Besluit mandaat, volmacht en machtiging Luchtverkeersleiding Nederland 2020

Het bestuur van Luchtverkeersleiding Nederland,

Overwegende dat het voor een doelmatige uitoefening van de aan het bestuur van Luchtverkeersleiding Nederland opgedragen taken, wenselijk is deze bevoegdheden in voorkomende gevallen aan één of meerdere bestuursleden of aan andere functionarissen binnen de organisatie van de Luchtverkeersleiding Nederland mandaat, volmacht en machtiging te verlenen, en,

Gelet op onder meer artikel 5.27, tweede lid van de Wet luchtvaart, en,

Gelet op het Bestuursreglement van Luchtverkeersleiding Nederland,

Besluit:

Artikel 1. Definities en algemene bepalingen

  • 1. LVNL: Luchtverkeersleiding Nederland

  • 2. Onder bestuur wordt verstaan het in artikel 5.24 en 5.27 Wet luchtvaart bedoelde orgaan dat bevoegd is om LVNL in en buiten rechte te vertegenwoordigen.

  • 3. Het bestuur bestaat uit een voorzitter van het bestuur (Chief Executive Officer) en een bestuurder (Chief Financial Officer).

  • 4. Onder het sluiten van een overeenkomst wordt mede verstaan het nemen van het besluit ter voorbereiding van het aangaan van de overeenkomst.

  • 5. Onder het sluiten van een overeenkomst wordt mede verstaan het opschorten, opzeggen en ontbinden van een overeenkomst, alsmede het verrichten van handelingen ter uitvoering van die overeenkomst.

  • 6. Onder verwerkersovereenkomst wordt verstaan een overeenkomst met een derde waarin de verwerking door een derde partij van persoonsgegevens berustend bij LVNL wordt geregeld als bedoeld in de Algemene Verordening Gegevensbescherming.

Artikel 2. Algemene bevoegdheden

  • 1. Aan de voorzitter van het bestuur en de bestuurder wordt ieder afzonderlijk, met toepassing van Afdeling 10.1.1 van de Algemene wet bestuursrecht, mandaat, volmacht en machtiging verleend om LVNL in en buiten rechte te vertegenwoordigen, alsmede alle besluiten te nemen waartoe het bestuur van LVNL bevoegd is.

  • 2. Het bepaalde ingevolge het eerste lid geldt niet indien de artikelen 5, 6, 7 of 11 van toepassing zijn.

Artikel 3. Bijzondere bevoegdheden

  • 1. De bevoegdheid ten aanzien van het sluiten van convenanten op grond van regelingen met als grondslag het Besluit luchtverkeer 2014 wordt gemandateerd aan de general manager Procedures of de manager Aeronautical Design & Information Services. Indien beiden afwezig zijn, is de manager Air Traffic Management Procedures bevoegd.

  • 2. De bevoegdheid om namens LVNL adviezen aan derden te geven ter bescherming van een correcte werking van communicatie-, navigatie- en surveillance-apparatuur dan wel om namens LVNL bestuursrechtelijke (rechts)handelingen te verrichten teneinde deze bescherming bij voorgenomen ruimtelijke plannen te realiseren, komt toe aan de general manager Procedures.

    De general manager Procedures kan de Medewerker Business Support van de afdeling Procedures machtigen om de bevoegdheid als in dit lid bedoeld namens de general manager Procedures uit te oefenen.

Artikel 4. Rechtspositionele bevoegdheden

  • 1. Het mandaat, de volmacht en machtiging ten aanzien van rechtspositionele besluiten en het sluiten van arbeidsovereenkomsten alsmede het nemen van beslissingen en treffen van maatregelen ter uitvoering van de arbeidsovereenkomst met LVNL wordt verleend aan de manager Human Resources.

  • 2. De manager Human Resources kan ten aanzien van de bevoegdheden zoals vermeld in het eerste lid, alsmede zoals vermeld in artikel 9, eerste lid, mandaat, volmacht en machtiging verlenen aan onder hem of haar ressorterende functionarissen.

Artikel 5. Financiële bevoegdheden

  • 1. Het mandaat, de volmacht en machtiging ten aanzien van het doen van financiële transacties en andere financiële aangelegenheden wordt overeenkomstig de hierna te noemen wijze verleend:

    • a. het sluiten van financieringsovereenkomsten en het aangaan en/of garanderen van geldleningen aan de manager Business Planning tezamen met de head Corporate Finance & Contracting of de bestuurder;

    • b. het aan derden verlenen van machtigingen om namens LVNL betalingen te verrichten of gelden te innen aan de manager Business Planning tezamen met de head Corporate Finance & Contracting of de bestuurder;

    • c. het doen van valutatransacties aan de treasurer tezamen met de manager Business Planning of de head Corporate Finance & Contracting;

    • d. het accepteren van verzekeringsclaims aan de treasurer tezamen met de manager Business Planning of de head Corporate Finance & Contracting. Voor zover dit het bedrag van € 2.500 niet te boven gaat, zijn de treasurer en de manager Business Planning zelfstandig bevoegd.

  • 2. Bij afwezigheid van de bestuurder, de head Corporate Finance & Contracting en de manager Business Planning, komen de aan deze ingevolge dit artikel verleende bevoegdheden toe aan de voorzitter van het bestuur, met dien verstande dat indien op grond van dit artikel de bevoegdheid slechts door meer dan één functionaris kan worden uitgeoefend, dit betreffende aantal ongewijzigd dient te blijven.

  • 3. Bij afwezigheid van de treasurer komt de aan deze ingevolge dit artikel verleende bevoegdheid toe aan de manager Business Planning, de head Corporate Finance & Contracting, de voorzitter van het bestuur of de bestuurder, met dien verstande dat indien op grond van dit artikel de bevoegdheid slechts door meer dan één functionaris kan worden uitgeoefend, dit betreffende aantal ongewijzigd dient te blijven.

Artikel 6. Inkoop van (on)roerende zaken en diensten

  • 1. Het mandaat, de volmacht en machtiging ten aanzien van het sluiten van inkoopovereenkomsten betreffende koop en huur van (on)roerende goederen en diensten wordt overeenkomstig de hierna te noemen wijze verleend:

    • a. aan de bestuurder tezamen met de head Corporate Finance & Contracting voor zover het een bedrag van € 500.000,– exclusief btw te boven gaat;

    • b. aan de manager Contracting tezamen met de head Corporate Finance & Contracting of de bestuurder, voor zover het een bedrag van € 500.000,– exclusief btw niet te boven gaat;

    • c. aan de manager Contracting tezamen met de manager Business Planning voor zover het een bedrag van € 250.000,– exclusief btw niet te boven gaat;

    • d. aan de manager Contracting tezamen met een senior buyer voor zover het een bedrag van € 100.000,– exclusief btw niet te boven gaat;

    • e. aan een senior buyer tezamen met een buyer voor zover het een bedrag van € 50.000,– exclusief btw niet te boven gaat;

    • f. aan een buyer tezamen met een assistent buyer voor zover het een bedrag van € 25.000,– exclusief btw niet te boven gaat.

  • 2. De aan deze ingevolge dit artikel verleende bevoegdheden van de bestuurder, de head Corporate Finance & Contracting, de manager Business Planning en de manager Contracting, komen eveneens toe aan de voorzitter van het bestuur, met dien verstande dat indien op grond van dit artikel de volmacht slechts door meer dan één functionaris kan worden uitgeoefend, dit betreffende aantal ongewijzigd dient te blijven.

Artikel 7. Verkoop van (on)roerende zaken en diensten

  • 1. Het mandaat, de volmacht en machtiging ten aanzien van het sluiten van overeenkomsten betreffende de verkoop en verhuur van (on)roerende goederen en diensten, dan wel de levering van diensten wordt overeenkomstig de hierna te noemen wijze verleend:

    • a. aan de head Corporate Finance & Contracting tezamen met de bestuurder, voor zover het een bedrag van € 250.000,– exclusief btw te boven gaat;

    • b. aan de manager Contracting tezamen met de head Corporate Finance & Contracting of de bestuurder, voor zover het een bedrag van € 250.000,– exclusief btw niet te boven gaat;

    • c. aan de manager Contracting tezamen met de manager Business Planning, voor zover het een bedrag van € 125.000,– exclusief btw niet te boven gaat;

    • d. Aan de manager Contracting tezamen met een account manager van de afdeling Contracting, voor zover het een bedrag van € 50.000,– exclusief btw niet te boven gaat;

    • e. In afwijking van het bepaalde onder a. wordt de bevoegdheid ten aanzien van verkoop en verhuur van (on)roerende goederen en diensten, dan wel de levering van diensten die betrekking hebben op de Regional Unit, verleend aan de general manager Regional Unit tezamen met de bestuurder;

    • f. In afwijking van het bepaalde onder b en c wordt de bevoegdheid ten aanzien van verkoop en verhuur van (on)roerende goederen en diensten, dan wel de levering van diensten die betrekking hebben op de Regional Unit, verleend aan de manager Contracting tezamen met de general manager Regional Unit.

  • 2. Bij afwezigheid van de bestuurder, de head Corporate Finance & Contracting, de manager Business Planning, de general manager Regional Unit en de manager Contracting, komen de aan deze ingevolge dit artikel verleende bevoegdheden toe aan de voorzitter van het bestuur, met dien verstande dat indien met toepassing van onderhavig artikel de bevoegdheid slechts door meer dan één functionaris kan worden uitgeoefend, dit betreffende aantal ongewijzigd dient te blijven.

Artikel 8. Beperkte gebruiksrechten

Het mandaat, de volmacht en machtiging ten aanzien van de vestiging en opzegging van een recht op erfdienstbaarheid, het recht van erfpacht en het recht van opstal wordt verleend aan de head Corporate Finance & Contracting.

Artikel 9. Vaststellingsovereenkomsten

  • 1. Het mandaat, de volmacht en machtiging ten aanzien van het sluiten van vaststellingsovereenkomsten die betrekking hebben op het beëindigen van het dienstverband van medewerkers wordt verleend aan de manager Human Resources.

  • 2. Het mandaat, de volmacht en machtiging ten aanzien van het sluiten van andere vaststellingsovereenkomsten dan bedoeld in het eerste lid wordt verleend aan de head Corporate Finance & Contracting.

Artikel 10. Geheimhoudingsovereenkomsten, dataovereenkomsten verwerkersovereenkomsten

  • 1. Het mandaat, de volmacht en machtiging ten aanzien van het sluiten van geheimhoudingsovereenkomsten en verwerkersovereenkomsten ten behoeve van het sluiten van een inkoop- of verkoopovereenkomst wordt verleend aan de manager Contracting of een accountmanager van de afdeling Contracting.

  • 2. Het mandaat, de volmacht en machtiging ten aanzien van het sluiten van geheimhoudingsovereenkomsten, overeenkomsten tot verstrekking van data en verwerkersovereenkomsten waarbij het onderwerp van de overeenkomst informatie of persoonsgegevens betreft die betrekking heeft op luchtverkeersdienstverlening, wordt verleend aan de director Operations.

  • 3. Het mandaat, de volmacht en machtiging ten aanzien van het sluiten van geheimhoudingsovereenkomsten, overeenkomsten tot verstrekking van data en verwerkersovereenkomsten waarbij het onderwerp van de overeenkomst informatie of persoonsgegevens betreft die betrekking heeft op luchtverkeersdienstverlening vanuit de Regional Unit, wordt verleend aan de general manager Regional Unit.

  • 4. Het mandaat, de volmacht en machtiging ten aanzien van het sluiten van geheimhoudingsovereenkomsten, overeenkomsten tot verstrekking van data en verwerkersovereenkomsten ten behoeve van de uitvoering van veiligheidsonderzoeken wordt verleend aan de manager Operational Risk Management.

  • 5. Het mandaat, de volmacht en machtiging ten aanzien van het sluiten van overige geheimhoudingsovereenkomsten, overeenkomsten tot verstrekking van data en verwerkersovereenkomsten als bedoeld in de Algemene Verordening Gegevensbescherming wordt verleend aan de general manager of manager die het aangaat.

Artikel 11. Samenwerkingsovereenkomsten Regionale Unit

  • 1. Het mandaat, de volmacht en machtiging ten aanzien van het sluiten van overeenkomsten of andere vormen van (internationale) samenwerking met betrekking tot de luchtverkeersdienstverlening vanuit de Regional Unit, wordt verleend aan de general manager Regional Unit tezamen met de voorzitter van het bestuur.

  • 2. Bij afwezigheid van de voorzitter van het bestuur is de bestuurder bevoegd.

Artikel 12 Operationele overeenkomsten

  • 1. Ten aanzien van het sluiten van operationele overeenkomsten (Letters of Agreement) op het gebied van overdracht van luchtverkeersdienstverlening, wordt verleend aan de general manager Procedures.

  • 2. In afwijking van het bepaalde onder lid 1 wordt het mandaat, de volmacht en machtiging ten aanzien van het sluiten van operationele overeenkomsten (Letters of Agreement) op het gebied van overdracht van luchtverkeersdienstverlening vanuit de Regional Unit, verleend aan de general manager Regional Unit.

  • 3. Het mandaat, de volmacht en machtiging ten aanzien van het sluiten van overige operationele overeenkomsten die een direct verband houden met het verlenen van luchtverkeersdiensten, wordt verleend aan de general manager Procedures, dan wel aan de general manager Regional Unit voor zover deze overeenkomsten betrekking hebben op luchtverkeersdiensten op de regionale luchthavens.

Artikel 13. Bevoegdheden op het gebied van de Wet openbaarheid van bestuur

De bevoegdheid ten aanzien van het afgeven van besluiten op grond van de Wet openbaarheid van bestuur wordt gemandateerd aan de manager Customer Relations & Communications of de functionaris belast met woordvoering.

Artikel 14. Bezwaar- en beroepsprocedures, rechtsmaatregelen

  • 1. Het mandaat ter afdoening van de beslissingen van Luchtverkeersleiding Nederland ter zake van de ingevolge de artikelen 3 en 13 ingediende bezwaarschriften en overige op grond van de Algemene wet bestuursrecht ingediende bezwaarschriften wordt verleend aan de manager Corporate Legal.

  • 2. Het mandaat, de volmacht en machtiging om LVNL in bestuurs- en civielrechtelijke procedures te vertegenwoordigen wordt verleend aan de manager Corporate Legal en iedere Legal Counsel.

  • 3. Het mandaat, de volmacht en machtiging tot het (doen) instellen van gerechtelijke procedures, tot het (doen) instellen van rechtsmaatregelen ter behoud van rechten, tot het (doen) instellen van rechtsmaatregelen tegen besluiten dan wel behoud van ieder recht van LVNL, alsmede het inhuren van rechtsbijstand ten behoeve van LVNL wordt verleend aan de manager Corporate Legal.

  • 4. De manager Corporate Legal kan voor incidentele gevallen ten aanzien van de bevoegdheden zoals vermeld in het eerste en derde lid schriftelijk ondermandaat, volmacht en machtiging verlenen aan iedere Legal Counsel.

Artikel 15. Klachtenprocedures

De afdoening van klachtenprocedures op grond van de Algemene wet bestuursrecht, wordt gemandateerd aan de klachtencoördinator of bij diens afwezigheid aan een plaatsvervanger.

Artikel 16. Slotbepalingen

  • 1. Besluiten en convenanten inzake publiekrechtelijke bevoegdheden van het bestuur van LVNL die door de in voorgaande artikelen genoemde functionarissen op grond van deze regeling worden genomen respectievelijk gesloten en ondertekend, vermelden aan het slot:

    Het bestuur van Luchtverkeersleiding Nederland,

    in deze vertegenwoordigd door,

    gevolgd door functieaanduiding,

    (handtekening)

    Naam

  • 2. Overeenkomsten en andere handelingen die door de in voorgaande artikelen genoemde functionarissen voor LVNL op grond van dit besluit krachtens privaatrecht zijn gesloten respectievelijk verricht, vermelden aan het slot:

    Luchtverkeersleiding Nederland,

    in deze vertegenwoordigd door,

    gevolgd door functieaanduiding,

    (handtekening)

    Naam

Artikel 17

Dit besluit kan worden aangehaald als: Besluit mandaat, volmacht en machtiging Luchtverkeersleiding Nederland 2020. Het zal worden gepubliceerd in de Staatscourant.

Artikel 18

De Mandaatregeling en volmacht Luchtverkeersleiding Nederland 2019 (Staatscourant 2019, nr. 53173, 1 oktober 2019) wordt ingetrokken. Dit besluit treedt in werking op 1 januari 2020.

Luchthaven Schiphol, 19 december 2019

Het bestuur van Luchtverkeersleiding Nederland

de voorzitter van het bestuur, M.W.A. van Dorst

de bestuurder, M.L.F.J. Banning

TOELICHTING

Algemeen

Sinds 1 januari 1993 is de luchtverkeersbeveiligingsorganisatie, genaamd Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL), verzelfstandigd en heeft zij op grond van de Wet luchtvaart (voorheen Wet luchtverkeer) rechtspersoonlijkheid. Ingevolge artikel 5.27, eerste lid, van de Wet luchtvaart wordt LVNL in en buiten rechte door het bestuur vertegenwoordigd. Het bestuur van LVNL bestaat uit twee leden, welke respectievelijk de titel dragen voorzitter van het bestuur en bestuurder. De werktitels zijn Chief Executive Officer respectievelijk Chief Financial Officer.

Zoals gesteld, is op grond van artikel 5.27 eerste lid Wet luchtvaart alleen het bestuur als geheel bevoegd om namens LVNL publiekrechtelijke en privaatrechtelijke rechtshandelingen te verrichten. Uit overwegingen van doelmatigheid wordt daarom in het tweede lid van artikel 5.27 Wet luchtvaart bepaald dat ook individuele bestuursleden of andere functionarissen, LVNL in en buiten rechte mogen vertegenwoordigen. Deze vertegenwoordiging kan ook betrekking hebben op bepaalde onderdelen van de taak van LVNL.

In onderhavige regeling wordt hier uitvoering aan gegeven. Op grond van artikel 10:12 van de Algemene wet bestuursrecht zijn de bepalingen van de Algemene wet bestuursrecht betreffende mandaat van overeenkomstige toepassing op het verrichten van privaatrechtelijke rechtshandelingen door personen die werken binnen een bestuursorgaan. In aansluiting hierop wordt in deze mandaatregeling niet alleen de publiekrechtelijke, maar ook de privaatrechtelijke vertegenwoordigingsbevoegdheid ondergebracht.

De indeling van de organisatie en de werkwijze van het bestuur is beschreven in het Bestuursreglement van LVNL. Voor de uitoefening van bevoegdheden die krachtens mandaat, volmacht en machtiging zijn toegekend aan functionarissen van LVNL geldt ingevolge artikel 10:6, eerste lid Algemene wet bestuursrecht dat deze functionarissen daarbij te allen tijde de door het bestuur gegeven instructies in acht dienen te nemen. Gelet op artikel 10:6, tweede lid, Algemene wet bestuursrecht kunnen bedrijfsregelingen en werkprocesbeschrijvingen van LVNL bepalen voor welke gevallen de functionarissen het bestuur vooraf dan wel achteraf moeten informeren over de uitoefening van de desbetreffende bevoegdheid.

Artikelsgewijze toelichting

Artikel 1

Dit artikel definieert in de eerste plaats voor dit besluit de begrippen LVNL, bestuur, voorzitter en bestuurder.

Dit artikel regelt tevens voor dit besluit een uitbreiding van het begrip overeenkomst. Voor een rechtspersoon ingesteld krachtens publiekrecht zoals LVNL geldt rechtens dat de rechtspersoon een privaatrechtelijke overeenkomst mag aangaan nadat daartoe eerst een besluit ter voorbereiding van die privaatrechtelijke overeenkomst is genomen. In de praktijk vallen het nemen van dat besluit en (de beslissing tot) het verrichten van de privaatrechtelijke rechtshandeling in de regel samen. Het vierde lid maakt het mogelijk dat met de verlening van een volmacht voor het verrichten van privaatrechtelijke rechtshandeling tevens automatisch een mandaat kan worden verleend voor het nemen van het besluit ter voorbereiding van de privaatrechtelijke rechtshandeling (zie hierover ook de toelichting bij artikel 4).

Het vijfde lid regelt dat met het verlenen van een volmacht voor het sluiten van een overeenkomst tevens volmacht wordt verleend voor het opschorten, opzeggen en ontbinden van die overeenkomst, alsmede machtiging voor het verrichten van handelingen ter uitvoering van die overeenkomst. De bevoegdheden als bedoeld in artikel 14, tweede en derde lid zijn hierop een uitzondering. Deze bevoegdheden komen toe aan de manager Corporate Legal.

Artikel 2

Het eerste lid voorziet in de mogelijkheid dat de voorzitter van het bestuur en de bestuurder ieder afzonderlijk de besluitbevoegdheden van het bestuur mogen uitoefenen en namens de rechtspersoon LVNL verplichtingen kunnen aangaan jegens derden.

Het tweede lid bepaalt dat het bepaalde in de artikelen 5, 6, 7 en 11 een uitzondering vormen op het bepaalde in het eerste lid. De in deze artikelen aangegeven bevoegdheden mogen bij wijze van waarborg alleen door de daar genoemde functionarissen tezamen worden uitgeoefend.

Artikel 3

Het gaat hier om besluiten in de zin van de Algemene wet bestuursrecht om namens het bestuur van LVNL overeenkomsten te sluiten op grond van het Besluit luchtverkeer 2014 of onderliggende regelingen.

Artikel 4

Met de invoering van de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (WNRA) is per 1 januari 2020 de ambtelijke aanstelling van het personeel van LVNl omgezet in een privaatrechtelijke arbeidsovereenkomst. Op grond van dit artikel kan de manager Human Resources namens het bestuur van LVNL overeenkomsten sluiten op rechtspositioneel gebied. Het gaat hier om arbeidsovereenkomsten en allerlei andere beslissingen inzake bezoldiging, het al dan niet verlenen van (buitengewoon) verlof, vakantie, etc. Het tweede lid bepaalt dat de manager Human Resources ondermandaat en volmacht kan verlenen aan onder hem/haar ressorterende medewerkers. Ondermandaat is mogelijk op grond van artikel 10:9 van de Algemene wet bestuursrecht. Het houdt in dat de gemandateerde, in dit geval manager Human Resources, op zijn/haar beurt mandaat verleent aan een ander. Het verlenen van ondermandaat is alleen toegestaan indien de oorspronkelijke mandaatverlener, het bestuur van LVNL, dat uitdrukkelijk heeft bepaald. Middels dit besluit is hiervoor zorg gedragen.

Met in de werkingtreding van de WNRA kan het zich voordoen dat bestuursrechtelijke besluitvormingsprocedures inzake de rechtspositie van een medewerker van LVNL die zijn aangevangen voor 1 januari 2020 bij wijze van overgangsregeling bestuursrechtelijk moeten worden afgedaan. De zinsnede ‘...en machtiging ten aanzien van rechtspositionele besluiten’ in de eerste volzin van het eerste lid van dit artikel stelt zeker dat de manager Human Resources tevens het mandaat heeft om deze besluiten te nemen. De mandatering van de bevoegdheid om besluiten op bezwaar te nemen (aan de manager Corporate Legal) is geregeld in artikel 14, eerste lid.

Artikel 5

Financiële aangelegenheden worden binnen LVNL behandeld door de head Corporate Finance & Contracting. Artikel 5 regelt een aantal specifieke financiële aangelegenheden, op grond waarvan de head Corporate Finance & Contracting en de manager Business Planning bevoegd zijn LVNL te vertegenwoordigen en verplichtingen kunnen aangaan. Bij het aan derden verlenen van machtigingen kan worden gedacht aan het (namens LVNL) uitbetalen van loon door een administratiekantoor.

De voorzitter van het bestuur fungeert op basis van het tweede lid, als vangnet bij afwezigheid van één van de op basis van dit artikel bevoegde personen. De toevoeging ‘met dien verstande dat’ in het tweede lid, borgt dat het aantal functionarissen dat op grond van dit artikel moet tekenen ongewijzigd blijft. Het derde lid kent een soortgelijke regeling.

Artikel 6

De afdeling Contracting is verantwoordelijk voor het sluiten van inkoopovereenkomsten, na goedkeuring van de budgethouder. Voor zover het overeenkomsten boven een bedrag van € 500.000,– exclusief btw betreft, dient de bestuurder én de head Corporate Finance & Contracting te tekenen. Bij afwezigheid van de bestuurder of de head Corporate Finance & Contracting dient de voorzitter van het bestuur (mee) te tekenen.

Indien een overeenkomst wordt gesloten voor een bedrag tussen de € 250.000,– en € 500.000,– exclusief btw dan zijn de manager Contracting en de head Corporate Finance & Contracting of bestuurder bevoegd. Voor de lagere bedragen worden aan de manager Contracting, de manager Business Planning, de senior buyer, de buyer en de assistent buyer bevoegdheden toegekend, waarbij de tweehandtekeningenstructuur geldt.

Artikel 7

De afdeling Contracting is verantwoordelijk voor het sluiten van overeenkomsten inzake de verkoop en verhuur van goederen en diensten en het sluiten van overeenkomsten inzake de levering van diensten. Veelal gebeurt dit in samenwerking met de voorzitter van het bestuur of de bestuurder en/of de manager Business Planning. Voor zover het een bedrag van € 250.000,– exclusief btw te boven gaat is de head Corporate Finance & Contracting tezamen met de bestuurder bevoegd. Bij afwezigheid van de bestuurder of de head Corporate Finance & Contracting kan ook de voorzitter van het bestuur tekenen.

Voor de lagere bedragen worden aan de manager Contracting, de manager Business Planning en de account manager zelfstandige bevoegdheden toegekend, waarbij de tweehandtekeningenstructuur geldt.

Voor zover het gaat om dienstverlening met betrekking tot de Regional Unit, is de general manager Regional Unit bevoegd om mee te tekenen.

Artikel 8

Dit artikel regelt de bevoegdheid van de head Corporate Finance & Contracting om een recht van erfdienstbaarheid, een recht van erfpacht en een recht van opstal namens LVNL te vestigen.

Een erfdienstbaarheid is een last, waarmee een onroerende zaak – het dienende erf – ten behoeve van een andere onroerende zaak – het heersende erf – is bezwaard, zoals het recht van overpad. Het recht van erfpacht geeft de erfpachter de bevoegdheid om de onroerende zaak van een ander (eigenaar, erfverpachter) te houden en te gebruiken. Het recht van opstal is ten slotte het recht om in, op of boven een onroerende zaak van een ander (eigenaar) gebouwen, werken of beplantingen in eigendom te hebben of te verkrijgen. Genoemde (beperkte) gebruiksrechten zijn geregeld in het Burgerlijk Wetboek, Boek 5 (titels 5.6 tot en met 5.8).

Artikel 9

Op grond van het eerste lid is in geval van een financiële regeling die betrekking heeft op de beëindiging van het dienstverband van een medewerker van LVNL, de manager Human Resources bevoegd. Op grond van het tweede lid is de head Corporate Finance & Contracting bevoegd alle overige financiële vaststellingsovereenkomsten te sluiten.

Artikel 10

Het mandaat, de volmacht en machtiging voor het sluiten van geheimhoudingsovereenkomsten, overeenkomsten tot verstrekking van data en verwerkersovereenkomsten wordt verleend aan de manager Contracting of een accountmanager van de afdeling Contracting, voor zover het overeenkomsten betreft die verband houden met het sluiten van een overeenkomst voor in- of verkoop (lid 1).

Voor het geval de verstrekking van informatie hoofdzakelijk betrekking heeft op onderwerpen gerelateerd aan luchtverkeersdienstverlening, wordt dit mandaat, de volmacht en machtiging verleend aan de directeur Operations (lid 2), dan wel de general manager Regional Unit als het gaat om luchtverkeersdienstverlening vanuit de Regional Unit (lid 3). Hierbij dient bijvoorbeeld gedacht te worden aan uitwisseling van gegevens tussen verleners van luchtvaartnavigatiediensten in het kader van (het onderzoeken van) samenwerking. Er is hierbij geen sprake van een klant-leverancier relatie.

Het vierde lid regelt het mandaat, de volmacht en machtiging voor het sluiten van geheimhoudingsovereenkomsten, overeenkomsten tot verstrekking van data en verwerkersovereenkomsten ten behoeve van de uitvoering van veiligheidsonderzoeken. Deze worden verleend aan de manager Operational Risk Management.

Het vijfde lid bevat tenslotte een regeling voor alle andere gevallen waarin het sluiten van een geheimhoudingsovereenkomst, overeenkomst tot verstrekking van data of een verwerkersovereenkomst nodig is. In die gevallen de general manager of manager die het aangaat bevoegd.

Artikel 11

Dit artikel bevat een specifieke regeling voor het sluiten van overeenkomsten voor (internationale) samenwerking met betrekking tot de luchtverkeersdienstverlening vanuit de Regional Unit. Het mandaat, de volmacht en machtiging daartoe wordt verleend aan de general manager Regional Unit tezamen met de voorzitter van het bestuur.

Artikel 12

Dit artikel bevat een regeling voor het sluiten van overeenkomsten voor verschillende operationele aangelegenheden. Voor overeenkomsten met betrekking tot de overdracht van verantwoordelijkheden tussen luchtverkeersleidingsdiensten voor een vlucht en onderlinge (tijdelijke) overdracht aan verantwoordelijkheid voor een groep vluchten of voor luchtverkeersleidingsgebieden bevatten het eerste en tweede lid een bijzondere regeling. Deze overeenkomsten worden gesloten door de general manager Procedures (lid 1) respectievelijk voor wat betreft de regionale luchthavens door de general manager Regional Unit (lid 2).

Het derde lid bevat een regeling voor alle andere overeenkomsten inzake operationele aangelegenheden inzake luchtverkeersdienstverlening. Hierbij kan worden gedacht aan overeenkomsten met luchthaven(s), luchtvaartmaatschappijen etc. over de maximale afhandelingscapaciteit van vliegtuigen door LVNL en bijvoorbeeld aan overeenkomsten met buitenlandse luchtverkeersleidingsorganisaties over samenwerking op het gebied van opleiden van verkeersleiders. De bevoegdheden hiertoe komen toe aan de general manager Procedures, respectievelijk voor wat betreft de regionale luchthavens aan de general manager Regional Unit.

Artikel 13

Op grond van de Wet openbaarheid van bestuur dient een bestuursorgaan, zoals LVNL, in beginsel op verzoek informatie te verstrekken met betrekking tot de uitvoering van haar taak. Het moet dan gaan om informatie, neergelegd in een document dat betrekking heeft op een bestuurlijke aangelegenheid. Via deze mandaatregeling verkrijgen de manager Customer Relations & Communications en de functionaris belast met woordvoering de bevoegdheid om over het verstrekken van deze informatie te beslissen.

Artikel 14

Om te kunnen komen tot een zorgvuldige heroverweging, is de manager Corporate Legal bevoegd tot de afdoening van besluiten op bezwaar (lid 1). Daarnaast mogen de manager Corporate Legal en iedere Legal Counsel, LVNL vertegenwoordigen in bestuurs- en civielrechtelijke procedures (lid 2).

De manager Corporate Legal beschikt in gevolge het derde lid over het mandaat, de volmacht en machtiging tot het (doen) instellen van gerechtelijke procedures, tot het (doen) instellen van rechtsmaatregelen ter behoud van rechten, tot het (doen) instellen van rechtsmaatregelen tegen besluiten dan wel behoud van ieder recht van LVNL. Het gaat hierbij in de eerste plaats om het instellen van bezwaar en beroep tegen besluiten van andere bestuursorganen en het instellen van hoger beroep tegen gerechtelijke uitspraken inzake besluiten van het bestuur van LVNL. Het gaat hier ook om het instellen van gerechtelijke procedures ter nakoming van overeenkomsten (wanprestatie) en procedures uit onrechtmatige daad. De manager Corporate Legal is ook bevoegd te besluiten tot het inhuren van rechtsbijstand ten behoeve van LVNL (advocaten).

Voor incidentele gevallen mag de manager Corporate Legal voor de bevoedheden als bedoeld in het eerste en derde lid schriftelijk mandaat, volmacht en machtiging verlenen de aan hem toegekende bevoegdheden aan iedere Legal Counsel van LVNL (lid 4).

Artikel 15

Volgens de Algemene wet bestuursrecht, Hoofdstuk 9, dient een bestuursorgaan zorg te dragen voor het behoorlijk behandelen van schriftelijke en mondelinge klachten. Binnen LVNL is de klachtencoördinator, of bij afwezigheid diens plaatsvervanger, verantwoordelijk voor de afdoening van de klacht.

Artikel 16

Dit artikel bepaalt de wijze van ondertekening van krachtens mandaat genomen besluiten van het bestuur van LVNL (lid 1) en krachtens volmacht voor LVNL gesloten overeenkomsten (lid 2).

Naar boven