Ontwerp-instemmingsbesluit opslagplan Bergermeer en het ontwerpbesluit omgevingsvergunning Bergermeer, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

De Minister van Economische Zaken en Klimaat heeft ontwerpbesluiten opgesteld voor wijziging van de instemming met het gasopslagplan Bergermeer en de bijbehorende omgevingsvergunning Bergermeer. Van 2 maart 2020 tot en met 14 april 2020 liggen de ontwerp-(instemmings)besluiten ter inzage. Een ieder kan reageren op de ontwerp-(instemmings)besluiten met een zienswijze. In deze kennisgeving staat hoe dat gaat.

Wat zijn de plannen in Bergermeer?

TAQA Onshore B.V. (hierna: TAQA) heeft een verzoek tot wijziging van de eerder gegeven instemming met het opslagplan Bergermeer als ook een aanvraag voor omgevingsvergunning Bergermeer ingediend bij de Minister van Economische Zaken en Klimaat. Deze twee aanvragen zijn door het ministerie gecoördineerd in behandeling genomen en worden daarom tegelijk gepubliceerd. Het opslagplan Bergermeer betreft het voormalige Bergermeer gasveld. Geografisch gezien ligt het gasveld in de provincie Noord-Holland, in de gemeenten Bergen en Alkmaar, alsmede in het verzorgingsgebied van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

De aanvraag voor omgevingsvergunning heeft betrekking op de inrichting gelegen aan de Bergerweg in de gemeente Bergen, op de percelen kadastraal ingedeeld, gemeente Bergen, sectie E, nummers 163 en 172. De aanvraag betreft het aanpassen van de vigerende omgevings- vergunning. Deze is ingediend, omdat er in verband met de verhoging van de maximale reservoirdruk een nieuwe kwantitatieve risicoanalyse is opgesteld.

Opslagplan Bergermeer

Sinds 2014 wordt er gas opgeslagen in het Bergermeer gasveld. Dit gasveld bevindt zich op een diepte van ruim 2 kilometer onder de Bergermeerpolder, Bergen en Alkmaar in Noord- Holland. In de huidige, vergunde situatie is een maximale gemiddelde druk van 133 bar in het Bergermeer gasreservoir toegestaan. TAQA is voornemens om de opslagcapaciteit in dit gasreservoir uit te breiden door het verhogen van de maximale gemiddelde reservoirdruk naar 150 bar. Hierdoor wordt de opslagcapaciteit vergroot van ca. 4,1 miljard Nm3 naar ca. 5,3 miljard Nm3. Voor het wijzigen van de druk zijn geen fysieke aanpassingen van de bestaande installaties benodigd.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt van 2 maart 2020 tot en met 14 april 2020 de ontwerp-(instemmings)besluiten en de onderliggende stukken inzien op http://www.nlog.nl/opslag-en-opslagplannen-ter-inzage en tijdens reguliere openingstijden op de volgende locaties:

  • Gemeentehuis Bergen, Jan Ligthartstraat 4 te Alkmaar

  • Stadskantoor Alkmaar, Mallegatsplein 10 te Alkmaar

  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Bezuidenhoutseweg 73 te Den Haag

Reageren op het ontwerp-instemmingsbesluit?

U kunt van 2 maart 2020 tot en met 14 april 2020 reageren op de ontwerp-(instemmings) besluiten. U kunt op beide ontwerpbesluiten, eventueel los van elkaar, een zienswijze indienen. In uw zienswijze kunt u ingaan op alle onderdelen van de ontwerp-(instemmings) besluiten en de onderliggende stukken. U kunt hierbij denken aan:

  • Staan er naar uw mening onjuistheden in het ontwerpbesluit?

  • Zijn er zaken en/of belangen over het hoofd gezien?

  • Wordt u geraakt in uw belang? Zo ja, kunt u dit toelichten?

U dient in uw zienswijze duidelijk aan te geven op welke onderdelen van welk ontwerp-besluit u reageert en uw zienswijze te onderbouwen met argumenten. Het is goed om te weten dat alleen personen of instanties die op het ontwerp-(instemmings)besluit een zienswijze hebben ingebracht en belanghebbende in de zin van de wet zijn, later tegen het instemmingsbesluit beroep kunnen instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Hoe kunt u reageren?

Hoe kunt u reageren? U kunt uw zienswijze schriftelijk indienen door een brief te sturen naar: Ministerie van Economische Zaken en Klimaat Inspraakpunt Bergermeer, Postbus 142, 2270 AC Voorburg. Uw brief kan alleen als zienswijze in behandeling worden genomen als u ondertekent met uw naam en adres. Dit geldt ook voor eventuele medeondertekenaars. Zienswijzen per e-mail worden in deze procedure niet geaccepteerd.

Wat zijn de vervolgstappen?

Alle zienswijzen en reacties worden betrokken bij de definitieve (instemmings)besluiten. In een Nota van Antwoord wordt opgenomen of en op welke wijze de zienswijzen en reacties in het definitieve (instemming) besluit zijn verwerkt. Hiertegen staat beroep open. Dit wordt te zijner tijd aangekondigd in onder andere de Staatscourant en in huis-aan-huisbladen. Tevens krijgen alle indieners van een geldige zienswijze persoonlijk een brief van het ministerie thuisgestuurd ter kennisgeving van de publicatie van de definitieve besluiten

Wilt u meer weten?

Voor nadere informatie over het opslagplan Bergermeer en mondeling inspreken kunt u op werkdagen van 9.00u tot 12.00u contact opnemen met mevrouw J. Oomes, telefoonnummer 070 – 379 74 75.

Voor nadere informatie over de ontwerp omgevingsvergunning Bergermeer en mondeling inspreken kunt u op werkdagen van 9.00u tot 12.00u contact opnemen met de heer M. Pieters, telefoonnummer 070 – 379 83 89.

Naar boven