Besluit van burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn op grond van artikel 15 Wegenverkeerswet 1994 betreffende het invoeren van een voorrangsregeling en een adviessnelheid van 30 kilometer per uur op een deel van het Westeinde, de Bentweg en de Westzijdeweg te Hazerswoude-Dorp.

Logo Alphen aan den Rijn

De gemeente moet als wegbeheerder een verkeersbesluit nemen bij het plaatsen of verwijderen van sommige verkeerstekens. In het verkeersbesluit wordt afgewogen waarom verkeerstekens worden geplaatst of verwijderd.

 

Inleiding

Het Westeinde, de Bentweg en de Westzijdeweg zijn erftoegangswegen buiten de bebouwde kom. Hier geldt een snelheid van 60 kilometer per uur. Met name gedurende de ochtend- en avondspits heeft de omgeving vaak last van doorgaand (sluip)verkeer. Dit komt niet ten goede van de leefbaarheid en de verkeersveiligheid van het gebied. De gemeente is voornemens om een tweetal maatregelen te nemen, om zo de omgeving van het kruispunt beter in te richten voor fietsers, voetgangers en omwonenden. Ten eerste heeft de gemeente het voornemen om een voorrangsregeling in te stellen. Ten tweede is er het voornemen om een adviessnelheid van 30 kilometer per uur in te stellen.

 

Voorrangsregeling

Om het verkeer vanaf de Bentweg te temperen, is de gemeente voornemens om een voorrangsregeling in te stellen. Hierbij heeft autoverkeer voorrang op fietsers. Vaker is door de omgeving aangegeven dat er conflicten ontstaan tussen fietsers en, met name, autoverkeer. Door fietsers uit de voorrang te halen, wordt er getracht deze conflicten te vermijden. Ook geldt dat verkeer vanuit de Bentweg voorrang moet verlenen aan het verkeer vanuit de Westzijdeweg en het Westeinde. Op dit moment heeft verkeer vanuit de Bentweg voorrang en neemt deze dan ook zonder de situatie te beoordelen. Dit zorgt voor onwenselijke situaties.

 

Adviessnelheid

Om de bestuurders te attenderen op het naderende kruispunt en zodoende de verkeersveiligheid voor bestuurders en bewoners te vergroten, is de gemeente voornemens om aan de Westzijdeweg nabij het kruispunt met het Westeinde en de Bentweg een adviessnelheid van 30 kilometer per uur in te stellen. De adviessnelheid wordt slechts plaatselijk toegepast om aan te geven met welke veilige snelheid een kruispunt gepasseerd kan worden. Met een gepaste snelheid wordt zo de beoogde verkeersveiligheid verbeterd.

 

Belangenafweging

Door het college is afgewogen of het instellen van een voorrangssituatie en een adviessnelheid van 30 kilometer per uur voor anderen tot onredelijke gevolgen leidt. Dit is niet het geval. Voor alle weggebruikers wordt door het instellen van deze maatregelen de verkeerssituatie alleen maar duidelijker en veiliger. Conflicten tussen fietsers en autoverkeer worden op deze manier zoveel mogelijk tegengegaan, door fietsers en verkeer vanuit de Bentweg uit de voorrang te halen.

Met het bovenstaande wordt beoogd weggebruikers te attenderen op de aanwezigheid van langzaam verkeer direct bij de kruising en hen dwingend te adviseren daar in hun snelheidsgedrag rekening mee te houden. Gezien de huidige inrichting van de weg past een lagere maximumsnelheid voor de verkeersveiligheid en de vrijheid van het verkeer niet in het verwachtingspatroon van de weggebruiker. Hoewel een weggebruiker te allen tijde zijn verkeersgedrag zal moeten afstemmen op de omstandigheden, kan in deze situatie de adviessnelheid een extra signaal zijn aan weggebruikers dat een aangepaste snelheid verwacht wordt.

 

Overleg

Er heeft conform artikel 24 van het BABW overleg plaatsgevonden met de door de korpschef van het regionale politiekorps Den Haag daartoe gemachtigde verkeersadviseur. Deze is akkoord met de voorrangsregeling, maar niet met de aangegeven adviessnelheid. Op de Bentweg zou het bord A0430 (adviessnelheid 30 kilometer per uur) verwijderd moeten worden. Op de Westzijdeweg zou het bord A0430 dichter voor de kruising (gevarenpunt) moeten worden geplaatst.

Het college weegt af dat de weggebruiker eerder op langzaam rijdend verkeer moet worden geattendeerd in verband met de plaatselijke inrichting. Daarom moet er ook eerder worden gewezen op de adviessnelheid van 30 kilometer per uur. Om dezelfde reden is er gekozen om ook op de Bentweg een A0430 bord (adviessnelheid 30 kilometer per uur) te plaatsen, mede omdat hier een versmalling is aangebracht.

Daarnaast weegt het college af dat bovengenoemde maatregelen voorbesproken zijn met Veilig Verkeer Nederland en deze positief heeft geadviseerd. Tevens is het gehele plan met de bewoners afgestemd. Gezamenlijk is er gekeken naar de inrichting van het gebied en zijn de maatregelen afgestemd op de behoefte van de omgeving en bewoners.

 

BESLUIT

Burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn,

op grond van artikel 15 en artikel 18, eerste lid, onder d, Wegenverkeerswet 1994;

gelet op voorgaande overwegingen en tevens gelet op het bepaalde in 12 en artikel 21 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer in verband met artikel 2, eerste en tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994.

 

besluiten tot:

Het plaatsen van een A0430 bord (adviessnelheid 30 kilometer per uur) op de locaties nabij:

Westzijdeweg 23, aan beide zijden van de weg;

Bentweg 4, aan beide zijden van de weg;

Westeinde 54, aan beide zijden van de weg.

 

Het plaatsen van een B04 bord (voorrang van links) op de locatie nabij:

Westzijdeweg 5.

 

Het plaatsen van een B05 bord (voorrang van rechts) op de locatie:

Tegenover Westeinde 58.

 

Het plaatsen van een B06 bord (verleen voorrang aan de bestuurders op de kruisende weg) en het aanbrengen van haaientanden op de locaties:

Op de ontsluiting van het fietspad met hoofdrijbaan Westeinde ter hoogte van perceel 58;

Op de Bentweg met de ontsluiting Westeinde/Westzijdeweg.

 

De in dit besluit genoemde borden zijn opgenomen in bijlage I van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 en worden weergegeven in de bijgevoegde bebordingstekening.

 

 

Alphen aan den Rijn,

Namens burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn,

De teamleider Beleid en Regie van de afdeling Beheer Openbare Ruimte,

R. de Jong

Dit besluit zal door publicatie in de Staatscourant, zie www.officielebekendmakingen.nl, bekend worden gemaakt. Belanghebbenden kunnen tegen dit besluit volgens de artikelen 7:1 en 8:1 van de Algemene wet bestuursrecht binnen 6 weken na de openbare bekendmaking van dit besluit in de Staatscourant, een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders, Postbus 13, 2400 AA te Alphen aan den Rijn.

Naar boven