Besluit van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 14 februari 2020, nr. WJZ/ 20030471, tot het verlenen van volmacht en machtiging aan functionarissen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in verband met bevoegdheden ten aanzien van attachés en lokale werknemers van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (Besluit volmacht en machtiging attachés en lokale werknemers LNV 2020)

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Handelende in overeenstemming met de Minister van Buitenlandse Zaken;

Gelet op artikel 1.2 van de Legal Status (Local Staff) Regulations 2020;

Besluit:

Artikel 1

  • 1. Aan de bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken werkzame secretaris-generaal, de directeuren van bedrijfsvoeringsdirecties en uitvoeringsorganisaties en hoofden van vertegenwoordigingen van het Koninkrijk in het buitenland alsmede hun plaatsvervangers wordt volmacht en machtiging verleend voor het verrichten van rechtshandelingen en overige handelingen die verband houden met:

    • a. de uitvoering van de Aanvullende CAO Rijk Uitzendingen en de Legal Status (Local Staff) Regulations 2020, alsmede regelingen ter vervanging of wijziging hiervan;

    • b. het afhandelen van de met het vorige onderdeel verband houdende geschillen bij een geschillencommissie of rechterlijke instantie ten aanzien van uitgezonden werknemers en lokale werknemers die vallen onder de verantwoordelijkheid van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

  • 2. De in het eerste lid bedoelde functionarissen kunnen schriftelijk besluiten dat onder hen ressorterende functionarissen mede bevoegd zijn uitvoering te geven aan de in het eerste lid bedoelde volmacht en machtiging.

  • 3. De in het eerste lid bedoelde functionarissen oefenen hun in het eerste en tweede lid bedoelde bevoegdheden uit met inachtneming van de terzake:

    • a. door of namens de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de Minister van Buitenlandse Zaken gemaakte afspraken en

    • b. door of namens de Minister van Buitenlandse Zaken gegeven instructies.

Artikel 2

Het krachtens volmacht of machtiging ondertekenen van stukken geschiedt als volgt:

De Staat der Nederlanden, namens deze:

de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, vertegenwoordigd door

[functie] van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

[handtekening]

[naam functionaris]

Artikel 3

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin dit wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2020.

’s-Gravenhage, 14 februari 2020

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten

TOELICHTING

Met dit besluit verleent de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) met ingang van 1 januari 2020 volmacht en machtiging aan de bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) werkzame secretaris-generaal, de directeuren van bedrijfsvoeringsdirecties en uitvoeringsorganisaties en hoofden van vertegenwoordigingen van het Koninkrijk in het buitenland alsmede hun plaatsvervangers om rechtshandelingen en andere handelingen te verrichten ten aanzien van twee groepen van werknemers (attachés en lokale werknemers) van de Staat der Nederlanden die vallen onder de verantwoordelijkheid van de Minister van LNV. De oude volmacht met deze strekking van de Minister van Economische Zaken van 31 oktober 2007, kenmerk WJZ/7124737 zal door de Minister van Economische Zaken en Klimaat worden ingetrokken.

Deze volmacht is nodig vanwege de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra) waardoor in de sector Rijk alle personele regelingen worden vervangen als gevolg waarvan daarop betrekking hebbende mandaat-, volmacht- en machtigingsregelingen vervanging behoeven. Van (bestuursrechtelijk) mandaat is immers geen sprake meer na omzetting van de publiekrechtelijke aanstellingen in civielrechtelijke arbeidsovereenkomsten, naar burgerlijk recht is sprake van een volmachtverlening. Met deze regeling is materieel geen wijziging beoogd in de tot 1 januari 2020 geldende regeling betreffende verlening van mandaat, volmacht en machtiging voor onderstaande groepen personeel.

Deze volmacht betreft de uitvoering van de Aanvullende CAO Rijk Uitzendingen (ACRU) ten aanzien van door de Minister van LNV namens de Staat met toepassing van de ACRU naar het buitenland uitgezonden werknemers (attachés). De ACRU vervangt met name het Dienst Buitenlandse Zaken Voorzieningenstelsel 2018 en de op uitzending van ambtenaren naar posten betrekking hebbende delen van het Reglement Dienst Buitenlandse Zaken.

Het betreft daarnaast de uitvoering van de Legal Status (Local Staff) Regulations 2020 (LSR 2020) ten aanzien van degenen die door de Minister van LNV namens de Staat in dienst zijn genomen op arbeidsovereenkomst naar lokale voorwaarden voor werkzaamheden bij een vertegenwoordiging van het Koninkrijk in het buitenland (lokale werknemers). De volmacht en machtiging geldt ook voor regelingen ter vervanging of wijziging van de ACRU en de LSR 2020.

De in het eerste en tweede lid van artikel 1 bedoelde bevoegdheden worden uitgeoefend met inachtneming van de daartoe door of namens de Minister van BZ gegeven instructies. En met inachtneming van de afspraken die terzake tussen de ministers zijn gemaakt. Zoals de afspraken die zijn gemaakt in het overleg van de (plaatsvervangend) secretarissen-generaal en zijn vastgelegd in de zogenaamde Attachénotitie. Bijvoorbeeld de afspraak dat ingrijpende beslissingen betreffende lokale werknemers – zoals over indienstneming, bijzondere beloningen, schorsing en ontslag – altijd worden genomen na voorafgaande opdracht van de minister voor wie de werknemer werkzaam is.

Aan de volmachtverlening wordt terugwerkende kracht verleend om tot uitdrukking te brengen dat handelingen die binnen de reikwijdte van deze volmacht zijn verricht in de periode tussen 1 januari 2020 en de datum van deze volmacht, worden bekrachtigd.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten

Naar boven