Besluit van de Minister voor Medische Zorg van 13 februari 2019, kenmerk 1487360-187339-PG, houdende wijziging van de Beleidsregel tegemoetkoming Q-koorts

De Minister voor Medische Zorg,

Gelet op artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht;

Besluit:

ARTIKEL I

Artikel 6 van de Beleidsregel tegemoetkoming Q-koorts komt te luiden:

Artikel 6. Bedrag tegemoetkoming

De tegemoetkoming bedraagt € 15.000 per toegewezen aanvraag.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Medische Zorg, B.J. Bruins

TOELICHTING

Het onderhavige besluit strekt tot wijziging van de Beleidsregel tegemoetkoming Q-koorts (hierna: de beleidsregel). De wijziging is gericht op het aanpassen van het bedrag van de tegemoetkoming.

Met de beleidsregel wil het kabinet een gebaar maken ter erkenning van de grote gevolgen die Q-koortspatiënten en hun naasten hebben ondervonden van de Q-koortsuitbraak in Nederland in de periode 2007-2010. Patiënten die als gevolg van de uitbraak chronische Q-koorts of QVS hebben opgelopen of een op QVS gelijkend ziektebeeld hebben, en de nabestaanden van aan chronische Q-koorts overleden patiënten, komen in aanmerking voor een tegemoetkoming.

Aanvragen voor een tegemoetkoming konden worden ingediend vanaf 1 oktober 2018 en moesten uiterlijk 31 januari 2018 zijn ontvangen, zo volgt uit artikel 7, vijfde lid, van de beleidsregel. Inmiddels is de aanvraagperiode derhalve verstreken. Een deel van de binnengekomen aanvragen is ondertussen al inhoudelijk beoordeeld. De komende periode zullen ook de overige aanvragen (verder) inhoudelijk worden beoordeeld.

Voor het verstrekken van tegemoetkomingen op basis van de beleidsregel was (en is) een bedrag van € 14,5 miljoen beschikbaar. Het uitgangspunt daarbij was dat dit bedrag evenredig wordt verdeeld over het totale aantal tijdig ingediende aanvragen dat wordt toegewezen, en dat de tegemoetkoming maximaal € 15.000 per toe te wijzen aanvraag bedraagt. Na de beoordeling van alle aanvragen zal het totale aantal aanvragen dat wordt toegewezen bekend zijn, aan de hand waarvan het definitieve bedrag van de tegemoetkoming zou worden bepaald.

Zoals ik ook aan de Tweede Kamer heb laten weten1, heb ik echter besloten het bedrag van de tegemoetkoming aan te passen: de tegemoetkoming bedraagt € 15.000 per toegewezen aanvraag.

Als ik uit zou gaan van de evenredige verdeling van het beschikbare bedrag, is het aantal aanvragen dat naar verwachting zal worden toegewezen zodanig dat mensen beduidend minder krijgen dan het maximale bedrag (van € 15.000 per toe te wijzen aanvraag). Dat zou betekenen dat het bedrag van de tegemoetkoming minder zou bedragen dan ik heb beoogd. Om recht te doen aan de bedoeling van het gebaar zal ik aan iedere patiënt die in aanmerking komt, en aan nabestaanden die gezamenlijk in aanmerking komen, een tegemoetkoming van € 15.000 toekennen.

Gelet hierop is in artikel 6 van de beleidsregel het bedrag van de tegemoetkoming aangepast.

De Minister voor Medische Zorg, B.J. Bruins


X Noot
1

Brief van de Minister voor Medische zorg van 1 februari 2019, 1480736-187019-PG.

Naar boven