Gemeente Amsterdam - ontwerpbestemmingsplan Barajasbuurt eo en ontwerpbesluit hogere waarden Wet geluidhinder - Amsterdam

Logo Amsterdam

Burgemeester en wethouders van Amsterdam maken ingevolge artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) en artikel 110c van de Wet geluidhinder het volgende bekend:

Burgemeester en wethouders hebben bij besluit van 25 februari 2020 het ontwerpbestemmingsplan Barajasbuurt eo en het daarbij behorende ontwerpbesluit tot vaststelling van hogere waarden zoals bedoeld in de Wet geluidhinder vrijgegeven voor terinzagelegging.

Bestemmingsplan

Het plangebied maakt onderdeel uit van het projectgebied Sloterdijk-Centrum dat bestuurlijk is aangewezen als grootstedelijk gebied en wordt globaal begrensd door:

  • noordzijde: de Plesostraat (inclusief Naritaweg 50-52 en met uitzondering van Naritaweg 30) en de Arlandaweg;

  • oostzijde: Barajasweg en de Hemboog;

  • zuidzijde: de Haarlemmerweg (N200);

  • westzijde: de oostzijde van het Sportpark Spieringhorn. 

De gemeenteraad heeft op 19 juni 2019 het voorbereidingsbesluit Barajasbuurt eo vastgesteld om te voorkomen dat het gebied minder geschikt wordt voor de verwezenlijking van een daaraan bij het plan te geven bestemming. Voorliggend bestemmingsplan voorziet in de juridisch-planologische grondslag voor de transformatie van monofunctioneel kantorengebied naar een multifunctioneel woon-werkgebied. 

Op grond van het bestemmingsplan is alleen het bestaande gebruik ten behoeve van kantoren toegestaan, de onbenutte kantoorruimte op basis van het bestemmingsplan ‘Sloterdijk’ (2013) wordt weg bestemd. Daarvoor in de plaats wordt meer brutovloeroppervlakte programma ten behoeve van wonen en in omvang ondergeschikte niet-woonfuncties toegestaan. In totaal wordt circa 170.000 m2 extra brutovloeroppervlakte programma mogelijk gemaakt in het plangebied. Er worden hogere bouwhoogtes toegestaan, variërend van circa 20 tot 45 meter, met een hoogteaccent ter plaatse van het perceel Naritaweg 10 (65 meter) en het perceel Arlandaweg 92 (57 meter). 

Hogere waarden

De voorkeursgrenswaarden voor geluid zoals aangegeven in de Wet geluidhinder zullen ter plaatse van de woningen worden overschreden. Omdat geluidsreducerende maatregelen onvoldoende doeltreffend dan wel bezwaarlijk zijn, is het noodzakelijk om hogere geluidwaarden vast te stellen. Deze hogere waarden hebben betrekking op wegverkeerslawaai van de binnenstedelijke wegen Haarlemmerweg, Naritaweg, Barajasweg, Radarweg en Arlandaweg en metro, de buitenstedelijke wegen A5 en A10, spoorweglawaai van de spoorlijnen Haarlem – Amsterdam – Schiphol en industrielawaai van het industrieterrein Westpoort. Op 25 februari 2020 heeft het college daarom ook het ontwerpbesluit tot vaststelling van hogere waarden Wet geluidhinder vrijgegeven voor terinzagelegging.  

Crisis- en herstelwet

Het project valt onder categorie 3.1 van bijlage I van de Crisis- en herstelwet (Chw). Als gevolg daarvan is afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Chw van toepassing. Dat betekent onder meer dat bijzondere procedurele bepalingen van toepassing zijn op de beroepsprocedure bij de Raad van State. Die procedure is nu nog niet aan de orde. 

Terinzagelegging

Het ontwerpbestemmingsplan Barajasbuurt eo en het ontwerpbesluit tot vaststelling van hogere waarden, met de daarop betrekking hebbende stukken, liggen met ingang van 29 februari 2020 gedurende een termijn van zes weken ter inzage op de volgende adressen:

Het ontwerpbestemmingsplan Barajasbuurt eo met de daarop betrekking hebbende stukken is digitaal raadpleegbaar via https://www.ruimtelijkeplannen.nl/. Het planidentificatienummer (ID) is NL.IMRO.0363.B1901BPGST-OW01.

 

Zienswijzen

Gedurende bovengenoemde termijn van terinzagelegging kan een ieder een zienswijze over het ontwerpbestemmingsplan naar voren brengen bij de gemeenteraad van Amsterdam. Schriftelijke zienswijzen over het ontwerpbestemmingsplan kunnen naar voren worden gebracht bij de gemeenteraad van Amsterdam, per adres: directeur Ruimte en Duurzaamheid, Postbus 2758, 1000 CT Amsterdam. 

Gedurende bovengenoemde termijn van terinzagelegging kunnen belanghebbenden hun zienswijze over het ontwerpbesluit tot vaststelling van hogere waarden naar voren brengen bij het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam. Schriftelijke zienswijzen over het ontwerpbesluit tot vaststelling van hogere waarden kunnen naar voren worden gebracht bij burgemeester en wethouders van Amsterdam, per adres: directeur Ruimte en Duurzaamheid, Postbus 2758, 1000 CT Amsterdam.  

Het is niet mogelijk om een zienswijze per e-mail in te dienen. 

Voor het naar voren brengen van een mondelinge zienswijze ten aanzien van het ontwerpbestemmingsplan en ten aanzien van het ontwerpbesluit tot vaststelling van hogere waarden kan contact worden opgenomen met de gemeente Amsterdam, mw. R. Bahorie, telefoonnummer 06 2850 4132. 

Uw gegevens worden in overeenstemming met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) verwerkt. Op deze verwerking van persoonsgegevens is een privacyreglement van toepassing. Dit reglement kunt u raadplegen op de website van de gemeente Amsterdam.

 

Amsterdam, 28 februari 2020

Burgemeester en wethouders,

 

Peter Teesink

gemeentesecretaris

 

Femke Halsema

burgemeester

Naar boven