Ontwerpbeschikking Röntgen Technische Dienst B.V., Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming

Kennisgeving Kernenergiewet

Vanaf 19 februari 2020 tot en met 1 april 2020 ligt de ontwerpvergunning aan Röntgen Technische Dienst B.V. ter inzage. Tot en met 1 april 2020 kan eenieder zienswijzen over de ontwerpvergunning indienen.

Achtergrond van de beschikking

Röntgen Technische Dienst B.V. (hierna: RTD), gevestigd te Rotterdam, is een bedrijf dat zich onder andere bezighoudt met industriële radiografie. Industriële radiografie vindt vaak plaats op de locatie van de opdrachtgever en wordt uitgevoerd om de veiligheid van constructies te onderzoeken. Er vindt bijvoorbeeld onderzoek plaats om na te gaan of lasnaden nog van een juiste kwaliteit zijn of dat er zich ergens in industriële leidingen en installaties mogelijk beginnende defecten voordoen. Het is belangrijk voor de veiligheid van deze installaties om de kwaliteit telkens aantoonbaar in de gaten te kunnen houden. Voor deze kwaliteitscontroles wordt gebruikgemaakt van straling via toestellen en ingekapselde bronnen. Veiligheid en gezondheid staan bij alle toepassingen van ioniserende straling voorop. Er is daarom strenge wet- en regelgeving voor het gebruik van ioniserende straling die de blootstelling voor iedereen zo laag mogelijk moet houden. Om het veilige gebruik van stralingstoepassingen te borgen is in Nederland een vergunning vereist van de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS).

De hoeveelheid straling die van de gebruikte bronnen afkomt, is aangepast aan het object dat wordt onderzocht. Dit kan per situatie verschillen. Daarom zijn er meerdere bronnen met verschillende bronsterkten op de onderzoekslocatie aanwezig. Om de aan- en afvoerroutes van de bronnen te verkleinen en zo de risico’s en kosten van vervoer te beperken, heeft RTD verspreid over Nederland, diverse locaties in gebruik voor de opslag van bronnen. Daarvoor heeft zij Kernenergiewet­vergunningen voor opslag en toepassing van bronnen. RTD is voornemens een nieuwe verplaatsbare opslagfaciliteit in gebruik te nemen. Het betreft een speciaal ontworpen zeecontainer. Voor deze nieuwe tijdelijke opslag op bedrijventerreinen op wisselende locaties in heel Nederland is vergunning aangevraagd. De ANVS is op grond van de Kernenergiewet het bevoegd gezag.

Bij het verlenen van een vergunning gebruikt de ANVS de principes van het stralingsbeschermingsbeleid: rechtvaardiging, optimalisatie en dosislimieten. Scan de QR-code voor een filmpje waarin een van onze vergunningverleners uitlegt wat dit betekent.

Meer informatie over straling is te vinden op https://www.autoriteitnvs.nl/onderwerpen/straling.

Procedure

RTD heeft op 21 oktober 2019 een aanvraag voor een vergunning ingediend. Op verzoek van het bevoegd gezag is deze aanvraag op 30 januari 2020 door RTD nog nader aangevuld. Voor de behandeling van de vergunningaanvraag wordt de uniforme openbare voorbereidingsprocedure van afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht toegepast. Met deze kennisgeving wordt mede­deling gedaan van de ontwerpbeschikking en van de mogelijkheid tot inspraak.

Ontwerpvergunning

In de ontwerpvergunning is met de aangevraagde handelingen ten behoeve van opslag van bronnen in een tijdelijke bergplaats op bedrijventerreinen op wisselende locaties in geheel Nederland onder voorwaarden ingestemd. De vergunning zal worden verleend op grond van de artikelen 15 onder a, 29 en 34 van de Kernenergiewet en de artikelen 3.5 en 3.8, eerste tot en met derde lid van het Besluit basisveiligheidsnormen stralingsbescherming.

Waar kunt u de ontwerpvergunning inzien?

De ontwerpvergunning, de aanvraag en de overige relevante stukken kunt u vanaf 19 februari 2020 tot en met 1 april 2020 inzien op de volgende locatie:

  • ANVS, Koningskade 4 te Den Haag. Uitsluitend na telefonische afspraak via telefoonnummer 088 – 489 05 00.

Hoe kunt u op de ontwerpvergunning inspreken?

Eenieder kan tot en met 1 april 2020 zienswijzen met betrekking tot de ontwerpvergunning naar voren brengen. Zienswijzen kunnen schriftelijk, per e-mail of mondeling worden ingediend:

  • Schriftelijk kunnen zienswijzen worden ingediend bij de ANVS, o.v.v. Zienswijze RTD, Postbus 16001, 2500 BA Den Haag.

  • Per e-mail kunnen zienswijzen worden ingediend bij Postbus.Aanvragenenmelden@anvs.nl, o.v.v. Zienswijze RTD.

  • Mondelinge zienswijzen kunnen tijdens kantooruren worden ingediend bij het Informatiepunt Kernenergiewetvergunningen, telefoon 088 – 489 05 00.

Wie zienswijzen indient, kan verzoeken de door hem/haar vermelde persoonsgegevens niet openbaar te maken.

Wat gebeurt er met de inspraakreacties?

Na de ontwerpvergunning wordt de definitieve vergunning opgesteld. In de definitieve vergunning wordt op de naar aan­leiding van de ontwerpvergunning ingebrachte zienswijzen gereageerd. Ook van de definitieve vergunning wordt openbaar kennisgegeven.

Waar vindt u meer informatie?

Heeft u vragen over de stukken of de procedure? Dan kunt u tijdens kantooruren bellen met het Informatiepunt Kernenergie­wetvergunningen, telefoon 088 – 489 05 00.

Ook is het mogelijk om uw vraag te stellen via https://www.autoriteitnvs.nl/contact onder vermelding van ‘vraag m.b.t. Zienswijze RTD’.

Naar boven