Besluit van de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming van 3 februari 2020, nr. ANVS-2020/1330, tot wijziging van het Bestuursreglement ANVS in verband met de inwerkingtreding van het Organisatiebesluit ANVS 2.020

De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming,

Gelet op de artikelen 8 en 12b, eerste lid, van de Kernenergiewet;

BESLUIT:

ARTIKEL I

Het Bestuursreglement ANVS wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1 wordt, onder verlettering van de onderdelen e en f tot f en g, een onderdeel ingevoegd, luidende:

e. stafhoofd:

hoofd van een stafafdeling van de Autoriteit volgens het organisatiebesluit van de Autoriteit;.

B

In artikel 3, eerste lid, wordt ”de bestuursleden en de afdelingshoofden” vervangen door ”de bestuursleden, de afdelingshoofden en de stafhoofden”.

C

Artikel 4 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het derde lid wordt ”de bestuursleden en de afdelingshoofden” vervangen door ”de bestuursleden, de afdelingshoofden en de stafhoofden”.

2. Onder vernummering van het zevende lid tot achtste lid wordt een lid ingevoegd, luidende:

  • 7. Stafhoofden kunnen vergaderingen geheel of gedeeltelijk bijwonen, tenzij het bestuur anders beslist.

D

In artikel 5, eerste lid, onderdeel a, wordt voor ”voor zover mogelijk” ingevoegd ”gehoord de eventuele adviezen van de stafhoofden en,”.

E

In artikel 8 wordt ”Een bestuurslid of een afdelingshoofd” vervangen door ”Een bestuurslid, een afdelingshoofd of een stafhoofd”.

F

In artikel 9, eerste lid, wordt ”De bestuursleden en de afdelingshoofden” vervangen door ”De bestuursleden, de afdelingshoofden en de stafhoofden”.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming, J.H. van den Heuvel, bestuursvoorzitter

M. Brugmans, plv. bestuursvoorzitter

Beroepsclausule

Belanghebbenden kunnen binnen 6 weken na de dag van de bekendmaking van dit besluit in de Staatscourant tegen dit besluit beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. U kunt als belanghebbende worden aangemerkt indien u rechtstreeks door dit besluit in uw belangen wordt geraakt.

Het beroepschrift moet van een handtekening, datum, naam en adres van de indiener zijn voorzien. De indiener moet duidelijk aangeven waarom hij tegen dit besluit beroep aantekent.

Zo mogelijk moet bij het beroepschrift een afschrift worden gevoegd van het besluit waartegen het beroep zich richt. Het beroepschrift moet worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Voorlopige voorziening

Indien een beroepschrift is ingediend, kunnen belanghebbenden aan de voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag verzoeken om een voorlopige voorziening te treffen, indien – gelet op de betrokken belangen – onverwijlde spoed dit vereist. Bij het verzoek moet een afschrift van het beroepschrift worden overgelegd. Als burger kunt u uw verzoek tot voorlopige voorziening ook via het digitale loket van de Raad van State indienen (https://digitaalloket.raadvanstate.nl/). Hiervoor moet u beschikken over DigiD. Voor de behandeling van een verzoek om voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd. Inlichtingen over de procedure en de hoogte van het griffierecht kunnen worden verkregen bij de Raad van State, telefoon 070 – 426 44 26.

TOELICHTING

Dit besluit wijzigt het Bestuursreglement ANVS in verband met de inwerkingtreding op 1 januari 2020 van het nieuwe Organisatiebesluit ANVS 2.020. Daarin wordt de functie van stafhoofd geïntroduceerd. Aan de lijst van definities in artikel 1 is daarom een definitie van ”stafhoofd” toegevoegd (onderdeel e).

De stafhoofden hebben als adviseur van het managementteam een open uitnodiging om de vergaderingen van het bestuur bij te wonen. In verband hiermee zijn de artikelen 4 (uitnodiging) en 5, eerste lid, (advisering) aangepast.

De positie van de stafhoofden is voor het overige op dezelfde wijze geregeld als die van de afdelingshoofden. Dit heeft geleid tot aanpassingen van de artikelen 3, eerste lid, (mandaat) en 4, derde lid (vergaderstukken), 8 (belangenverstrengeling en verschoning) en 9, eerste lid (vertrouwelijkheid).

Voor (wijzigingen van) het Bestuursreglement ANVS is de goedkeuring van de Minister voor Milieu en Wonen vereist (art. 12b, tweede lid, van de Kernenergiewet, gelezen in samenhang met het Besluit van 1 november 2019, nr.2019002307, houdende enkele tijdelijke voorzieningen voor de periode dat minister drs. K.H. Ollongren niet in staat is haar taken als Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Vice-Minister-President uit te oefenen (Stcrt. 2019, 61106)). Tegen besluiten die aan goedkeuring zijn onderworpen kan geen bezwaar worden gemaakt (art. 7:1, eerste lid, onderdeel b Algemene wet bestuursrecht). Belanghebbenden die zich tegen dit besluit willen verzetten, moeten daarom direct beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming,, J.H. van den Heuvel, bestuursvoorzitter

M. Brugmans, plv. bestuursvoorzitter

Naar boven