zijn.

Een verdiepend keuzedeel kraamzorg geeft de student de mogelijkheid om zich, naast de kennis die via het kwalificatiedossier wordt opgedaan, verder te verdiepen in deze branche. Daarnaast zijn de CanMEDS-rollen opgenomen in het kwalificatiedossier. Bij de typering van de beroepengroep staat een omschrijving van de CanMEDS-rollen. Aan elk werkproces is een CanMEDS-rol gekoppeld. Het kwalificatiedossier is op een hoger abstractieniveau geschreven ten opzichte van het vorige dossier. De werkprocessen kunnen worden uitgevoerd in alle branches. Het dossier geeft hierdoor meer ruimte om invulling aan te geven in het onderwijs en de praktijk. Specifieke voorbeelden zijn verwijderd. Tevens is er in het dossier meer aandacht voor technologie en welzijnselementen.

Artikel I, onderdeel B

Met deze wijziging wordt de prijsfactor voor de kwalificatie van de vakopleiding Instrumentmaker (25625) (nieuw) gelijkgetrokken met die van de kwalificatie van de middenkaderopleiding Researchinstrumentmaker (25626) (nieuw). Reden hiervoor is dat met beide opleidingen ongeveer dezelfde kosten gemoeid zijn. Dit komt doordat tijdens de opleiding gebruik wordt gemaakt van machines en gereedschappen die duur zijn in aanschaf en onderhoud. Ook dient de veiligheid tijdens de opleiding gewaarborgd te worden.

Artikel I, onderdeel C, onder 1

Dit onderdeel stelt in combinatie met bijlage B de aldaar genoemde kwalificatiedossiers en de aldaar genoemde kwalificaties vast in bijlage 2 bij de Regeling.

Artikel I, onderdeel C, onder 2

Op grond van dit onderdeel vervallen de genoemde oude kwalificatiedossiers en de daarbij behorende kwalificaties. Dit voorschrift heeft geen gevolgen voor zittende studenten. Op grond van artikel 7.2.4, zevende lid, Wet educatie en beroepsonderwijs kan een diploma voor een beroepsopleiding die is gebaseerd op één van deze kwalificaties, nog worden uitgereikt gedurende een periode die overeenkomt met de studieduur van de opleiding, vermeerderd met twee jaren.

Artikel I, onderdeel D

Op grond van dit onderdeel wordt de huidige kwalificatie Mbo-verpleegkundige vervangen door de nieuwe kwalificatie Mbo-verpleegkundige. Omdat voor de huidige genoemde kwalificatie een opleidingsduur van 4 jaar geldt, is voor de nieuwe genoemde kwalificatie eveneens een opleidingsduur van 4 jaar toegestaan. Voor de deelnemers aan de betreffende opleidingen geldt het overgangsrecht op grond van artikel 7.2.4. zevende lid, van de Wet educatie en beroepsonderwijs. Dat betekent dat op basis van een beroepsopleiding gebaseerd op deze oude kwalificatiedossiers nog diploma’s kunnen worden uitgereikt gedurende een periode die overeenkomt met de studieduur van de beroepsopleiding vermeerderd met twee jaren.

Artikel II

In de bijlage bij het Besluit experiment geregionaliseerde beroepsopleidingen en kwalificaties mbo is de kwalificatie Mbo-Verpleegkunde (25480) opgenomen. Dat betekent dat instellingen deze kwalificatie kunnen gebruiken om het landelijk deel van een geregionaliseerde kwalificatie op te baseren. Op grond van Artikel I onderdeel B, vervalt deze kwalificatie met ingang van 1 augustus 2020. In het veld bestaat echter belangstelling om een landelijk deel te baseren op de op grond van artikel I, onderdeel A, vastgestelde nieuwe kwalificatie. Om die reden wordt de kwalificatie Mbo-Verpleegkundige (25655) toegevoegd aan artikel 1 van de Regeling vaststelling aanvullende kwalificaties experiment ruimte voor de regio.

Bijlage A bij deze regeling betreft een aanpassing van bijlage 1 bij de Regeling en wordt gepubliceerd in de Staatscourant.

De bijlage B bevat de inhoud van de opnieuw vastgestelde kwalificatiedossiers en kwalificaties (door opneming in bijlage 2 bij de Regeling) en wordt gepubliceerd op de site

www.s-bb.nl/kwalificatiedossiers.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, I.K. van Engelshoven

Naar boven