Regeling van de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking van 14 februari 2020, nr. Min-Buza.2020.4906-8, tot wijziging van de Algemene douaneregeling in verband met digitale afgifte certificaten van oorsprong

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking,

Gelet op artikel 2:2, eerste lid, van het Algemeen douanebesluit;

Besluit:

ARTIKEL I

In de Algemene douaneregeling komt artikel 1:14, derde lid, tweede zin, te luiden: Wanneer de aanvraag wordt ingewilligd, wordt het certificaat van oorsprong door de Kamer bekrachtigd.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 april 2020

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, S.A.M. Kaag

TOELICHTING

Met deze wijziging van de Algemene douaneregeling wordt de nationale regelgeving aangepast aan het Douanewetboek van de Unie1. Voorheen werd, in de uitvoeringsverordening van het Communautair Douanewetboek2, het format van de certificaten van oorsprong exact voorgeschreven, waaronder de verplichting van een stempel en een handtekening. Op grond van artikel 6 van het Douanewetboek van de Unie vindt de uitwisseling van informatie tussen de douaneautoriteiten onderling en tussen marktdeelnemers en douaneautoriteiten plaats met behulp van elektronische gegevenswerkingstechnieken. Om deze reden, wordt, mede in verband met de verwachting dat ook het proces van afgifte van certificaten van oorsprong in de toekomst geheel digitaal zal plaatsvinden, de bepaling van artikel 1:14 van de Algemene douaneregeling nu techniekneutraal geformuleerd.

Administratieve lasten als gevolg van wijziging van de Algemene douaneregeling

De wijziging van de regeling leidt niet tot een stijging van de administratieve lasten voor het bedrijfsleven.

Vaste verandermomenten

In verband met het beleid inzake de vaste verandermomenten treedt deze regeling in werking met ingang van 1 april 2020.

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, S.A.M. Kaag


X Noot
1

Verordening (EU) nr. 952/2013 van het Europees Parlement en van de Raad van 9 oktober 2013 tot vaststelling van het douanewetboek van de Unie (PbEU 2013, L 269).

X Noot
2

Verordening (EEG) nr. 2913/92 van de Raad van 12 oktober 1992 tot vaststelling van het communautair douanewetboek (PbEG 1992, L 302).

Naar boven